Ignasi Planas assegura que el dret internacional empara la independència de Catalunya


La comunitat internacional posa habitualment dues úniques condicions per acceptar la independència de nous estats: que s’hi accedeixi de manera democràtica i que es faci en absència de violència. En aquest sentit, la consuetud internacional admet com a procés formal i correcte d’autodeterminació que un partit que es presenti a unes eleccions amb l’objectiu de proclamar la independència la tiri endavant si obté una majoria suficient.

El jutge i jurista Ignasi Planas va fer aquestes afirmacions en l’acte de presentació de la Constitució catalana que Reagrupament Sarrià-Sant Gervasi va organitzar al centre cívic del Putxet el dia 17 passat. Planas va afegir que Catalunya té requisits de sobres, a ulls de la comunitat internacional, per declarar-se independent: haver tingut un estat en el passat, tradició històrica, cultura específica, economia forta i trajectòria democràtica. “Tots els polítics catalans saben perfectament això i fan veure que no, però sobretot fomenten la por: no ho podem fer perquè no ens deixen, reiteren, una cosa absurda en una societat democràtica”.

Planas, que va ser un dels redactors de la Constitució, va ressaltar l’usatge medieval que l’encapçala: “Cada nació escull la seva pròpia llei”. “Per què els partits que proclamen que som una nació després li neguen la possibilitat d’exercir els seus drets dintre del Parlament?”, es va preguntar.

El jurista va destacar que Catalunya no recorreria en cap il·legalitat si se saltés les lleis espanyoles que li neguen drets fonamentals. “No sols no és il·legal des del punt de vista internacional sinó que és el camí que hem de recórrer, ja està bé de plantejar reformes absurdes”, va dir, i va posar com a exemple els passos que ha fet el Parlament de demanar al Tribunal Constitucional que es consideri incompetent a si mateix o que readmeti un membre que va ser recusat. “Aquests polítics no fan altra cosa que donar voltes a la gàbia perquè saben que si canvien l’ordre establert ells no hi tindran cabuda. Nosaltres hem decidit ser lliures i el que hem de fer és tirar pel dret”.

Planas es va mostrar escèptic davant la iniciativa legislativa popular (ILP) que ha admès el Parlament: “Per què ens fan jugar a recollir 230.000 signatures, si després necessitaran l’autorització del Madrid?”, es va preguntar. En aquest sentit, és obvi que allà diran que no, “és més, ni tan sols contestaran, perquè no està escrit enlloc que hagin de contestar”, va reblar. El jutge va advertir que fins i tot abans el mateix Tribunal de Garanties Estatutàries pot tombar la ILP. “Em temo que la cosa es pararà a la mateixa Catalunya, perquè Mas i Duran ja han dit que de referèndum ni parlar-ne”.

El jutge va descartar totalment una intervenció armada espanyola si Catalunya exerceix els seus drets: “En el context actual és impossible, Espanya seria expulsada dels fòrums internacionals, la borsa cauria en picat i llavors segur que guanyaríem un referèndum d’independència”, va assegurar. “Catalunya té dret a la revolta perquè se li nega la democràcia –va afegir-, però jo no la recomano, n’hi ha prou amb perdre la por”.

  • Gràcies Eugeni!

Els Comentaris estan tancats