265.000 vots en la tercera onada de consultes sobre la independència


Els organitzadors anuncien que la participació fregarà el 20% i destaquen que la dada és positiva si es té en compte que s’ha entrat a ciutats grans

La participació global en l’onada de consultes sobre la independència d’aquest diumenge 25 d’abril frega el 20%, segons les primeres dades donades pels organitzadors després del tancament de les urnes, a les vuit del vespre. La xifra ha estat considerada positiva, tot i ser inferior a la d’altres onades, ja que aquesta vegada s’ha arribat a ciutats grans, on costa més de mobilitzar l’electorat.

La consulta s’ha fet en 212 municipis, i aquest 20% correspon a les dades facilitades per la Coordinadora Nacional de la Consulta amb el 90% dels municipis escrutats i inclòs el vot anticipat. Més d’1,3 milions de ciutadans estaven cridats a les urnes i hi han anat uns 265.600. Aquest resultat seria molt similar a la participació que hi va haver el 28 de febrer, que es va situar sobre el 21% . En canvi, el 13 de desembre van acudir a les urnes més d’un 27% dels ciutadans amb dret a vot, inclosos els estrangers i els joves de 16 anys a 18 anys, que no poden votar en les eleccions oficials.

Fins a les sis de la tarda
Abans del tancament de les urnes, a les sis, la participació a la consulta per la independència de Catalunya a la ciutat de Girona era del 17,73% a les sis de la tarda, segons ha informat la junta electoral de la plataforma Girona Decideix. En número total de persones, haurien passat avui pels 19 col·legis electorals de la ciutat, 13.920 -d’un cens de 78.521-. La plataforma també ha facilitat dades de vot tant entre el col·lectiu immigrant com entre els joves menors d’entre 16 i 17 anys. Així, en el primer cas, a Girona han votat més de 250 estrangers, mentre que els joves que s’han acostat fins a les urnes freguen el centenar.

Un total de 6.941 persones, un 25,12% de les persones de les 27.633 amb dret a vot, han votat a Olot fins a les sis. El coordinador, el notari Alfons López Tena, ha destacat que Olot lidera la participació entre les capitals de comarca i grans ciutats.

Fins a 7.985 lleidatans -el 6,82%- han exercit ja el seu dret a decidir en la consulta a la ciutat de Lleida a les sis de la tarda. Aquest diumenge han passat pels 23 col·legis electorals un total de 4.871 persones fins a les sis de la tarda, que sumats als 3.114 vots anticipats, dóna aquesta xifra pròxima als 8.000.

Figueres ha superat les expectatives que auguraven a l’organització que la participació rondaria el 10%. A les sis el 12,39% dels figuerencs empadronats a la ciutat i majors de setze anys ja havien votat. Unes xifres que aboquen optimisme als membres de la plataforma Figueres Decideix que no veu com un objectiu inassolible arribar al 15%.

Un 10,76% de la població d’Igualada ha anat a votar fins a les sis. Aquest tant per cent, sumat als vots anticipats, dóna una xifra d’un 18,56% d’igualadins que ja han exercit el seu dret a vot. La participació a Reus a les 6 de la tarda se situa en el 12%.

Supervisors internacionals
El grup d’observadors internacionals que són a Manresa per supervisar el desenvolupament democràtic de la consulta han destacat la “rigorositat” que han vist al llarg de la jornada en les diferents meses que han visitat.

Pieter Vandernoere, de Flandes, ha felicitat els organitzadors per la tasca feta i ha explicat que està “profundament impressionat” per la cultura democràtica de Catalunya, que sovint s’oblida a la resta de l’Estat.

Tasio Erkizia, dirigent abertzale basc, ha explicat que en les visites que han fet a diversos col·legis els han sorprès la gran quantitat de voluntaris treballant i el control “escrupolós” de cadascun dels vots per garantir la qualitat democràtica del referèndum.

Vandemoere ha explicat que ha visitat la Sagrada Família de Barcelona i que aquesta obra és una metàfora de la voluntat popular per tirar endavant objectius ambiciosos. Ha dit que “és una obra que la gent està construint i potser, quan estigui acabada, Catalunya també serà independent”.

 

Notícia publicada el diumenge, 25 d’abril del 2010, al diari Avui.

Els Comentaris estan tancats