Trens sense vies


renfeNova enganyifa. Ahir va tenir lloc la firma del “traspàs” del servei de Rodalies, que va ser qualificat pel Conseller Saura com a “històric”. I sí, té raó. És una “històrica” presa de pèl. Amb aquest “genial” acord, la Generalitat podrà decidir els horaris, tarifes, recorreguts i informació al client. Ara bé, TOTA la infraestructura (vies, estacions, manteniment…) continuarà en mans de l’Estat. De què servirà, doncs, poder disposar de nous trens si la infraestructura sobre la que es desplacen continua en aquest estat lamentable?! Per a decorar-ho una mica, ens han venut com un gran guany que l’Estat haurà de sufragar el dèficit d’explotació dels Rodalies, que s’ha estimat en 117 milions d’euros per l’any vinent. Ara bé, obvien un “petit” detall: que dels 4.000 milions d’euros promesos per a modernitzar la xarxa, al pressupost estatal de l’any vinent no hi figura ni un. Un altre element que s’ha volgut considerar com a positiu és el fet que a partir del 2011 la Generalitat tindrà la potestat de canviar d’operadora i foragitar la gran merda de la Renfe de les nostres vides. Per començar, ja ens l’han endollat pel 2010. Però ara pensem: quin operador voldrà donar un servei sobre unes línies en un estat tan lamentable? Quines garanties tindran si el govern català no té ni veu ni vot en la modernització de la infraestructura? A més, com a “regal” final, Renfe ha decidit incrementar un 7% el preu dels bitllets de Rodalies.

El desastre, però, no acaba aquí. Aquest acord arriba 2 anys més tard del previst i no inclou els trens de mitja distància, que s’hauran de negociar en una altra tanda. El període estimat per a complir aquesta disposició de l’Estatut: el 2012. És a dir: fins d’aquí almenys 3 anys haurem de continuar amb uns trens totalment obsolets, alguns dels quals van entrar en funcionament el 1975. Un tren no té portes automàtiques i un altre circula amb un vagó menys. Autèntica ferralla. El propi Conseller Nadal ja ha dit que ningú esperi “miracles” gràcies a aquest “traspàs”. És que no s’ho creuen ni ells! Després de tot això, encara hi ha algú que cregui que aquest ha estat un bon acord?

Enviat per Albert B. i R. associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats