Les consultes independentistes deixen en evidència el referèndum de la Diagonal


Els tres milions d’euros de la consulta barcelonina només mobilitzen el 12% dels ciutadans · Cada vot ha costat 17 euros a l’Ajuntament

L’escàs 12% de participació que ha aconseguit mobilitzar l’Ajuntament de Barcelona en la consulta sobre la Diagonal queda molt lluny del suport en les consultes sobre la independència d’arreu del Principat. Malgrat no comptar amb cap tipus de suport econòmic de les institucions, el fenomen de les consultes sobiranistes ha aconseguit mobilitzar de mitjana el 21% de la població allí on s’han celebrat, mentre que en la consulta promoguda pel PSC de Barcelona només ha votat un 12% de població tot i els sis dies de votacions. L’eficàcia dels referèndums independentistes també pot veure’s en el cost per vot: mentre que als 462 municipis que han consultat la independència cada vot ha costat un euro d’inversió en campanya, a la consulta barcelonina cada vot ha costat a l’Ajuntament de Barcelona 17 euros.

 

Pel que fa a la participació, el 12% de barcelonins mobilitzats contrasta amb la participació registrada per les consultes independentistes a bona part del Principat. Així, a Girona la participació va ser del 21,34%, quasi el doble que la registrada a la Diagonal en sis dies, a Vic del 42% o a Olot del 26%. La mitjana de participació als 462 municipis que han consultat la independència també s’acosta al doble de la participació barcelonina (21%).

Cost per vot vint vegades superior

En els estudis sobre les consultes independentistes, la relació entre el capital que aconseguien reunir les plataformes organitzadores i el nombre de vots obtinguts revelava que aquelles comissions amb un ratio superior a un euro el vot aconseguien millors resultats de participació que aquelles comissions els diners invertits eren inferiors a l’euro per cada suport.

A la Diagonal el cost final per vot és de pràcticament 20 vegades superior a les consultes sobre la independència, ja que els -com a mínim- 3 milions d’euros invertits en la consulta repartits entre els 172.169 sufragis indiquen un cost per vot de 17,45 euros.

Demanen la mateixa legitimitat per ambdues consultes

Des de Barcelona Decideix han demanat ‘respecte’ pels votants de la consulta de la Diagonal, ja que 172.169 ’són molts vots’, en concret ‘els mateixos que va treure el PSC a Barcelona a les darrers eleccions catalanes el 2006, i que van portar Montilla a la presidència (172.453)’, i per això demanen ‘respecte pels milers de persones que han cregut en el lliure exercici democràtic’.

Barcelona Decideix també exigeix als diaris de Barcelona que tractin amb la mateixa legitimitat que ara els resultats de la consulta sobre la independència del 10 d’abril de 2011. Segons la plataforma, ‘els mitjans, com és natural, obren amb les repercussions polítiques i el triomf de l’opció C amb el 80%, o sigui, es destaca més la naturalesa que no pas el volum de la resposta ciutadana’. Des de Barcelona Decideix sol·liciten als mitjans ‘un tracte similar per al referèndum sobre la independència a Barcelona’.

També demanen a l’Ajuntament i a l’alcalde Hereu que en la consulta sobiranista i destinin ‘els mateixos recursos i el mateix interès’ que han invertit en aquesta ocasió.

Directe.cat

Els Comentaris estan tancats