Carles Móra va dir a la presentació de Reagrupament a Sarrià que només la presència al Parlament farà l’independentisme efectiu


“Per moltes persones que vagin a votar a les consultes populars, per molta desafecció als partits tradicionals, per molts manifestants al carrer o per molta gent que vagi a reclamar a Brussel•les o a Ginebra, si l’independentisme no entra al Parlament a les pròximes eleccions, ningú no mourà fitxa”. Carles Móra, alcalde d’Arenys de Munt, va fer aquesta proclama en la presentació de Reagrupament Sarrià-Sant Gervasi-Vallvidrera que va tenir lloc al casal Orlandai el dia 15 passat. A l’acte, que va presentar el coordinador Josep Maria Minguell, hi van acudir una setantena de persones, entre les quals es trobaven el president de l’Associació de Veïns de Sarrià, Santi Latorre; el director del casal Orlandai, Jesús Mestre, i l’historiador i escriptor Jesús Mestre i Godes.

Carles Móra va afegir que l’única força que ha dit que es presentarà a les eleccions i que proposarà crear un estat català en el mateix moment en què els seus diputats signin l’acta, és Reagrupament. Per al batlle d’Arenys, és imprescindible que l’associació estigui present a l’hemicicle del parc de la Ciutadella perquè és l’única manera que pugui fer arribar a la societat el seu missatge d’independència i regeneració democràtica. “Els grans mitjans tenen la consigna de silenciar-nos, però si estem al Parlament ens hauran de posar un micro al davant”, va dir. Móra va donar com a segura la presència a la cambra catalana: “Si un grup com Ciutadans va aconseguir entrar-hi, no hi ha dubte que nosaltres també hi serem, per molts boicots que hi hagi”, va declarar.

Carles Móra adreçant-se al nombrós públic

El batlle va explicar el compromís del seu grup amb els veïns d’Arenys de Munt, on tots els representants municipals són elegits en assemblea i no es poden perpetuar en el càrrec. “Quan va aparèixer Reagrupament propugnant democràcia directa, regeneració política i la independència improrrogable jo em vaig dir: ostres, si això és el que nosaltres hem dit els darrers quinze anys!””, va explicar.

Va encetar l’acte Sandra Lomas, associada a Reagrupament i membre de la primera junta directiva, que va argumentar que la independència de Catalunya és necessària per a la realització plena del país, des del punt de vista cultural, polític i, molt especialment, econòmic. Lomas va detallar un seguit de xifres que demostren que l’Estat intervé directament per frenar el desenvolupament de les empreses i les entitats financeres catalanes, com es va fer evident quan Gas Natural va voler entrar a l’accionariat d’Endesa, i que els criteris amb què es construeixen i es gestionen les grans infraestructures són polítics i no d’eficiència: Adif, Aena, autovies, Telefónica, Repsol, Endesa…

Lomas va mostrar com a exemple un mapa on es plasmaven les autovies que els darrers quinze anys s’han construït al voltant de Barcelona (vint quilòmetres) i de Madrid (600 quilòmetres). L’oradora es va entretenir a especificar el dèficit fiscal de Catalunya, que va qualificar d’“espoliació”: 22.000 milions d’euros a l’any, que impliquen 3.000 euros per persona. Això representa el 10-12 per cent del PIB català i una quarta part del total dels impostos. Segons aquestes xifres, de cada deu anys de la seva vida, un català en treballa un d’íntegre per a l’Estat espanyol. Amb aquests diners Catalunya podria construir un hospital o quinze escoles cada dia, o pagar el desdoblament de l’Eix Transversal en dotze dies.

Va cloure l’acte el doctor Oriol Domènech, que va evocar la seva experiència com a un dels nou membres del primer grup que va fer accions a la via pública contra el franquisme a Barcelona, el 1945. Aquest activisme li va comportar consells de guerra, presó i l’exili durant més de vint anys. Domènech va dir que els catalans porten la marca de l’esclau i que només la independència els en deslliurarà.

  • Gràcies Eugeni!

Els Comentaris estan tancats