Article d’en Salvador Cot a l’Avui


A la tres

Salvador Cot

Els fem por?

Sembla –perquè en aquest cas es tracta de referències a conspiracions de passadís– que el Tribunal Constitucional ha decidit ajornar la sentència contra l’Estatut. Les darreres filtracions coincideixen a quantificar aquest nou retard entre dos mesos i un any, depenent de si es tracta –només– d’aprovar els pressupostos de l’Estat o si, en un sentit més estructural, el que es pretén és evitar una onada de sobiranisme electoral de cara a les pròximes eleccions al Parlament. En aquest sentit, les informacions també coincideixen a indicar que les qüestions més simbòliques (igualtat jurídica del català i inclusió del terme nació al preàmbul) no serien escapçades brutalment, sinó que se’ls aplicaria una interpretació que les desactivés. Això sí; sense tocar ni una coma del text.

Si això és així, significa que en aquesta ocasió l’Estat (és a dir, la suma de PSOE, PP i els poders de fet) no les té totes sobre quina seria la reacció de la societat catalana davant una humiliació d’aquest calibre. El pacte, doncs, seria evitar uns efectes polítics que podrien causar problemes reals als poders de Madrid.

Si es complís aquesta hipòtesi
, seria la primera vegada en molt de temps que l’Estat adopta una actitud prudent respecte a Catalunya. De fet, des de fa uns mesos han deixat d’arribar declaracions prepotents des de Madrid. Ja no sentim els líders del PP menystenint l’Estatut ni els del PSOE fanfarronejant a l’estil d’Alfonso Guerra. Fins i tot el Defensor del Pueblo (de quin, per cert?) ha callat i procura que ningú no recordi gaire que ell també ha recorregut l’Estatut. De la capital espanyola només arriben declaracions suaus i plenes de prudència. I un silenci espès i estrany.

O no tant. Perquè saben que una part decisiva d’aquesta societat ha decidit respondre. Seriosament. És a dir, a les urnes i al carrer.

Els Comentaris estan tancats