Colomer també denuncia la partitocràcia


Josep M. Colomer és el president de la comissió sobre la llei electoral catalana. La comunitat autònoma de Catalunya és l’única de tot l’estat espanyol que no té llei electoral pròpia. Davant el bloqueig de PSOE i CiU a fer una llei pròpia Colomer ha fet arribar una nota de premsa on mostra quina és la partitocràcia que patim avui els i les catalanes. Colomer és professor de política del consell superior de investigacions científiques i docent a la UPF després de ser-ho a Washington, Mèxic, Nova York i Chicago. De les seves conclusions es pot destacar:
- “el principal obstacle ha estat la substitució de les llistes tancades i bloquejades per alguna forma de vot que permetés que els electors triessin no només un partit sinó també alguns candidats individuals”
- “els partits polítics estan tancats en ells mateixos i als que controlen l’organització els fa pànic que els ciutadans puguin intervenir en la selecció dels seus representants.”
 
Tothom pot treure les seves conclusions però quan en 30 anys d’immobilisme els aparells dels partits no permeten que Catalunya tingui llei pròpia hi ha un problema. Quan aquests mateixos aparells imposen persones que, en general, mai han treballat en res que no sigui política en tenim un altre. Que els candidats siguin escollits per les seves genuflexions amb l’aparell del partit, enlloc de per cap mèrit ni treball amb els electors, provoca que després el sistema es podreixi. És on som ara. I ells no es volen moure encara que la meitat de la població es negui a votar-los.
 
Aquesta és la nota de premsa complerta:
 
El fracàs de la llei electoral
 
La ponència parlamentària per a la Llei electoral de Catalunya s’ha dissolt sense resultats. No és cert que, com han declarat, el problema principal hagi estat el repartiment dels escons en el territori. Des del primer moment, quan vàrem començar a treballar la Comissió d’Experts, fa quasi tres anys, fins ara, el principal obstacle ha estat la substitució de les llistes tancades i bloquejades per alguna forma de vot que permetés que els electors triessin no només un partit sinó també alguns candidats individuals.
Els partits polítics estan tancats en ells mateixos i als que controlen l’organització els fa pànic que els ciutadans puguin intervenir en la selecció dels seus representants. S’ha perdut una oportunitat no només de millorar la qualitat democràtica del sistema polític de Catalunya. També s’ha demostrat que el Parlament és incapaç d’autogovernar-se, és a dir, de fer la llei que reguli la seva pròpia elecció. Si no poden governar-se ells mateixos, per què demanen més poders d’autogovern?
Atentament,
Josep Maria Colomer, President de la Comissió d’Experts per a la Llei electoral de Catalunya, nomenada pel Govern de la Generalitat el febrer de 2007.

Enviat per Jordi Vàzquez associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats