Flandes tomba el govern belga


Independentistes del Vlaams Belang

Flamencs i valons tornen a tirar-se els plats pel cap quan encara no fa ni cinc mesos que Yves Leterme és primer ministre. Aquest cop és la guerra lingüística entre el neerlandès i el francès a la perifèria de Brussel·les el que ha trencat el govern: farts del bloqueig való, els liberals flamencs de l’Open VLD van abandonar ahir l’executiu.

Els privilegis lingüístics estan aplanant el camí del francès -idioma amb 290 milions de parlants- i permetent que s’estengui com una taca d’oli, trepitjant el neerlandès -que en té poc més de 22-. Per això, Flandes reclama suprimir-los i moure la frontera, és a dir, escindir la circumscripció de BHV -Brussel·les-Halle-Vilvoorde (BHV), la frontera lingüística on el neerlandès malda perquè el francès no l’arraconi- i annexionar-se els seus 35 municipis. Els valons no volen ni sentir-ne a parlar, atès que temen que els flamencs acabin reclamant també l’annexió de la capital belga i la independència.

Drogenbos, Linkebeek, Wemmel, Sint-Genesius-Rode, Kraainem i Wezembeek-Oppem eren municipis de clara majoria neerlandòfona fa 45 anys, quan es van imposar aquestes facilitats lingüístiques, però s’han afrancesat ràpidament i ara entre el 50% i el 85% dels seus habitants tenen el francès com a primera llengua.

L’esfondrament del govern va impedir que ahir Bèlgica es convertís en el primer país europeu a aprovar la prohibició del vel islàmic integral, fins i tot al carrer, i la votació s’ha ajornat fins, probablement, dijous.

Els Comentaris estan tancats