Joan Canadell a Gelida: “Si badem, acabarem sent una comunitat autònoma pobra del regne d’Espanya”


Joan Canadell, secretari general del Cercle català de Negocis (CCN) i candidat número 5 a les llistes de Reagrupament per la circumscripció de Barcelona, va participar en la xerrada que el passat diumenge 31 d’octubre es va realitzar al bar de la Unió del Casal Gelidenc, a Gelida.
Canadell, enginyer industrial d’organització i màster en marquèting i distribució comercial, va centrar la seva intervenció en els aspectes econòmics de la nostra relació amb Espanya. En aquest sentit va denunciar que el 10% de tot el que produïm els catalans ens és pres per afavorir d’altres comunitats espanyoles. Això són60 MEUR al dia, un import que ens permetria construir un hospital diari, o 15 escoles. Amb l’import de 20 dies d’aquest espoli podríem pagar el tren de mercaderies tan necessari que ens enllacés amb Europa.
El més important però no és tant aquesta sagnia econòmica sinó la constatació que només amb un estat propi serem capaços de definir un model de país que asseguri el futur de la nostra nació. Només amb un estat al darrere, serem capaços de ser prou competitius en aquesta economia gobal. És un problema de model, assegurà Canadell: mentre Espanya aposta per les grans multinacionals i l’especulació financera, el model català està basat en la petita i mitjana empresa que aporta el 70% dels nostres recursos. Només si som independents podrem protegir aquest motor econòmic que ens ha dut al camí de l’excel·lència durant dècades. Canadell apuntava també la necessitat d’aprofitar la capacitat turística i la necessitat de fer-ne un model de qualitat. Finalment Canadell apuntà que la situació geogràfica privilegiada en què ens trobem ens ha fet el centre de gravetat del fluxe de mercaderies entre Àsia i Europa. Això cal aprofitar-ho per fer arribar els productes als nostres ports, donar-los valor afegit i distribuir-los a la resta d’Europa. Per fer això necessitem desenvolupar els nostres ports, l’aeroport i el ferrocarril; i això no podrà ser sense un estat propi ja que Espanya mai no invertirà en qui li fa la competència i representa un model d’èxit amb el qual, sent independents, seríem la quarta economia d’Europa.
Però tot això depèn de si som capaços de fer un acte de sobirania i apostar per la independència, continuà Canadell, ja que si no ho fem, si badem, en pocs anys el centre econòmic serà Madrid i seguirem el camí d’empobriment que fa anys hem iniciat.
Canadell també va recordar l’aposta radical per la regeneració democràtica que Reagrupament proposa als electors. Cal retornar la credibilitat en la classe política. I això només es pot fer amb lleis que aportin transparència, control i proximitat a l’acció política.

L’acte va acabar amb una breu exposició de la vilafranquina Esther Ponsa, candidata número 16, en què va argumentar els avantatges innegables de la independència i el convenciment que només depèn del nostre vot el proper 28N.

Els Comentaris estan tancats