Injustícia amb el President Companys


Finalment, la (in)justícia espanyola no revisarà la condemna al President Lluís Companys. La junta de fiscals del Tribunal Suprem creu que la Llei de la Memòria històrica ja anul·la la sentència i per això es neguen a fer cap pas més. Això és, directament, una mentida. Com recorden des de la Comissió de la Dignitat, es van rebutjar totes les esmenes que demanaven la nul·litat de totes les sentències. Fins i tot, es van rebutjar les esmenes referents a assenyalar com a injustes les condemnes. Aquest fet denota, un cop més, la total incapacitat de l’Estat espanyol de superar la dictadura franquista. Tots els estats europeus que van haver de suportar règims dictatorials en el passat, un cop establerta la democràcia, han fet passos en aquest aspecte. El problema que ens trobem és que l’Estat espanyol no és vertaderament democràctic.

Pel que fa a la reacció dels partits catalans, el Psc-PSOE, Icv-euia i CiU han aplaudit aquesta mesura inútil, insuficient i buida de contingut. El President Montilla ha arribat a dir que aquest ha estat un gest “sense precedents”. Quina vergonya de President! Què incapaç! Quant n’hauria d’aprendre del President Companys! L’únic partit que ha mostrat el seu rebuig ha estat Esquerra, seguint en la línia crítica que ja havia demostrat en tot el procés de la Llei de la Memòria Històrica. El Conseller Saura ha assegurat que és un “èxit per a Catalunya” i CiU un pas per a reparar la figura del President. Penós. Potser algú els hauria d’explicar que per cancel·lar els antecedents penals de Companys i tants d’altres condemnats injustament cal la sentència d’un tribunal que les anul·li. Una simple llei no serveix per a res.
En fi, que l’únic president democràtic d’Europa afusellat no tindrà, per part de les institucions de l’Estat espanyol, la reparació que es mereix. Una vergonya que demostra fins a quin punt aquest Estat es troba a anys llum de les democràcies occidentals avançades. Un insult a Companys i, també, una falta de respecte a tot Catalunya. Pretenen robar-nos, fins i tot, la nostra dignitat.

Enviat per Albert B. i R. associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats