Casos recents de “finançament irregular”: fins al coll


Quan diem que a Catalunya cal una regeneració democràtica ens referim, per exemple, a que no és ètica la forma que tenen els partits de finançar-se. Els casos de corrupció que la premsa ens presenta amb l’eufemisme de “finançament irregular” han esquitxat el gruix dels partits polítics. Els casos més recents han estat veritablement repulsius:

- Convergència rebent sucoses aportacions del Palau de la Música. Fins a 632.000 € per un sol concert que va organitzar la fundació de CDC.
- Colom, també militant convergent, rebent a fons perdut 75.000 € de Millet. Al menys ha tingut el mèrit de retornar-los una vegada descoberta l’empastifada. CDC ho ha anunciat però no ho ha fet.
- Unió rebent una donació anònima il•legal que triplicava el màxim permès. El partit unionista acaba de ser multat amb 270.000 pel tribunal de comptes.
- La fundació del PSOE català rebent 50.000 € de Caixa Catalunya per fer un arxiu.
- La fundació del PSOE català que obté un 83 % del seus ingressos de les administracions públiques; és a dir la financem entre tots!!. Només el 2008 el ministeri espanyol de cultura li va donar prop de 500.000 €.
- Joan Saura finançant les fundacions d’Iniciativa des del govern autonòmic
A aquests caldria afegir casos com els Casinos, Pallerols o el més recent que ha implicat dirigents del PSOE català, la Fundació Catalunya Oberta o de CDC com el cas “Pretoria”. A nivell estatal els casos són encara pitjors com per exemple la teranyina del cas Gürtel. Afegir, en darrer lloc, les subvencions estatals que reben els partits. Només el 2006 van significar 3,3 milions d’€ pel PSOE i una xifra una mica inferior pel PP.

Enviat per Jordi Vàzquez associat a Reagrupament – Sant Martí.

Els Comentaris estan tancats