Joan Carretero a Sant Sadurní: “Si la nit del 28N el Parlament és ple d’autonomistes voldrà dir que ja ens està bé com estem”


Una seixantena de persones van assistir divendres, 15 d’octubre, al vespre a la presentació de Reagrupament al Casal d’Entitats de Sant Sadurní d’Anoia. L’acte va encetar-se amb una breu intervenció del coordinador comarcal de Reagrupament a l’Alt Penedès, Jaume Claramunt, que va justificar que molts catalans s’hagin aplegat a Reagrupament en la preocupació de pel futur de la nostra nació i en el deteriorament, tant econòmic com cultural i nacional, que viu de fa temps el nostre país. Reagrupament, per Claramunt, és la garantia d’un treball polític, amb honestedat i transparència, dels qui no són professionals de la política però que pretenen posar a les mans dels ciutadans una eina capaç de dur el benestar i la llibertat a Catalunya.

Tot seguit va intervenir en Carles Móra, alcalde d’Arenys de Munt i candidat número 2 a la llista de Reagrupament per Barcelona. Móra va fer un sentit plany de la situació de crisi profunda que vivim a Catalunya, exemplificada en els greus problemes que viuen els municipis i va atribuir-los a l’estat de submissió política i econòmica que viu Catalunya. Mentre els nostres ciutadans pateixen la fallida econòmica de l’administració, l’estat espanyol segueix expoliant-nos 60 milions d’euros cada dia. Móra féu una crida a la força interior del poble català per superar aquesta crisi profunda i ser capaços de trobar el camí de la llibertat, única via per poder gestionar el nostre futur amb dignitat. Per acabar la seva intervenció, Móra es queixà de la laxitud en l’exigència moral que els catalans hem anat adquirint i va assegurar que només amb la consciència de poble i de la feina ben feta, serem capaços de superar aquests moments difícils.

A continuació va intervenir el president de Reagrupament, en Joan Carretero, que va fer una exposició detallada del moment històric en què ens trobem en el qual ens caldrà triar, ara potser ja definitivament, si el que volem pel nostre país és ser espanyols, una Comunitat Autònoma de Règim Comú, o el que volem és tenir un estat propi que pugui donar resposta als nostres reptes. Carretero assegurà que els catalans hem viscut alegrement d’il·lusions des de fa molts anys, però que l’estat espanyol ja ens ha deixat clar en aquests darrers mesos que les nostres il·lusions (federalisme, concert, plurinacionalitat) no seran mai possibles dins d’un Espanya més reforçada cada dia. En aquest sentit, Carretero, assegurà que el 28N serà un moment clau on els ciutadans d’aquest país podrem dir amb llibertat el que volem pel nostre país; si aquell vespre el Parlament és ple de diputats autonomistes voldrà dir que ja ens està bé la situació d’espoli i humiliació a què ens tenen sotmesos.
Carretero també denuncià l’amnèsia que sembla afectar als catalans. En aquest sentit recordava com no fa gaire se’ns venia, des del govern de la Generalitat i els partits que li donen suport, que s’havia aconseguit el millor acord de finançament de la història. Ara, pocs mesos després, la Generalitat ha d’emetre bons perquè es troba tècnicament en fallida econòmica. Això mentre es va generant un dèficit cada vegada més gran que, a la llarga, provocarà que els pocs recursos econòmics que som capaços de gestionar, aniran exclusivament dedicats a pagar aquest deute. Un altre aspecte que demostra aquest nivell d’il·lusió en què hem viscut i que ara semblem no voler reconèixer, és el record del tancament de fàbriques de “baix valor afegit” i com des de la Generalitat se’ns deia que això responia a un millor nivell de la nostra economia que no admetia ja treballs de baixa qualificació i sous reduïts, que nosaltres havíem entrar en l’etapa del R+D i les fàbriques havien de marxar a països amb economies que nosaltres ja havíem superat. No fa gaire, però, el president de la generalitat va haver d’anar a la Xina a suplicar que fàbriques d’aquesta mena tornessin a instal·lar-se a Catalunya en una demostració clara que el nostre nivell com a país està caient en picat.

Davant de tot això Reagrupament, va continuar Carretero, proposa un pla basat en tres receptes bàsiques que s’han resumit en l’eslògan “Independència, democràcia i treball“. D’una banda la necessitat de la independència evidencia que només amb un estat propi serem capaços de disposar de les eines necessàries per capgirar la situació i apostar per un sistema econòmic adequat al nostre teixit productiu. També és vital encarar un procés de regeneració democràtica, amb accions legislatives que afavoreixin la transparència i el control de la gestió pública. Limitació de mandats, una llei electoral basada en circimscripcions petites, règim sever d’incompatibilitats, simplificació i racionalització de l’administració, austeritat pressupostaria, i un llarg etcètera que ens donaran aquest plus de seriositat que ens farà anar pel món amb orgull. Finalment, cal recuperar l’exigència màxima en la feina ben feta, en els valors de l’esforç, l’excel·lència i la justa recompensa. Hem de treballar més i més bé, per poder ser un país millor i amb més qualitat de vida.

L’acte es va cloure amb un torn obert de paraules que va acabar al voltant d’una copa de cava.

Els Comentaris estan tancats