La despesa, no-nacionalista, de l’Institut Cervantes


Els mateixos demagogs que critiquen les subvencions de la Generalitat a la llengua catalana, callen o aplaudeixen pel que fa al Cervantes. El pressupost pel 2010 de l’Instituto Cervantes ha superat per primera vegada els 103 milions d’€. El fixatge de Cristiano Ronaldo, considerat una aberració estratosfèrica, va ascendir uns mesos abans a …94 milions d’€. Gairebé 10 milions d’€ menys. On van aquests diners?. Per exemple a unes oficines inaugurades el 2008 a Varsòvia que totalitzen 4.000 m2. L’Institut el paguen tots els ciutadans espanyols. Els castellanoparlants i els que parlen català, basc, gallec, asturià o aragonès. En canvi el 100 % del pressupost es dedica íntegrament a promocionar la llengua castellana, que com tots sabem és una llengua marginal que cal ser promocionada, pel món. Ni un cèntim es dedica a la resta de llengües mentre que una quarta part del seu pressupost el paguem persones que no tenim el castellà com a llengua pròpia i a molts ens rellisca la seva promoció. En arribar al govern, el PSOE va duplicar el pressupost de l’Institut. Aquest any enlloc de tornar-lo a posar als 50 milions d’€ (que ja és una bestiesa) de l’etapa Aznar el PSOE l’ha augmentat un 0,4 %. I un 0,4 % de 100 milions és molt. El PP ha felicitat la decisió del govern. I ERC encara ha anat més lluny: ha votat a favor d’aquest pressupost.
Certament l’Institut Ramon Llull, homologable al Cervantes, té un pressupost de 14 milions d’€. La diferència és que Catalunya suposa el 19 % de la població de l’estat i que el català si viu una situació precària mentre el castellà és una de les llengües més parlades del món. A més Espanya es gasta altres quantitats enormes en defensar la llengua castellana a part del Cervantes.

Enviat per Jordi Vàzquez associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats