Agost decisiu per a la gran coalició


Per Reagrupament BCN-Ciutat vella 03/08/2010

Manifestació

Mentre es van clarificant dia a dia les posicions d’uns i altres i es van destil·lant no ves forces a afegir al projecte, ahir mateix l’Hèctor López Bofill començava a preparar la seva sortida d’Esquerra, es presenta un agost ben mogut i esperem pructífer.

I és que les formacions polítiques independentistes tenim poc més d’un mes per a arribar a un acord. Laporta i Carretero mantindran contactes per mirar de portar Solidaritat Catalana i Reagrupament a entendre’s. La formació de Laporta convoca una assemblea per al dia 4 de setembre perquè els militants elegeixin els candidats. La Conferència Nacional del Sobiranisme també fa una crida a pactar una coalició, i Esquerra, de moment, es manté al marge.

L’oferta que va fer el cap de setmana passat Joan Carretero a Joan Laporta i a Joan Puigcercós d’acordar una coalició electoral no ha tingut de moment cap resposta d’Esquerra, que ara com ara calla. En canvi, sí que hi ha previstos més contactes entre Carretero i Laporta per mirar de fer possible un acord entre Reagrupament i Solidaritat.

Assemblea de Solidaritat, el 4 de setembre

Ara, cadascú fa un plantejament diferent de la negociació, la qual cosa pot dificultar l’entesa: Solidaritat Catalana va constituïnt les comissions de campanya (a Barcelona ho farà el 5 d’agost amb convocatòries obertes a cada districte) vol que els militants de totes les formacions que vulguin participar en la coalició en triïn els membres mitjançant el vot directe en una assemblea el 4 de setembre; i Reagrupament recorda que ells ja fa temps que van fer el procés intern per a la designació dels candidats i proposen que ara cada part faci un ‘gest de generositat’ per pactar la composició de les llistes.

Carretero va anunciar que es volia reunir amb Laporta i amb Puigcercós a mitjans de setembre, però els contactes s’hauran de fer abans, perquè tant uns com altres ja treballen amb la hipòtesi que les eleccions es facin a final d’octubre (possiblement el dia 24) i que es convoquin a final d’agost, en la primera reunió de govern després de les vacances. Si fos així, el termini de presentació de coalicions electorals s’acabaria el 10 de setembre. Rut Caranell ja ha explicat que moure les dates de les possibles reunions no ha de ser pas cap problema, i ha recordat que Carretero pensa parlar durant aquest mes d’agost amb els responsables de Solidaritat Catalana.

Laporta és qui protagonitzarà, per part de Solidaritat, aquests contactes. Per Uriel Bertran, que integra també la formació de l’ex-president del Barça, el temps és molt escàs i cal afanyar-se si es vol pactar una coalició; es mostra ‘convençut que una bona part de Reagrupament es veuria reflectida dins de la candidatura’ que es votés en l’assemblea del 4 de setembre. ‘Obrim a Reagrupament l’assemblea conjunta’, diu Bertran, que recorda que també hi haurà contactes amb els responsables de la Conferència Nacional del Sobiranisme’.

Crida de la Conferència Nacional del Sobiranisme

De fet, els impulsors del Manifest del 12 d’abril per una Conferència Nacional del Sobiranisme, Joan Blanc, Moisès Broggi, Antoni Badia i Margarit i Oriol Domènec, han fet una crida a Reagrupament, Solidaritat Catalana i Esquerra perquè formin coalició amb Sí, Coalició per la Independència. ‘Els partits de la coalició han de saber confeccionar una única llista que es presenti a les properes eleccions catalanes. S’han de comprometre a proclamar la independència al assolir una majoria al Parlament i han de desenvolupar una gran campanya electoral amb l’ajut de les associacions col·laboradores, per explicar el seu programa als ciutadans’, demanen.

Reagrupament BCN-Ciutat vella

Els Comentaris estan tancats