El Cercle d’Economia tampoc veu clar l’encaix amb Espanya


Reclama refer el pacte constitucional que passaria per “anar més enllà de l’Estatut”

Sobiranisme empresarial no, però gairebé.El Cercle d’Economia considera necessari un nou pacte constitucional que afavoreixi “un millor encaix” de Catalunya amb Espanya i aporti estabilitat institucional a les properes dècades, segons la seva carta d’opinió d’actualitat d’octubre.

Per al Cercle d’Economia, el procés de l’estatut i la sentència donen a entendre el trencament d’alguna cosa entre Catalunya i Espanya, una percepció que també afecta al pacte constitucional. Per això, a set jornades d’un possible canvi de rumb en la cúpula dirigent catalana, el Cercle demana refer la Constitució per aportar “estabilitat institucional” a les properes dècades.

Al seu parer, aquest pacte passa perquè els grans partits espanyols abordin la qüestió amb una visió de llarg termini, allunyada d’instints electoralistes immediats i d’actuacions que pretenguin la conquesta i preservació del poder. També cal que es consideri la Constitució com un “marc dinàmic” al servei de la convivència dels espanyols.

A la vegada, el Cercle d’Economia creu que la societat catalana, liderada des de la política, ha de configurar una “posició comuna” tan majoritària com sigui possible que, “superant el desencís del fallit procés de l’Estatut”, perfili la proposta d’un model concret de conformació de l’Estat.

En aquest sentit, el Cercle d’Economia remarca que “no es tractaria de tornar a assumir el risc d’una nova frustració amb la redacció d’un nou Estatut”, sinó de “mirar més enllà” i dissenyar un marc relacional capaç de restablir progressivament la mútua confiança amb Espanya.

 

Notícia publicada el dijous, 7 d’octubre del 2010, a www.naciodigital.cat.

Els Comentaris estan tancats