“Ciudadano español vecino de Cataluña”


Reagrupament es presenta a Santa Margarida i els MonjosAmb aquesta contundent frase amb què la sentència del Tribunal Constitucional espanyol defineix el que és un català, Ignasi Planas va començar la xerrada que dijous passat omplia la sala Alguer de Santa Margarida i els Monjos. Planas, un dels redactors del projecte de Constitució de Catalunya que Reagrupament ha proposat al país, va desgranar la importància simbòlica de la sentència del TC i com demostra un cop més la migradesa del poder que fem veure que gestionem des de la Generalitat. Planas reblava el clau tot apel·lant a superar la por endèmica dels catalans que potser tenia una explicació, una raó de ser, en els anys de la transició, però que les generacions actuals haurem d’arraconar si volem ser capaços mirar a la cara els nostres fills i explicar-los perquè hem estat tan poc valents quan el país ens ho demanava.

Planas també va fer un repàs ràpid a les condicions internacionals que ens ho posen tot de cara i de com ara ja ningú no discuteix que la proposta de Reagrupament –la proclamació unilateral d’independència- és l’única via possible i ara avalada per la Cort Internacional de Justícia.

Planas, reconegut jurista, recordava també amb humor les expressions de la ministra espanyola Carme Chacón quan proclamà que mai Catalunya no havia gaudit de tant d’autogovern. Caldria recordar-li –argumentà- que la nostra és una nació mil·lenària que ha gaudir d’estatus d’estat durant molts segles però que fins i tot en època de la Mancomunitat gaudíem de més poder que ara ja que manteníem el nostre dret encara independent.

L’acte donà pas a la intervenció de l’Esther Ponsa que ens va comminà a fer el pas definitiu cap a la independència. “Què hi podem perdre?”, interrogà al públic. “En canvi, hi tenim molt a guanyar”, conclogué. Ponsa va seguir conscientciant els assistents de l’oportunitat històrica i de la senzillesa que finalment demana el procés d’independència. Només depèn de nosaltres, d’aconseguir que 68 diputats als Parlament prenguin la decisió de proclamar la nostra sobirania.

L’acte, presentat pel nostre company Pere Nin, finalitzà amb un interessant debat al voltant de les propostes de Reagrupament i dels temes d’actualitat més rabiosa: la unitat de les forces sobiranistes i la proliferació de candidatures que han acabat fent els mateixes propostes que Reagrupament fa més d’un any que proclama.

Els Comentaris estan tancats