III Assemblea de Reagrupament: Adhesió a la Conferència Nacional del Sobiranisme


La unitat multiplica: adhesió a la Conferència Nacional del Sobiranisme

La sentència del T.C. i la Candidatura Transversal
La sentència del Tribunal Constitucional contra la voluntat del poble català expressada en referèndum fa més necessària que mai la unitat de totes les forces polítiques i cíviques que prioritzem la independència a les eleccions al Parlament a la tardor. Ara es fa més evident que mai l’encert de la proposta d’una“candidatura d’ampli espectre que tingui com a eix programàtic central la proclamació unilateral de la independència de Catalunya” que proposava l’article Patriotisme i Dignitat de 18/4/2009. En les actuals condicions d’indignació popular, una candidatura unitària, que abasti des del liberalisme progressista de Joan Laporta fins a l’entorn de les CUP, és la resposta més contundent a l’agressió de l’Estat Espanyol. Farà realitat l’existència de l’alternativa independentista enfront de la passivitat dels partits del sistema establert. És l’aposta més segura perquè l’estratègia de la declaració unilateral de la independència es converteixi en la tercera força del Parlament de Catalunya.

La participació de Reagrupament a la Conferència Nacional del Sobiranisme
El punt 7è de l’ordre del dia de la tercera Assemblea de Reagrupament proposa facultar a la Junta Directiva per procedir a acords electorals amb altres organitzacions i partits independentistes. Hem de completar aquesta confiança en la Junta Directiva amb l”establiment d’unes prioritats a l’hora de la negociació. Amb aquesta finalitat diverses Assemblees comarcals han sol·licitat afegir un nou punt a l’ordre del dia de l’Assemblea per debatre la participació de Reagrupament Independentista a la Conferència Nacional del Sobiranisme.
Aquesta ha estat impulsada per més de 80 destacades personalitats catalanes, de tots els àmbits professionals i polítics, encapçalades pel doctor Moisès Broggi, el reagrupat de més edat (103 anys). El seu manifest fundacional fa una crida a tots els grups, moviments, partits, associacions i plataformes independentistes, perquè es posin d’acord per presentar una candidatura transversal, equilibrada i unitària, que motivi els abstencionistes i porti al Parlament un estol de diputats que, sense renunciar a les seves personals ideologies, es comprometin a treballar units, per a prioritzar en tot moment l’objectiu de la independència” (document sencer).
Diverses entitats ja s’han adherit a la Conferència Nacional del Sobiranisme. La prioritat de la independència a qualsevol altra consideració de partit o d’oportunitat ha de ser el tret distintiu de la Conferència i de la Candidatura que proposa. L’impuls de Reagrupament ha de ser decisiu per al seu èxit complert. La seva celebració amb milers de participants en un palau d’esports pot ser el tret de sortida d’una campanya electoral de caràcter activista, seguint el model del Moviment de les Consultes per la Independència.

Avantatges d’una Candidatura transversal, equilibrada i unitària que prioritzi la independència
La participació de Reagrupament en la Conferència Nacional del Sobiranisme és una gran oportunitat per assolir els nostres objectius fundacionals per aquestes raons:

 • Només la Conferència Nacional del Sobiranisme pot aglutinar l’ampli espectre del moviment social per la independència que ha emergit en el darrer any, i fer de pont entre el moviment de les Consultes Populars per la Independència amb el creixent nombre de personalitats de prestigi que es decanten per la independència. Qualsevol altre iniciativa només abastarà un espectre més reduït.
 • La unitat no només sumarà sinó que multiplicarà la força de la independència. Perquè suscitarà l’entusiasme que ha mobilitzat les 500 comissions locals, els més de 50.000 voluntaris i els més de 500.000 vots del moviment de les Consultes per la Independència i permetrà crear grups locals amb els voluntaris no adscrits als partits parlamentaris.
 • La candidatura transversal, sigui qui sigui qui l’encapçali, serà boicotejada pels mitjans de comunicació del sistema establert. Només el mètode de treball activista de les Consultes ha trencat aquest setge informatiu. Només aquest mètode ha permès arribar directament a les persones que poden votar la nova opció política. Només els voluntaris de les consultes saben com fer una campanya electoral amb pocs recursos econòmics. Plantejar una campanya publicitària de tipus tradicional obtindrà menys vots i necessitarà molt més diners.
 • La gran coalició de totes les forces que prioritzen la independència té un recorregut polític molt gran que cap altra alternativa més reduïda. Tant el Partit Quebequès com el Partit Nacional Escocès van tenir uns resultats pobres en la primera legislatura en que es van presentar. Però van fer un salt espectacular que els va portar a la majoria a les següents eleccions. Això va ser possible, en bona part, al treball fet als Ajuntaments pel nou partit. Una coalició àmplia oberta als grups locals de voluntaris no-adscrits a partits parlamentaris, és un gran actiu de cara a les eleccions municipals de la primavera de 2011.
 • El debat reforça la unitat
  La participació a la Conferència Nacional del Sobiranisme retornarà a Reagrupament la dinàmica engrescadora que va tenir en la seva fundació. Avui aquest entusiasme és més necessari que mai per respondre als atacs de l’Estat Espanyol.
  Aquesta és l’única finalitat de la introducció d’un nou punt de l’ordre del dia a l’Assemblea. El debat no es pot presentar mai com a divisió. L’absència de debat provoca la passivitat i el degoteig de baixes de militants amb criteris propis que enriqueixen l’associació. La unitat multiplica, però no es pot confondre la uniformitat.
  D’acord amb els Estatuts, un cop presentada la sol·licitud per diverses Assemblees locals, els assistents a l’Assemblea del dia 10 hauran de votar, en primer lloc, si s’admet la introducció del nou punt de l’ordre del dia. Si s’aprova afegir aquest nou punt s’haurà d’exposar la moció presentada i s’haurà de votar.
  Aquesta iniciativa és únicament personal i aprofito l’avinentesa per agrair el suport que he rebut d’Assemblees comarcals i de molts militants a títol personal.
  S’adjunta el document aprovat a diverses Assemblees comarcals.

  Josep Pinyol i Balasch

  El document va ser aprovat amb 24 vots a favor, 2 en contra i 1 en blanc en assemblea.

  Els Comentaris estan tancats