Si no hi ha llista unitària haurem demostrat ser uns irresponsables


La Universitat Catalana d’Estiu va viure ahir un acalorat debat que aspirava a dibuixar l’horitzó que s’albira després de les consultes que han sacsejat els municipis del país. El títol: Els referèndums sobre la independència. I ara què? La resposta, després de més de dues hores d’intervencions, bé es podria formular així: ara, eleccions. I d’aquí va sorgir una demanda reiterada que va aixecar els aplaudiments del públic: que hi hagi una candidatura independentista unitària. A la taula: Josep M. Ximenis, regidor de la CUP a l’Ajuntament d’Arenys de Munt; Alfons López Tena i Uriel Bertan, de Solidaritat Catalana per la Independència; Carles Móra, alcalde d’Arenys de Munt i número dos de Barcelona per Reagrupament; l’escriptora Patrícia Gabancho, i Eugeni Giral, de la UAB.

Tots ells van cridar a la unitat. Però cadascú ho va fer des del seu espai dins del moviment sobiranista, en un moment en què les negociacions entre els de Joan Carretero i Joan Laporta per confeccionar llistes conjuntes estan encallades, ara per les dificultats de fixar una data per reunir-se. Només Gabancho va posar el dit a la nafra des de la seva condició d’escriptora. “Ens estem barallant per qui es presenta a on i això és indigne”, va sentenciar.

La pugna pels noms dels candidats és una de les remors de fons que es van superposar a les crides a la unitat i sobre els quals no hi va haver consens, ni en les ponències ni en el col·loqui. N’hi va haver més. Qui s’ha d’erigir com a aglutinador d’aquesta candidatura? Quin ha de ser el procés d’elecció del candidats? I encara un altre, més profund: el moviment de les consultes ha de tenir una traducció política o ha de mantenir-se com a ciutadà i de base? Tot això bullia en l’olla en què es va convertir el gimnàs del liceu Renouvier de Prada, amb un debat farcit d’ingredients i l’agost cremant com un fogó de cuina.

Móra va apel·lar al sentit comú i va saber resumir el clam majoritari: “Si no som capaços de muntar una llista unitària no tindrem perdó”.

Els Comentaris estan tancats