Reunió de l’alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, amb Reagrupament per tractar la problemàtica de la prostitució a la carretera


La trobada va tenir lloc a la seu de RCat de Girona i per part d’aquesta formació hi van assistir el responsable regional, Carles Bonaventura, i la coordinadora de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany, Rosa Cruz

Reagrupament es compromet a col·laborar en la mesura de les seves possibilitats per eradicar aquesta pràctica degradant per a la dona de les carreteres catalanes

El passat dilluns 23 de juliol, al local de RCat de Girona, va tenir lloc una trobada entre responsables d’aquesta formació i l’alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, que havia estat sol·licitada per ella mateixa, dins la tanda de contactes que des de l’Ajuntament de Vila-sacra i una associació veïnal d’aquesta població s’està portant a terme amb diverses organitzacions polítiques i càrrecs institucionals.

L’objectiu dels veïns d’aquest municipi altempordanès és aconseguir que no s’exerceixi la prostitució a la via pública ni en aquesta població ni en cap altra. L’alcaldessa va posar en coneixement dels membres de RCat la problemàtica que representa per als veïns i veïnes d’aquesta població que en dues rotondes pròximes s’hi exerceixi sistemàticament la prostitució i la inutilitat de l’actual legislació per perseguir aquesta pràctica. Barceló va explicar que, malgrat l’actuació dels Mossos, no s’aconsegueix posar-hi fi, ja que la llei tan sols preveu sancions administratives per a les persones que exerceixen la prostitució i, com que es declaren insolvents, un cop identificades pels agents, al cap de pocs minuts tornen al mateix lloc o a un de pròxim per continuar la seva activitat.

L’alcaldessa va demanar el suport de Reagrupament, i el d’altres organitzacions polítiques amb les quals ha parlat, perquè es porti a terme un canvi legislatiu, com ja es va fer a l’Estat francès l’any 2003, perquè es consideri el requeriment i l’oferiment dels serveis sexuals a la via pública com a delicte. També va demanar que seria convenient que la llei òmnibus no s’apliqués només a les carreteres que depenen de la Generalitat sinó també a les de l’Estat per evitar que les dones que exerceixen la prostitució puguin desplaçar-se i continuar oferint els seus serveis impunement.

Barceló va lamentar així mateix que des que als anys 80 es va modificar el Codi Penal i es va deixar de considerar l’exercici de la prostitució al carrer com a delicte s’ha fet molt difícil combatre aquesta pràctica i que convindria trobar una solució de manera urgent a aquest buit legal.

Per part de Reagrupament, el responsable regional, Carles Bonaventura, i la coordinadora del Gironès i el Pla de l’Estany, van donar tot el seu suport a les reivindicacions de l’alcaldessa. Van considerar que la prostitució és un problema complex i que cal legislar i actuar sobre el tema d’una manera global i general, però que l’exercici d’aquesta pràctica a les carreteres i a les proximitats de molts municipis, especialment a la comarca de l’Alt Empordà és una problemàtica que no pot esperar i que cal actuar-hi de manera ràpida.

Bonaventura va dir que es posaria en contacte amb la diputada al Congrés dels Diputats de la coalició ERC-RCat-CatSí a la demarcació de Girona, Teresa Jordà, per “transmetre-li aquesta problemàtica i per estudiar quina actuació es pot fer en aquesta cambra espanyola, conjuntament amb altres diputats i diputades catalans, per intentar-hi trobar una solució”.

Per la seva banda, Rosa Cruz va dir que “la pràctica de la prostitució és degradant per a la dona i que, conjuntament amb l’actuació policial i judicial per perseguir els culpables de la seva explotació, cal trobar alternatives per a aquestes dones, protegir-les de possibles represàlies i oferir-los alternatives”.

Abans d’acabar la reunió, Carme Barceló, Rosa Cruz i Carles Bonaventura es van comprometre a mantenir el contacte i a continuar treballant plegats en l’objectiu de posar fi a aquesta pràctica a les carreteres catalanes.

Els Comentaris estan tancats