Organitzant el nostre futur lliure: propostes concretes


No haurien de sorprendre els atacs que està rebent Reagrupament Independentista. El document que debatrà a la seva segona assemblea nacional suposa trencar amb el sistema polític que ha marcat els darrers 30 anys i la xarxa d’interessos que hi ha al darrere. Si els mitjans de comunicació i opinadors habituals acostumen a burlar-se o difamar l’associació, pocs, per no dir cap, s’ha molestat a explicar el text “Organitzat el nostre futur lliure”. Són 130 planes on es detalla un programa innovador. La primera part inclou:
 
-        edat mínima de vot als 16 anys
-        aprovació de lleis proposades pel 25 % del cens electoral
-        admissió a tràmit directa de les ILP que tinguin el suport del 1 % del cens o del 10 % de les poblacions
-        representació parlamentària per a l’abstenció activa
-        llistes obertes
-        les donacions als partits seran públiques
-        finançament públic dels partits limitat dràsticament: 0,5 € per vot i 10.000 € per escó
-        prohibició de crèdits bancaris als partits polítics
-        tractament de les fundacions dels partits com els propis partits per evitar finançaments no ètics
-        limitació dels mandats a dues legislatures
-        declaració de béns abans, durant i després de l’exercici de càrrec públic
-        incompatibilitat de càrrecs que s’allargarà a 5 anys després de deixar el càrrec
-        immunitat limitada a l’exercici del càrrec: immunitat no és impunitat
-        prohibició del nomenament de familiars fins a quart grau o per afinitat
-        llei de contractes públics: supressió dels informes, limitació dels assessors, registre de contractes
 
Davant de tot això ja ens podem preparar diumenge per escoltar la premsa “lliure” per ocultar totes aquestes propostes i donar rellevància a qualsevol anècdota sobre als críptics “crítics” agafats amb pinces o si la cortina de l’escenari no era ben posada. Com va dir Carles Móra en un acte: els hem d’entendre i no respondre; molta d’aquesta gent s’estan jugant el seu sou, el menjar de la seva família depèn de mantenir l’statu quo. La resposta ha de ser explicar aquesta bateria de propostes.
 
La segona part del text “Organitzat el nostre futur lliure” de Reagrupament inclou les propostes per a construir un estat sense tenir-lo. Cal afegir que fins a 650 associats i associades han participat en la redacció d’aquest document el que suposa una fita per l’independentisme en general. El text dona les línies generals de com ha ser aquest somni anomenat estat català i possiblement és la primera vegada que veiem, blanc sobre negre, com pot ser aquesta utopia possible.  La segona part inclou:
 
-        un estat amb el cos legislatiu de la Unió Europea
-        economia de mercat i de drets socials
-        davant la crisi no ens hem de situar ni en una òptica liberal ni en una de social demòcrata, sinó en ambdues, ja que ens calen les dues i a més es retroalimenten
-        assegurar el finançament de les empreses consolidant el teixit de les pimes
-        contracte laboral català emulant el model austríac
-        polítiques de conciliació
-        subsidis per desocupació condicionats com el model danès
-        reducció de la dependència del petroli acceptat totes les altres formes d’energia i potenciant  les renovables (1 % a Catalunya, 33 % a Escòcia)
-        xarxa ferroviària mínima catalana, lluny de l’actual
-        eix real transpirinenc
-        substitució d’AENA en la gestió dels aeroports
-        eliminar l’actual manca d’infraestructures en telecomunicacions
-        organització territorial: simplificació i reducció de la despesa pública
-        dret d’autodeterminació de la Vall d’Aran
-        passar del 4,5 % del PIB espanyol dedicat a ensenyament al 7 % com Suècia i el 3 % a R+D (1,61 % actual)
I així centenars de propostes (llengua, defensa,…) per crear un estat modern, democràtic i lliure. L’estat que dibuixa el text seria, serà, necessàriament millor que la situació de prostració i degradació autonòmica actual. I no és només per motius econòmics que cal la independència ja que, com diu el document : “Si la nostra balança fiscal, arribés a ser favorable a Catalunya, com per cert s’esdevé a la Catalunya Nord respecte de França, igualment ens caldria la independència per tal d’assegurar la supervivència de la nostra identitat”.
Motius en sobren, doncs, i “Organitzant el nostre futur lliure” ens dona molt. Fet aquest pas, que per si sol ja ha justificat la creació de Reagrupament, caldrà entre tots pensar un full de ruta per arribar-hi. Precisament divendres Alfons López-Tena ens mostrava un camí molt interessant. Esperem que tota aquesta “pluja d’idees” de l’independentisme català no acabi en res per culpa d’aquells que prefereixen sempre barallar-se amb l’independentista del costat enlloc de fer-ho amb l’unionista que tenen davant.

Enviat per Jordi Vàzquez associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats