Un informe denuncia la justificació mediàtica del passat franquista de Samaranch


L’estudi del grup Ramon Barnils revela que només El 9 Esportiu, que s’encarta a l’AVUI i El Punt, i els diaris digitals han esmentat la filiació falangista i els escàndols de corrupció que van afectar el seu mandat al COI. Contrasta el silenci de la premsa escrita i de TV3

El tractament mediàtic de la mort de Juan Antonio Samaranch només ha destacat els aspectes positius de la seva trajectòria vital, n’ha justificat la militància franquista i n’ha silenciat les seves facetes més controvertides. Aquesta és la conclusió del dossier La cobertura mediàtica de la mort de Samaranch, elaborat per l’observatori crític dels mitjans Media.cat, que impulsa el Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc. L’informe ressalta que només El 9 Esportiu, que s’encarta a l’AVUI i El Punt, en el seu àmbit, i els diaris digitals, com AVUI.cat, han recordat els diversos vessants que conflueixen en qui va ser president del COI.

L’informe analitza el ressò que ha tingut la mort del president honorífic del COI als diaris generalistes i esportius, a la premsa digital i al Telenotícies de TV3 entre els dies 21 i 23 d’abril de 2010. Dels 123 articles sobre la figura de Samaranch publicats en la premsa generalista, segons l’informe només 39 esmentaven la seva filiació política a Falange. El document addueix que “els mitjans han justificat o matisat l’adscripció de Samaranch al règim franquista per les circumnstàncies socials i polítiques de l’època”.

Així mateix, remarca que també han silenciat els escàndols de corrupció que van afectar la trajectòria de Samaranch al capdavant del COI: només en 12 articles es fa referència a aquest tema. I encara un fet que va amputar les aspiracions catalanes en el terreny esportiu amb la reforma de la Carta Olímpica, impulsada per Samaranch. La reforma de les bases de l’olimpisme va vetar la participació als Jocs Olímpics de les nacions sense Estat –entre elles Catalunya–, en un moment de gran efervescència a favor de les seleccions esportives catalanes. “Ha estat obviat totalment per la premsa”: el tema només s’ha tocat en dues ocasions, i hi ha fet referència un únic rotatiu: El 9 Esportiu de Catalunya, que s’encarta en les edicions diàries de l’AVUI i El Punt.

Tractament acrític
L’informe també destaca que el tractament de la premsa esportiva editada a Catalunya, amb l’excepció d’El 9 Esportiu, “ha estat totalment acrític” amb la figura de Samaranch. El Mundo Deportivo i Sport, diu el document, “tracten de forma tangencial el passat franquista del personatge i ressalten sobretot la seva carrera esportiva”. El paper d’aquests mitjans “és especialment rellevant” tenint en compte la seva nombrosa audiència, i per tant, “resulta especialment greu el tractament esbiaixat que fan de la figura de Samaranch”, comenta l’estudi.

El treball d’anàlisi dels continguts informatius relacionats amb Samaranch afirma que el tractament més equànime, al marge del realitzat per El 9 Esportiu, l’han realitzat els mitjans digitals, com AVUI.cat, que no han ocultat cap de les facetes del personatge. En aquest sentit, l’informe també analitza el ressò de la mort de Samaranch en la premsa internacional i l’impacte que ha tingut en les xarxes socials, i afirma que “el cas Samaranch apunta al final de les anuències captives”.

Media.cat conclou que “la mort de Samaranch ha estat per als grans mitjans de comunicació un exercici col·lectiu de desmemòria, i en alguns casos, de manipulació directa de la història”, i que la cobertura mediàtica del fet “evidencia el poc esperit crític i el seguidisme envers les línies marcades pel poder polític i econòmic” de la majoria dels mitjans catalans.

 

Notícia publicada el dijous, 29 d’abril del 2010, al diari Avui.

Els Comentaris estan tancats