Argumentari


Breu argumentari de Reagrupament Independentista

Què defensa Reagrupament?
 • La independència de Catalunya
 • La regeneració de la política

Independència

- Catalunya és una nació: tenim dret a ser lliures i a tenir un estat

- Que l’estat espanyol sigui federal, confederal o el que sigui depèn de la voluntat dels espanyols, que no permetran cap avenç significatiu en l’autogovern (com demostren amb l’Estatut). En canvi ser independents només depèn dels catalans

- L’estat propi permetrà aconseguir de cop tot allò que volem i que es impossible obtenir d’una altra manera, com ser membres de ple dret a l’ONU, la UNESCO o als Consells de Ministres de la Unió Europea; disposar d’ambaixades autèntiques; que el català sigui oficial als jutjats, a Brussel·les i a Estrasburg; tenir seleccions esportives; recaptar i gestionar tots els
nostres impostos; gestionar la immigració; i tot allò que tenen tots els estats.

 • Catalunya serà un Estat membre de la UE, amb els mateixos drets i deures que la resta.

- Els beneficis de la independència són molt més grans que els possibles costos que hi pugui haver a curt termini: l’estat espanyol ens pren el 10% del PIB cada any, més de 21.000€ milions a l’any. Això vol dir:

 • 3.000€ per català a l’any, l’equivalent a un pla Obama cada any (és a dir, tot el que Obama està dedicant per ciutadà americà per reactivar l’economia aquest any els catalans ho paguem cada any).
 • Uns 60 milions d’euros al dia.
 • Aquests diners podrien comportar menors impostos, major despesa social o les dues coses. En tot cas, el que els catalans decidim.
Com s’aconsegueix la independència?
- Proclamant-la des del Parlament per una majoria absoluta de diputats (declaració unilateral d’independència).

- No cal fer un referèndum previ, perquè l’estat espanyol no ho permetrà mai, i perquè el referèndum són les pròpies eleccions al Parlament.

Regeneració de la política

- Cal assegurar transparència, ètica, austeritat i bona gestió per part dels representants públics.

- Això s’assegura amb:

 • Llistes obertes -així tothom pot saber a qui vota, i per tant demanar-li comptes si no fa bé la seva feina.
 • Limitació de mandats -en la política s’està de pas, “professionals que temporalment es dediquen a la política, no polítics professionals”.
 • Establiment dels sous en funció del que l’individu ha sigut capaç d’obtenir en la vida civil (p. e. sous en funció dels rendiments del treball declarats en els darrers anys; així ningú es pot enriquir ni perdre diners amb la dedicació a la política).
 • Publicitat dels sous dels representants públics i limitació de les dietes.
 • Prohibició d’acumulació de càrrecs; règim estricte d’incompatibilitats.
 • Transparència en la despesa pública.
 • Els més preparats per cada responsabilitat, defugint l’amiguisme, el nepotisme o qualsevol de les seves variants.

Conclusions:

- La independència és possible i necessària, i només depèn de la voluntat dels
catalans.
- El procés d’independència ha d’anar lligada d’una regeneració de la política: ens hem de sentir orgullosos dels nostres representants públics, han d’estar a l’alçada, hem de poder confiar en ells.
- Si vols la independència i la regeneració de la política no cal cap referèndum: només cal que donis suport a Reagrupament.
- Si volem, podem: només depèn de nosaltres.

Possibles preguntes:

- Què és exactament Reagrupament?

 • Reagrupament és una entitat cívica que promou una candidatura transversal i unitària a les eleccions al Parlament.
 • El projecte pot acabar constituint-se en partit, coalició electoral o agrupació d’electors, en funció del que sigui més pràctic. En tot cas, sigui quina sigui l’estructura jurídica Reagrupament és, per sobre de tot, un moviment de patriotes que volen (i) la independència i (ii) la regeneració de la política.

- Catalunya o Països Catalans?

 • L’àmbit d’actuació són els Països Catalans, amb diferents posicions de partida en cada territori però amb voluntat de confluència i d’aconseguir la independència de tota la nació.

- Cal fer referèndum per aconseguir la independència?

 • No cal fer un referèndum perquè l’estat espanyol no ho permetrà mai i perquè el referèndum són les pròpies eleccions al Parlament.
 • No es descarta fer un referèndum, si cal i és possible, però en tot cas l’únic camí possible actualment és la declaració unilateral per part del Parlament.

- No serà molt costós?

 • Els beneficis de la independència són molt més grans que els possibles costos que hi hagi a curt termini: l’estat espanyol ens pren el 10% del PIB cada any (cada any!), 21.000€ milions a l’any, 3.000€ per català a l’any (un pla Obama a l’any!).

- Deixaré de cobrar la pensió?

 • No, al contrari, podrà pujar. Catalunya té un dèficit de la Seguretat social amb l’estat espanyol de més de 3.600€ milions. Això vol dir que les pensions podrien pujar, o es podrien mantenir però es crearia un fons de reserva per garantir el futur de les pensions catalanes.

- No és millor reformar Espanya, i ser una autonomia amb molt autogovern?

 • No, reformar Espanya és impossible, com demostren amb l’Estatut, que el van retallar (“cepillar”) a les corts espanyoles, l’estan incomplint, i el Tribunal Constitucional el retallarà encara més: Espanya és com és, s’accepta o es marxa, però no es canvia.
 • Per reformar Espanya cal arribar a un pacte amb Espanya, i Espanya no vol; per ser independents, els catalans només ho hem de voler.

- No és millor dedicar esforços en alguna de les plataformes?

 • Qualsevol projecte polític ha de tenir traducció en el Parlament, que és qui ha de declarar la independència.
 • Els partits actuals no trencaran el status quo, com han demostrat no acceptant a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular per permetre un referèndum sobre la autodeterminació de Catalunya (tots els partits, CiU, PSC-PSOE, ERC, IC-V i PP, van votar en contra).

- De dretes o d’esquerres?

 • El pacte del PP i el PSOE al País Basc és de dretes o d’esquerres? Per les coses importants, a tots els països els partits es posen d’acord per sobre de qüestions de dretes i d’esquerres.
 • Sense recursos econòmics ni competències no es poden fer polítiques ni de dretes ni d’esquerres.
 • El dia que siguem independents cadascú ja decidirà si és de dretes o d’esquerres (o que no és ni de dretes ni d’esquerres); ara és poc més que un exercici teòric.

Com pots ajudar?

- Apunta’t a Reagrupament! Si no pots fer res més, almenys pagaràs una quota que servirà per tirar endavant el projecte.
- Explica el projecte a tothom que coneguis.
- Anima a tothom a apuntar-se a Reagrupament (o, com a mínim, aconsegueix les seves dades de contacte per poder-lo mantenir informat).
- Digues a Reagrupament com vols ajudar.
- Organitza trobades amb persones independentistes del teu entorn per explicar-los el projecte. Si vols, algú de Reagrupament vindrà per ajudar-te a explicar el projecte.

Més informació:

www.reagrupament.cat

info@reagrupament.cat

Els Comentaris estan tancats