Si fos bo, ens ho donarien?


El ple d’Ascó va aprovar, amb una folgada majoria, presentar la candidatura del municipi per a acollir el MTC. Tot i les protestes en contra dels darrers dies, no hi ha hagut cap canvi. El batlle ha justificat la seva posició assegurant que aquest cementiri aportarà riquesa al poble i a tota la comarca. Respecte el primer punt, és interessant comprovar com el pressupost municipal d’Ascó és fins a quatre vegades més gran que el d’altres municipis amb una població semblant. L’explicació rau en els diners que reben a canvi d’ubicar les instal·lacions nuclears. Així, l’import per habitant és el més alt de tota la comarca (6.479 euros) en contraposició a altres com Móra la Nova o Móra d’Ebre on no s’arriba ni als 1.000 euros per ebrenc. En conjunt, la Ribera d’Ebre és la comarca amb el nivell de renda familiar més baix de Catalunya (gràcies, Reyes!). Per tant, no és descabellat argumentar que la presència d’instal·lacions nuclears resta i impedeix l’acoblament d’altres inversions més competitives i no tant nocives per a la salut. Perquè aquesta n’és una altra. Algunes particules nuclears poden emetre radiacions durant milers d’anys. En aquest excel·lent blog es dóna a conèixer que l’índex de càncer a la província de Tarragona ha augmentat un 133% i que es preveu que la meitat de la població pateixi alguna al·lèrgia.

Des d’un punt de vista polític, hem viscut alguns canvis de camisa espectaculars. L’alcalde d’Ascó ha explicat que fa dos anys ni l’Artur Mas ni el President Montilla van posar cap objecció a la seva intenció d’acollir el MTC. A què ve ara la seva sobtada oposició? Potser que falten pocs mesos per eleccions? Ara bé, dient això, l’alcalde ha quedat en evidència. Preguntat sobre per què no va tirar endavant cap consulta ciutadana, ell va respondre que per falta de temps. Si duu dos anys cuinant-ho! Amb tot, finalment, la jugada li ha sortit rodona: tot i les amenaces, el seu partit només li ha obert un expedient informatiu, però no l’ha expulsat. Seria, és clar, perdre una alcaldia i tot el que això comporta. Menys vídeos i més fets!
Una instal·lació com aquesta, que afecta a més d’una comarca i a tot el país en general, s’hauria d’haver pres amb molt més consens. Per als que encara no tinguin clara la bonança o no del cementiri nuclear es poden fer una pregunta: què hagués passat si la ubicació proposada hagués estat Barcelona o rodalies? Doncs que TOTS els polítics de TOTS els partits s’hi haguessin oposat. I em quedo amb una frase : “Valtros us penseu que, si fos bo, ens ho donarien a naltros?

Enviat per Albert B. i R. associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats