Com Francesc Macià, Reagrupament també demana la renovació de la classe política


Al Centre Cívic Casa Orlandai de Sarrià, en Xavier Hernández, historiador i catedràtic de la UB, amb un recorregut per la vida política de Francesc Macià, ens ha apropat la figura del President  al moment social, polític i cultural de Catalunya.

I ho ha fet sota cinc punts paral·lels en aquestes èpoques distants en el temps però potser no tant en context:

1 Ruptura democràtica On el moviment independentista aposta per instaurar unes noves regles de joc. Trencant amb la unió de la monarquia, constitució i estatut actuals.

2 Nacionalisme o cultura política, parlant que no hi ha prou amb un 50% de mitjans que parlin o escriguin català o l’escola imparteixi una part del coneixement en català. Es necessària l’acció nacional. Drets, deures i símbols per tots igual, independentment de l’origen o la llengua.

3 Elaboració de projectes estratègics. Amb l’impuls de Barcelona com a capital de Catalunya i la necessitat per Barcelona d’una Catalunya gran per aconseguir el desenvolupament de la Mediterrània occidental.

Un dels punts més trobats entre Francesc Macià i Reagrupament és el de (4) La renovació de la classe política. A l’igual que Francesc Macià va trobar, la classe política catalana actual és “lamentable i de cultura discutible”. Per als llocs de més responsabilitat s’hauran de buscar les persones més preparades. La anècdota del càrrec de confiança del President amb una formació d’estudiant de teatre i practicant de ioga ha estat prou significativa. Per això és rellevant la limitació de mandats preconitzada per Reagrupament.

Per acabar la conferència, Xavi Hernández ha parlat del (5) Sentit comú. Com davant la crisi econòmica i social del 29 i el moviments migratoris del moment, avui Catalunya es troba amb els mateixos problemes, agreujats per una baixa natalitat, un nombre elevat d’aturats, molt major que a Europa i un nivell educatiu baix. Per afrontar-los Catalunya haurà d’aplicar el sentit comú i la prudència. No es pot veure en l’Independentisme  un enemic a batre, ben al contrari Catalunya ha estat sempre un país multicultural amb una unió ètnica i cultural, davant l’enfrontament que volen crear dividint la nostra societat entre els Espanyols, immòbils en la seva llengua i en la seva Constitució, i els Catalans.

L’acte ha estat presentat per Montserrat Tudela candidata per Reagrupament Independentista qui ha agraït les paraules de Xavier Hernàndez que l’hi ha donat peu a demanar el recolzament dels assistents el proper dia 28 a les eleccions al Parlament de Catalunya tot votant Reagrupament.

Presentació a càrrec de Montserrat TudelaLa sala es va omplir per escoltar el Dr. Hernàndez

Els Comentaris estan tancats