Un nou èxit!


Avui s’han celebrat unes noves Consultes sobre la Independència. Hi ha gent que considerarà millor o pitjor el resultat de participació. Crec que, donades les circumstàncies i tots els impediments contra els que s’ha hagut de lluitar, són un èxit. Igualment, independentment d’això, amb aquestes Consultes s’estan obtenint una sèrie de guanys que val la pena remarcar. Primer de tot, molta gent de tendències diverses treballen conjuntament per a un objectiu comú. En aquest cas, fins a 8.000 voluntaris han coordinat les votacions d’avui. Segon, s’està demostrant que és possible opinar sobre un tema com aquest sense que passi cap cataclisme. Tercer, s’associa independentisme amb expressió democràtica. Quart, es demostra que es pot parlar d’Estat propi amb total normalitat. Cinquè, es permet als immigrants i els joves de 16 i 17 anys votar, incloent-los així en la dinàmica de presa de decisions. I, sisè, s’està llaurant el camí perquè algun dia es pugui celebrar un referèndum vinculant. Per tant, el sol fet que es puguin organitzar ja és un èxit en si mateix. El Salvador Cardús ho explica perfectament en aquest magnífic article.
Aquestes han estat, doncs, les Consultes de la consolidació. A més, s’han portat a terme a territoris com el Baix Llobregat (interessant aquest reportatge) o el Baix Penedès on a priori era més complicat animar a la gent a votar. En xifres concretes, comentar que finalment la participació s’ha situat per sobre del 21%. Per tant, prenent el còmput global de les consultes que s’han fet fins ara, un 25% del cens ha opinat sobre la independència. Per a entendre fins a quin punt aquesta xifra és important, recordar que el Psc-PSOE governa avui Catalunya amb el vot de només el 14,8% dels cens. En aquest enllaç podeu veure desglossats els resultats per municipi. En aquells més petits és on ha estat més senzill mobilitzar el vot, però val la pena destacar que Molins de Rei, la segona població amb el cens més elevat d’avui, ha aconseguit situar-se en la mitjana de participació. Un gran treball el que han portat a terme els voluntaris d’aquesta població del Baix Llobregat, així com els de totes les altres poblacions.

El que està clar és que aquest és un procés que ja no té marxa enrere. A partir d’ara, només podem anar endavant. El proper 25 d’abril hi haurà una nova onada de Consultes. A més, es portaran a terme a poblacions amb un cens elevat com Girona, Lleida, Manresa, Martorell, Reus, Figueres, Castelldefels, Igualada… Una bona organització i uns resultats com els d’avui conformaran un pas endavant molt important.

Enviat per Albert B. i R. associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats