Montilla i Mas, al rescat de l’autonomisme


Mas i Montilla

Mas i Montilla

Si es confirma el pacte, cal fer-se la següent pregunta: amb un 73% de desafecció política, s’ha de perpetuar l’agonia de l’autonomisme? Montilla i Mas poden fer un últim intent, però ja tenen la desconfiança generalitzada de les avantguardes intel·lectuals, polítiques i de la societat civil, que veuen Espanya com un llast pel nostre desenvolupament econòmic, polític i fins i tot, d’autoestima nacional.

El que han d’entendre els dos màxims representants polítics del país és que han d’obrir el compte enrere per eliminar de l’imaginari col·lectiu polític la transició, els seus pactes, les seves vergonyes i les seves pors. Hi ha la irrupció d’unes noves generacions que no pensen donar un altre crèdit ni una altra hipoteca. L’autonomisme està ferit de mort, i cal que Catalunya, els Països Catalans, siguin com qualsevol altre país de la UE.

Es dirà que hi ha un marc jurídic, que hi ha la paret d’Espanya, com recordava Jordi Pujol. Però ell mateix, després d’haver apuntalat aquesta paret durant més d’un quart de segle, s’adona ara de la gran equivocació d’haver enfortit el monstre, d’haver consolidat l’estat.

Tots, doncs, hem de posar el màxim d’imaginació i il·lusió en trobar estratègies que ens permetin saltar la paret. Salvar l’autonomisme és portar el país a la desnaturalització, la desnacionalització i l’assimilació a Espanya.

  • Col·lectiu Joan Crexell, a Tribuna

Els Comentaris estan tancats