Ascó: el preu de la dependència d’Espanya


El debat no és nuclear sí o no. Fins i tot els partidaris de l’energia nuclear haurien d’estar en contra de crear un abocador a Ascó. L’energia nuclear és en crisi: l’urani s’acaba i les energies renovables creixen. Tenim un exemple al Regne Unit on s’acaben de projectar crear camps eòlics al mar que suposaran el 25 % de l’energia britànica.
El debat és el dret d’Espanya a construïr un abocador a Catalunya. Com bé ha dit el president de la Generalitat, Catalunya aporta el 40 % de l’energia nuclear de l’estat. Però el president no té ni veu ni vot en aquest afer, d’això se’n diu dependència. El dret d’Ascó a presentar-se queda en entredit quan la majoria de regidors que han votat tenen interessos professionals a la nuclear. Per quin motiu la resta de la Ribera d’Ebre no té dret a decidir sobre l’abocador d’Ascó?.
El preu de la dependència. La situació és més greu: quin interès ocult té la metropoli en fer l’abocador a la colònia. En primer lloc treure del seu territori els residus nuclears que, en contra del que diuen “experts” a sou, tenen vida per milions d’anys. Avui hi ha un sol abocador a Andalusia i el que sobra s’envia a França on es paga un lloguer de 60.000 €/dia. En segon lloc evitar protestes entre els espanyols doncs sempre dona cert gust enviar la brossa als catalans. Però el tercer motiu és ben ocult.
França no sap on posar els seus residus. L’estat francès té 19 centrals nuclears de les que 8 són a Occitània. Els verds van obtenir els millors resultats de la seva història a les passades europees. França té un problema amb el residus. Oficialment és prohibit treure’ls de les fronteres per una directiva de l’UE de 2005, però només té 3 abocadors. On va la resta?. Com ha denunciat Greenpeace durant anys, França els envia d’amagat a Rússia qui els acull com a urani empobrit. Fa només 2 dies Greenpeace va aturar un tren que anava a Rússia. Dos grups es van encadenar a la via i un tercer la va bloquejar amb un vehicle. El tren duia 500 tones de residus nuclears. El govern rus probablement ho acollirà “sense cap afany de lucre”.
 
Espanya pot cobrar-li a França pels residus i deixar-los a Catalunya. I que hi té a veure això amb Ascó. Doncs molt. Si es construeix l’abocador, l’estat espanyol podrà acollir els residus de les 8 centrals que hi ha al sud de França. Aprofitant la nova xarxa ferroviària del TGV el transport es pot fer ràpid fins Ascó. Serà molt més barat que enviar-ho a Rússia. Oficialment França vendrà “urani empobrit” o llogarà l’espai però en realitat Catalunya servirà d’abocador nuclear d’allò que Espanya ni França no volen. Espanya faria un negoci rodó.
 
Aquesta tardor hi ha eleccions. Uns partits demanen el vot amb la il•lusió de gestionar una autonomia sense cap poder com Ascó ha demostrat. D’altres demanen el vot per construir un estat català amb política energètica pròpia. Pensem-hi dues vegades abans de votar.

Enviat per Jordi Vàzquez associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats