Xavier Rubert de Ventós: “La independència serà una pura evidència”


Xavier Rubert de Ventós reflexiona, en un article a La Vanguardia, sobre la independència de Catalunya. Creu que  l’autodeterminació de Catalunya té dos reptes clars i diferents: “un exterior (tant a Europa com a Espanya) sivolem arribar a ser independents i un altre interior (en el Passeig de Gràcia o a l’Hospitalet) si ho volem ser democràticament”. Perquè “de moment ni el cinturó roig de la immigració clàssica, ni el cinturó daurat de la finança o la burgesia més nostrada no estan al cas –i sense ells, sense el seu vot, de moment no hi ha democràcia que et valgui a Catalunya”.

El filòsof es mostra optimista i creu que s’acabarà aconseguint sempre i quan se’ls convenci de tres coses: “En primer lloc, que no hi perilla la seva identitat o la seva economia. En segon lloc, que les fronteres no són sagrades [...] I, en tercer lloc, que es tracta d’una opció no només més justa, o més lògica, sinó també més rentable”. Llavors, segons afirma l’autor, “no caldrà apel·lar als patits sentiments nacionals de la gent: la independència serà una pura evidència”.

Xavier Rubert de Ventós creu que els catalans hem de deixar de fer “afirmacions nacionalistes grandiloqüents” i començar “a preparar el terreny per als successius peixos al cove que caldrà anar col·leccionant i encaixant”. És a dir, “el peix al cove simbòlic de Tarradellas; l’econòmic i competencial de Pujol; el divers i cordial de Maragall”. Llavors“només ens faltarà el peix al cove polític, el cove de tots els coves: la independència de Catalunya”. És en aquest sentit que finalitza l’article advertint que “O anem construint ja aquesta ‘cistella de tots els cistells’ o podem acabar transformant-nos en una cabrejada i avorrida versió de la pròpia Meseta”.

Els Comentaris estan tancats