Com s’ho fa un estat per ser reconegut per les Nacions Unides (Diari ARA – 22.09.2011)


Quin és el procediment per reconèixer un estat a l’ONU?

S’ha de presentar una sol•licitud al secretari general de l’ONU, que el remet al Consell de Seguretat per analitzar-la i aprovar-la. Si supera aquest tràmit, s’ha de sotmetre a l’aprovació, per majoria de dos tersos, a l’Assemblea General.

Quin suport té ara mateix la petició palestina a l’ONU?

Al Consell de Seguretat, els palestins tenen garantits set dels nou vots necessaris per al reconeixement, però els EUA, que ho poden fer, el vetaran. A l’Assemblea General tenen assegurada l’aprovació, amb 126 estats a favor.

Què passa un cop feta la petició formal de reconeixement?

Així que la petició arriba al Consell de Seguretat es crea una comissió per analitzar-la i debatre-la. En general és un procediment que dura 35 dies, però no hi ha un termini fixat i podria ser que el procediment s’allargués indefinidament.

És possible que hi hagi un estat no membre?

Aquest és l’estatus que té el Vaticà i al qual podria aspirar Palestina com a sortida intermèdia. Només requereix l’aprovació de l’Assemblea General i seria el primer cop que es reconeixeria a l’ONU que Palestina controla un estat.

Quins avantatges tindria un estatus d’estat no membre?

Actualment Palestina té l’estatus d’observador a l’ONU i passar a ser un estat no membre de l’organització li permetria accedir a instàncies com el tribunal Penal Internacional, en el qual podria denunciar Israel per qüestions com ara el bloqueig de Gaza.

Què hi guanyen i què hi perden els actors implicats en el reconeixement de l’Estat palestí

Palestina

Aquesta jugada política personal del president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, pot aportar-li un gran reconeixement per part del poble palestí. Però pel camí pot perdre el suport, tant pilític com, sobre tot, econòmic, del Estats Units, si és que alguna vegada l’ha tingut. Amb el gest també es carrega les incipients negociacions de conciliació amb Hamàs, organització islamista que no reconeix Israel i que considera que acceptar les fronteres de 1967 implica reconèixer l’enemic.

Israel

Si el palestins aconsegueixen ser estat observador de les Nacions Unides podrien portar Israel davant del Tribunal Penal Internacional (TPI). Però si no se’n surten, Israel s’arrisca al fet que el palestins acabin renunciant a la idea de dos estats per als dos pobles, el malson més gran d’Israel. La frustració del palestins, si no aconsegueixen ser membres de ple dret de les Nacions Ubides, podria desembocar en un escenari de violència que les dues parts volen evitar.

Estats Units

Amb el no reconeixement de l’Estat palestí a l’ONU, el president dels EUA, Barack Obama queda especialment tocat en un àrea –el Pròxim Orient- en que la seva popularitat ha arribat a màxims històrics amb el suport que ha donat a les revoltes àrabs. Per als Palestins és difícil d’entendre com els EUA són capaços de legitimar un govern transitori a Líbia i no reconèixer el seu estat. Portes endins, Obama es manté fidel a la causa israeliana i evita perdre suport electoral de cara a les presidencials del 2012.

Unió Europea

L’intent dels palestins de forçar el reconeixement del seu estat a l’ONU és un cop nou per a la política exterior de la Unió Europea. Els 27 intenten mantenir una fràgil imatge d’unitat amb Alemanya, Polònia, Holanda i la República Txeca com a països contraris a la iniciativa , i França, Espanya o el regne Unit, que hi són favorables. La falta d’un posicionament unitari de la UE en el reconeixement de Palestina erosiona la credibilitat dels 27 en el procés de pau del Pròxim Orient.

Els Comentaris estan tancats