Les consultes, un èxit.


cons3Quasi 200.00 persones van votar ahir sobre la independència. Percentualment, prop d’un 28%. Els que s’oposen a aquest exercici democràtic diuen que ha estat un fracàs. Tot el contrari: és un èxit. Un èxit perquè s’han tirat endavant al marge dels partits polítics, sense cap espai als mitjans, sense un cèntim, sense censos electorals, sense els espais gratuïts de propaganda electoral d’una contesa electoral normal, sense poder disposar de la majoria de col·legis electorals (s’han col·locat urnes fins i tot a garatges de particulars), sense cap debat a la televisió ni a la ràdio, sense cap equip d’estratègia electoral… A més, el fet que no fos vinculant pot haver provocat que més d’un es quedés a casa. També sembla que el fet d’haver-ho ampliat als joves de 16 anys ha provocat una disminució percentual, ja que potser són els que menys han anat a votar (molt trist, si és així). A cada campanya electoral els partits es gasten milions d’euros en campanya, surten cada dia (des del moment després de les eleccions anteriors; les campanyes en aquest país duren 3 anys, 364 dies, 23 hores, 59 minuts i 59 segons) a tots els mitjans de comunicació de masses, utilitzen aquells diaris afins per a fer-se propaganda, reben l’ajuda d’aquelles fundacions i entitats que han untat mitjançant subvencions públiques per a recollir vots… El desplegament és brutal. En aquest cas, l’esforç de tants i tants voluntaris ha aconseguit un resultat fantàstic. El que va succeir ahir a Catalunya és un cas únic a Europa, i així ho han entès molts mitjans d’arreu. És d’una gran transcendència i menystenir-ho és senzillament ridícul.
Pel que fa als resultats, destacar que el “Sí” va obtenir quasi 95% dels vots. El seguiment va ser desigual segons la comarca. Osona va liderar la participació amb un 41,1%, seguida per La Garrotxa amb un 38,4% i el Pla de l’Estany amb un 35%. A Sant Cugat, el municipi amb més habitants on es realitzava la consulta, el seguiment va ser del 25,7%. Aquí, els resultats de cada localitat. Sembla evident, doncs, que un gran moviment ha començat. El proper 28 de febrer tindrem la segona onada i el 25 d’abril, la tercera.

Enviat per Albert B. i R. associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats