Joan Carretero:«L’hi he ofert tot i més a Laporta i m’ha dit que no»


–Fa un mes que més d’un milió de catalans van sortir al carrer en una exhibició d’unitat en resposta a la sentència sobre l’Estatut. Unitat que, de moment, no sembla que s’hagi de traslladar a les urnes en forma de candidatura independentista unitària. ¿Què falla?

–Ara la paraula mítica i màgica de l’independentisme és unitat . És bo sumar i l’ideal seria anar junts, però no és fàcil. Hi ha propostes tan esotèriques com anar junts a les eleccions i després al Parlament que cadascú vagi per separat. Si la unitat només serveix per fer una llista, faríem un flac favor al país i a l’independentisme.

–Llavors, ¿el principal obstacle és la llista o el programa?

–Nosaltres no hem posat gaires pegues per fer la llista. De fet, Reagrupament ha ofert el número u a una persona bastant coneguda. Però és més important aconseguir una cohesió i una coherència. Com que la candidatura unitària independentista no aconseguiria ara la majoria absoluta s’ha de tenir molt clara la tasca a fer en els pròxims quatre anys.

–Vostè va enviar una carta a Joan Puigcercós i a Joan Laporta per proposar-los una reunió. L’expresident del Barça l’ha citat per aquest dijous, dia 19, a la tarda. ¿Hi anirà?

–Estic disposat a reunir-me amb ell, tot i que el dia 19 serà impossible perquè passo consulta a la tarda. En tot cas, buscarem la manera de quadrar les agendes. Les negociacions s’han de portar amb discreció i tranquil·litat. A través dels mitjans és difícil arribar a acords, però estem disposats a parlar.

–Laporta s’ha ofert a recolzar dos dels seus candidats a canvi que vostès donin suport als dos candidats de Solidaritat Catalana. ¿Ho acceptaria?

–Estic disposat a acceptar això i bastant menys que això, però les propostes no s’han de fer a través de la premsa, sinó en persona.

–L’expresident del Barça diu que l’obstacle amb Reagrupament és que vostès volen una llista tancada proposada per la direcció, i ells, una llista oberta i primàries.

–No sé com faran ells la llista, però nosaltres l’hem elaborat d’acord amb el sistema electoral actual, i no com ens agradaria que fos. En tot cas, el que no es pot dir és que l’organització interna sigui un obstacle, perquè llavors no es podria pactar amb CiU, ERC, PSC…

–Però aquest mecanisme no els diferencia dels partits tradicionals, dels quals es volen distanciar.

–Potser m’equivoco, però no sé de cap partit que convoqui tota la militància per votar la llista.

–Fent una mica de memòria, després de mesos de bona sintonia, ¿en quin moment es trenca el pacte amb Laporta i per què?

–Primer, Laporta no va manifestar la voluntat de crear un partit. Fins fa poc volia aterrar ell sol en una candidatura. Per això li vaig oferir ser el cap de llista. Però després va canviar d’opinió i va decidir crear un partit nou amb les seves pròpies estructures. L’hi he ofert tot i més per anar junts, i m’ha dit que no.

–Si les eleccions són a l’octubre, la coalició haurà d’estar registrada abans de la Diada, fora que finalment s’integrin els candidats d’un partit a la llista de l’altre. ¿Contempla aquest pla B?

–Els temps de Reagrupament i els de Laporta no coincideixen. Nosaltres ja hem triat els nostres candidats i ell encara està creant el seu moviment. No es tracta que desaparegui un dels dos, sinó de trobar el punt de confluència.

–¿Se sent decebut amb l’expresident del Barça?

–No miro les coses des del punt de vista personal. Comprenc que les persones puguin tenir unes preferències en cada moment.

–ERC els va demanar que posessin sobre la taula una oferta concreta.

–La meva oferta és que les forces independentistes pactin alguns aspectes en què hi hauria llibertat de vot, però mantenint la unitat en la majoria dels temes. Si hem d’emular Ciutadans, els catalans es poden avorrir bastant.

–No es paren d’anunciar baixes a Reagrupament de gent que se’n va a Solidaritat Catalana. ¿El preocupa el ganxo Laporta?

–Per sort, tenim més altes que baixes. Entenc que hi hagi gent a qui li agradi més la nova organització, però tenim molt clar qui som i a qui ens dirigim. El que no entenc és que es busqui la unitat a costa de destruir el que ja existeix. Quan tens la percepció que et volen liquidar no t’ho prens gaire bé.

–¿Ho diu per les persones que han denunciat que vostè gestiona Reagrupament amb formes autoritàries? Parlen de falta de democràcia interna, llistes a dit…

–Les llistes de Reagrupament es van votar i a l’assemblea hi va anar qui va voler. El temps posa cadascú al seu lloc. Tinc ganes de veure com confeccionen altres les seves llistes.

–En tot cas, vostè va dir que no volia «enemics» a la seva llista, i fins i tot va forçar la dimissió de quatre dirigents crítics. ¿Això és regeneració democràtica?

–Als crítics els vam dir que si no hi estaven d’acord, assumissin la direcció. Jo prefereixo un projecte cohesionat que un pacte entre corrents que no se suporten, com sol passar en els partits.

–ERC els situa al centredreta. Com que la independència no és ni de dretes ni d’esquerres, faci’m un resum de la resta del seu programa per veure si és cert.

–Tenim liberals i socialdemòcrates. Per exemple, per trencar la crisi econòmica no podem abaixar els sous als funcionaris i dir a la gent que treballi menys. Cal aportar recursos econòmics de forma que l’economia, en lloc d’entrar en un cercle viciós, entri en un cercle virtuós.

–¿Com es podrà desenvolupar aquest programa si Reagrupament diu que es dissoldrà el mateix dia de la independència de Catalunya?

–Quan arribi la independència, Catalunya elaborarà una Constitució i celebrarà unes eleccions constituents per formar un Parlament. En aquest procés hi haurà partits que s’encarregaran de dirigir el país. Nosaltres no som polítics en el sentit tradicional.

Publicat a elperiodico.cat

Els Comentaris estan tancats