Els resultats electorals, primera fita pel futur

Com a reagrupament no podem negar la nostra decepció en no assolir representació al parlament català, decepció directament proporcional als sosteniments rebuts, tan dels nostres socis (amb una feina enorme de feta al terreny) com d’una molt gran i molt esperançadora quantitat de simpatitzants i la gent del carrer.
Continuem evidentment com anunciat, és més necessari que mai, i deixem un moment la paraula al que ha escrit ahir a la nit poc abans de les 23.00, directament a cada soci, el president de la nostra associació i partit, i candidat a Girona, expressant el seu:

“… més sincer agraïment junt amb tots els qui formeu part d’aquest extraordinari projecte que és Reagrupament.
El compromís amb la llibertat de Catalunya i amb la nostra dignitat com a poble ens ha portat, amb una força insospitada, a ser presents en aquesta campanya electoral.
 
Els resultats electorals, però, no ens permetran ser al Parlament en aquesta propera legislatura, però hem de mantenir intacte el nostre compromís amb la llibertat de Catalunya i amb un futur que entre tots haurem d’escriure.
És per això que ara toca assumir la decisió del nostre poble, respectar-la i recomençar la nostra feina al servei de la independència, la democràcia i el futur de Catalunya.
 
Puigcerdà, 28 de novembre de 2010,
 
Joan Carretero
President de Reagrupament Independentista”

I ara ens esperen el futur immediat, i també la independència, sense malgastar cap dels esforços fets i, com diu en Lluís Llach ’somniem’: ‘Clar que sí’… i ens toca ‘tornar començar’. Perquè amb les eleccions el món no s’acaba, i tampoc el DRET a poder ser plenament el que sem: cultura, esport, llengua, història, economia, país, nació… i futur estat independent.
El país pot continuar comptar amb nosaltres!

Teo Vidal i Sol per a
Reagrupament, Vegueria C N

1 Comentari

Participació i crida a participar a la manifestació i actes unitaris del 6 de novembre

Ens plau comunicar-li que l’Associació Reagrupament i el Partit Reagrupament independentista s’ajunten amb molt de gust a la seua ‘Vegueria Catalunya Nord’ i
- dóna suport i fa una crida a tots els associats i simpatitzants que es manifestin amb els catalans de Catalunya Nord sota els lemes “Esborrem el Tractat dels Pirineus” “350 anys+1 de resistència”

* Reagrupament a Perpinyà – Esborrem el Tractat dels Pirineus Perpinyà Plaça Catalunya
6 NOV 16:00 El Rosselló -Catalunya Nord

http://www.facebook.com/event.php?eid

Ho fem també públic al facebook!

No hi ha Comentaris

Joan Carretero ho posa molt clar en tots i cada punt a OlotTV

Pensions de jubilació?
Unitat independentista impossible?
Concert econòmic?
Llei electoral?
Referèndum per la independència?
2011? 2017? mai? …

… i molts més punts aclarits del tot, respecte al que pensa, proposa i vol fer Reagrupament Independentiste (RI Cat) pel seu líder, candidat, i cap de llista a Girona: Joan Carretero (i ‘per què no a Barcelona?’ també) … i metge a Puigcerdà ;-)

… en aquesta entrevista a OlotTV.
Qui no vol saber-ne res, segur estant que ja ho sap, que no la miri!
Et pregunes sincerament i legitima, com molts altres? Ja saps que has de fer!

(A vegades no funciona a la primera, i cal reintentar; però funciona)

A OlotTV:

http://olottv.xiptv.cat/video/32147/entrevista-a-joan-carretero?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562

1 Comentari

El que toca, d’ara endavant

(Text que un reagrupat va escriure a diversos llocs a l’Internet, i que resumeix bé el que s’ha de saber i fer! Qui vulgui també ho pot difondre)
SCxI = Solidaritat (Catalana per la Independència, ‘SI’); RI = Reagrupament (Independentista, ‘RI.cat’)
———————–
‘TRES coses em semblen certes i comprovables:

1 hi ha prou arguments (més o menys sòlids) d’un costat com de l’altre (RI i SCxI) per continuar ferint-se… fins a quan? PROU!

Això volen (que ens matem entre nosaltres) i el que ha passat al C C N n’és un exemple, el més recent. N’hi haurà d’altres, com ja n’hi ha hagut, no en dubtis!

2 Si no hi ha Unitat, per culpa d’uns o altres, tots a votar per la més clara opció independentista (al propis ull). Per jo seria la que més fuig de possiblement ajudar i fer part d’un govern regionalista, d’això es tracta.

3 entre els argument en guardo TRES de 100% segurs que tothom pot entendre i comprovar més enllà dels partidismes:
3a) un dels dos va ser el primer a cridar a la unitat transversal, i treballa des de mesos, quasi DOS anys… l’altre?
3b) un dels dos ha dit que no participaria de CAP govern autonòmic si no és per declarar la independència… l’altre? no
3c) tots dos tenen candidats designats. Un dels dos (RI.) aquest s’han compromet (i s’ha votat en Assemblea General seua) a deixar lloc lliure en cas d’acord d’unitat! L’altre? No l’ha fet ni l’ha plantejat…

… pitjor, aquest darrer (SCxI) ha fet la seua Asemblea General (on TEORICAMENT hauria pogut decidir fusionar llistes) el 24 d’octubre. Casualitat (?) l’han programada a una data d’una setmana massa tard per poder (legalment) fusionar (cremallera proposada fins a l’ultim dia per R. I., rebutjada sense fer cap contra proposta, per un dels dos grups (SCxI); per si de cas realment ho volien, o uns agosarats presents a l’Assemblea gosaven proposar-ho).

Ja podem discutir de molts altres element a favor o en contra de A o de B… Barrallant-nos o insultant-nos com molts (decebuts, derrotistes, o falsos independentistes) fan: ”JO tinc raò, tu ets un…’ Fins a quan? PROU! Però aquests fets no es poden negar, es poden comprovar, i em semblen prou clars i alhora dels més… contundents.

Com tots tres van a favor de Reagrupament Independentista, i NO només perquè en sóc soci… ja que no presoner, sabent i comprovant això és per tothom més fàcil escollir… també inclosos pels qui no ignoren aquests punts i volen (volien) unitat… com jo i qualsevol regrupat digne d’aquest nom, començant pel primer de tots.

En qualsevol cas VOTIS per l’opció la més independentista que més t’agradi (només faltaria) i deixeu d’insultar-vos (amb també molts probables falsos reagrupats insultant SC i inversament). I abstenció = derrotisme, i col·laboració regionalistes, pro estat castellà = els de sempre! Ho fan bé? Mereixen la confiança teua? Els vols? Pots escollir: Vote’ls o no votis independentista emergent, o abstenció!
I ells, després, ja s’entendran perquè tot continuï si fa no fa igua
l…
Això sí que és més que SEGUR!’

——————————–
Visca l’hipotètic ‘peix al cova’, el ‘regionalismme’ i el derrotisme? o ‘visqui la Independència’? Una o altra cosa; perquè s’ha demostrat que no poden ser les dues alhora… Qui no ho veu és que no ho vol veure!

No hi ha Comentaris

‘Catalunya nord decideix’, què?

Correu electrònic enviat ahir (20/10/2010) a ‘Catalunya nord decideix’ (CND),
(enviat també al mateixos mitjans informatius on CND havia enviat el seu comunicat parlant, entre altres, de reagrupament i rebotant cap a la seua web on hi ha anunciat el sosteniment del nostre President: ‘Joan Carretero, Reagrupament Independentista’)

en el qual:
- els demanem un justificatiu (han fet una presentació a la premsa poques setmanes enrere, veure www.nettv.cat, i parlen de nosaltres i d’en Joan Carretero en el seu comunicat que acaben d’enviar ahir a la premsa, i també a la seua web);
- i lamentem no haver estat contactats per reunions prèvies (per a aquesta iniciativa ben diferent, malgrat el seu nom, del que s’ha fet i es fa ‘al sud’ i que es vol ‘unitària i a partidista’)

—————————————————-
Com a Reagrupament Independentista Catalunya Nord

1 els agraïriem que ens comuniqueu el més aviat millor, i si el teniu, el dobla de la carta, correu electrònic (amb encapçalaments INCLOSOS) o document formalitzant l’adhesió del nostre President (de Reagrupament Independentista) Joan Carretero com anuncieu al vostra llistat a la vostra web

2 n’aprofitem per dir-vos públicament que lamentem no haver, en cap moment, estat convidat a cap reunió prèvia a qualsevol anunci públic o a la premsa on hauriem pogut discutir de la nostra participació o no, i de les nostres remarques o propostes.

MENTRE no rebem el justificatiu demanat us demanem, per mesura preventiva i de claredat, d’esborrar tota referència a Reagrupament Independentista o qualsevol dels seus membres actius i representatius, en aquesta proposta vostra.

Per suposat enteneu com són lògiques i imprescindibles aquestes dues demandes nostres; i en l’espera, no afegirem cap altre comentari

Reagrupament Independentista
Vegueria Catalunya Nord
C. el: catalunya-nord@reagrupament.cat web: http://territorials.reagrupament.cat/catalunyanord/

—————————————————
NB:
De moment (3/11) no hem rebut els justificatius demanats però sí una resposta ben sorprenent; i que preferim no publicar del tot de moment per no posar oli al foc, on – però – CND ens qualifica (En resposta al mateix text que acabeu de llegir!?!) de ‘partidistes’, ‘agressius’ i ‘mentiders’, res menys. Per això creiem que aquesta resposta es mereix, com a mínim, el qualificatiu nostre de ’sorprenent’ per una iniciativa i creació que crida a, i teoricament hauria necessitat, unitat, respecte, treball comú i conscens.

No hi ha Comentaris

Mesos passant…

La Vegueria de Reagrupament a Catalunya Nord continua viva i ben viva malgrat no donar informacions ‘fresques’ a la nostra pàgina (aquesta que esteu llegint)… degut principalment al període pre electoral a la C A C (Comunitat Autònoma de C.)
No tan sols hem enviat correus de sosteniments i hem participat a la manifestació de Juliol a Barcelona, sinò que aquí ens reunim com a mínim cada mes sense excepció i decidim i duem a terme, cada mes, decisions i correus sumant nos a reivindicacions o amb denúncies i posicions pròpies (sigui en contra de les ‘corrides’, sigui a favor de les consultes que continuen)
Les més recents amb crida i presència nostra són i seran:
- L’acte anual al Col de Panissar (Pertús) organitzat per l’IPECC del propassat 3 d’octubre
- la crida a l’homenatge anual (al qual participem des de l’any passat, i precedentment ja patrticipàvem a títol individual) que es farà al President Companys aquest divendres 15 d’octubre 17.00 a l’estela que li és dedicada al Cementiri de l’Oest de Perpinyà,
- L’acte unitari del Coll de Manrella d’aquest Diumenge 17 d’octubre
i, per acabar aquesta sèrie
- La manifestació unitària i apartidista catalanista (l’única cada any a Catalunya nord i alhora final del Correllengua (CAL)) i manifestació nord-catalana (Comité dels 350 anys) que serà el dissabte 6 de novembre 16.00

Cridem tots els i les nord-catalan(e)s a participar-hi, i hi hem estat i hi serem presents!
No podem ser absents (visualment) d’aquesta actes i encara menys en aquest període on s’inicia i es co,ncreta, des de mesos, una voluntat d’alluiberament nacional al nivell de la C A C (Comunitat Aurònome de…) i es desperten a tots nivelles els Països Catalans!

‘350 anys +1 de resistència’ i ‘esborrem el Tarctat dels Piribeus’ és l’eslogan de la manifestació d’aquest dissabte 6 de novembre. Us hi esperem, com acad any de tots els Països catalans!

No hi ha Comentaris

El 10 de juliol… a Barcelona falta gent

Crida comuna d’Assemblea Nord-Catalana (ANC), Reagrupament Catalunya Nord (Rcat CN), i oberta a altres entitats que s’hi vulguin afegir
…!

Amb la resta de la societat civil catalana, diguem ja n’hi ha prou!
Dissabte vinent, 10 de juliol final de tarda, cap a Barcelona falta gent

El Tribunal constitucional espanyol ha fet públic, fa pocs dies i sense donar tots els detalls, els articles de l’estatut adoptat fa 4 anys que rebutja com inconstitucionals i o que retoca, i altres que diu -ell- com s’han d’interpretar o de no interpretar.
Això passa després de 4 any de la seua triple adopció per les més altres cambres i diputats catalans i espanyols i pel poble català per referèndum. Adopció després de mesos i múltiples retallades pels mateixos catalans, pels diputats espanyols i pels serveis assessors jurídics d’aquests.

Aquest procediment si és ‘legal’ del esctrict punt de vista del dret espanyol és del tot desacreditat indignant, partidista i inacceptable.
Com un text votat pel poble (Referèndum) i per les dues assemblees de diputats (catalana i ‘espanyola’) pot ser retocat i modificat per un tribunal? Un tribunal per sobre de la màxima expressió democràtica, i doncs de la democràcia? Mal regust!
Un tribunal designat pels partits i amb components no renovats al termini previs del seu mandat (ni tan sols un que ha mort), sense cap legitimitat objectiva.
Retoca els punts més bàsics: Llengua, justícia, competències i bilateralitat escollits de manera a ser poc nombrosos però canviant el principal.

Aquest estatut mai ha tingut el nostre sosteniment per no correspondre gens als nostres objectius ni als nostres drets com a catalans. Tanmateix…
Per tot això cridem a que aneu dissabte propvinent participar a Barcelona a 18.00 a la gran manifestació unitària convocada per Omnium Cultural, on s’ajuntaran els cada dia més nombrosos independentistes i els qui senzillament defensen els nostres drets i denuncien aquest inacceptable procediment antidemocràtic i que altres decideixin la rebaixa dels nostres drets i del que necessitem.

Omnium Cultural i les organitzacions de la societat civil encapçalaran aquesta manifestació amb lema ‘Nosaltres decidim; sem una nació!’: Plataforma pel dret de decidir, Sobirania i progrés, i un llargíssim etcètera… fins al Amics de la Bressola i Amics de la Universitat Catalana d’estiu de Prada que ells també criden a venir-hi i hi seran!

Cridem tots els partits, grups, casals, associacions I SOBRETOT qualsevulguin nord-catalans i nord-catalanes conscients o compromesos des d’anys o només des d’ara endavant, a agafar cotxes, ajuntar-se si poden, i aprofitar qualsevol possibilitat que se’ls presenti…
… a anar en un esperit d’unitat reivindicativa i contundent reivindicativa pels nostres drets bàsics i pel nostre futur com a catalans; i pel de la llengua; més enllà dels nostres altres matisos o preferències!

Altres, fins a partits i membres del govern català (fins el seu cap Montilla si no se’n desdiu) la seguiran, certs intentant recuperar-la com si fos seua…
Nosaltres (societat civil, associacions…) ens haurem de posar immediatament darrera d’Omnium i de la capçalera com toca i sense provocacions ni aldarulls, com toca també i sempre aconseguim!

Assemblea Nord-Catalana, Reagrupament Catalunya Nord, i tots els i les qui s’hi vulguin ajuntar!

1 Comentari

Respostes de les llistes candidates

Una constatació: els partits i llurs llistes candidates a les eleccions regionals franceses (i aquí) no estan entusiastes per a comprometre’s públicament i per escrit respecte a la catalanitat!
De moment només una resposta per escrit… això si hem de reconèixer que és de qualitat (com a mínim per contestar detalladament a cada i totes les preguntes):

La llista Europe Ecologie amb, sobretot Pere Manzanarès com a màxim representant de la catalanitat (en posició dos a Catalunya Nord) i ERC present a la mateixa llista, ens ha respost:
Europa Ecologia pren el compromis si participa a l’executiu regional i a pressionar-lo si no hi participa a prendre les mesures següents:

1 L’acceptació per la regió un logo departamental per Catalunya Nord (66), com s’ha fet a altres regions i departaments, incloent una bandera catalana i les lletres CAT?
1. Restablir imediatament les banderes catalanes i occitanes a fora i a l’interior de la seu del Consell Regional (varen ser tretes pel president sortint G. Frêche), posar els colors de les dues banderes en la comunicacio institucional (impresos, circulars, butlletins de comunicacio i web).

2 Aprovar i aplicar una carta detallada i concreta a favor de la llengua catalana (incloent la seu protecció, promoció i us public, sobretot en llocs públics o depenent de les administracions respectives) semblant a la iniciativa presa 3 anys enrere pel Consell General nord-català (dep. 66)?
2. Aplicacio del compromis^per accelerar el reconeixement del català mitjançant ajuts incrementats en els dominis de competència de la Regio tal com ho explicita el programa especific pel català publicat i que es pot visualitzar i telecarregar al siti www.languedocroussillon-ecologie.fr

3 Ajudar el Consell General nord-català a concretar aquesta carta seua votada al desembre 2007?
3.Concertacio amb totes les institucions competents al territori per mutualitzar ajuts i un plà d’accio global a favor de la llengua i la cultura catalana (municipis, consell general, generalitat) i també amb l’estat francès a qui es proposarà de contractualitzar un Plà Estat-Regio com ho va fer en el passat la regio Aquitània per mor de disposar de pressupostos afectats molt més importants.

4 Concretar un tramit a prop de l’IGN (institut géographique national, francès) i seguireu les seues recomanacions ja existents, tornant -als mapes i sobre el terreny- a una grafia respectuosa de les denominacions de pobles, llocs, parts del territori… en la llengua catalana; promocionant i aplicant com a mínim amb una retolació bilingüe (com a altres regions i departaments de l’estat francès)?
4. La retolacio bilingue serà demanada en tots els sitis i anuncis de la Regio i per descomptat en la topografia i toponimia aixi com en els anuncis a les estacions en el marc de la xarxa dels TER (transport regional depenent de la Regio).

5 Acceptar i promoure les regions transfrontereres existint (euroregió) o en projecte (Espai Català Transfronterrer) per que es concretin i siguin eines eficaç al servei dels ciutadans i de les seues iniciatives transfronterreres?
5. L’euroregio i l’accio transfronterera tindràn un nou impuls per generar infraestructures compartides i llocs de treball on la llengua catalana serà present. La Casa del Llenguadoc i Rossello a Barcelona (tancada per l’àntic president) serà reoberta i les seves missions ampliades per estimular les relacions entre Catalunya, Catalunya Nord i Occitània en tots els àmbits.
Es demanarà als organismes de formacio publics, privats i associatius amb l’ajut financer de la Regio d’engegar un Plà de formacio al “català util” de cara als professionals del turisme i dels serveis per mor de respondre al flux comercial, estudiantil, laboral i turistic generat per l’increment de les accions transfronteres al si de l’Euroregio.

6 Acceptar i concretar, com ho han fet a Alsàcia, unes franquícies econòmiques i taxes públiques adaptades a la realitat transfronterera que fa patir tan comerços nord-catalans?
6. En el domini privat del comerç la Regio no té competència directe pero si que pot engegar mitjançant acords amb entitats associatives la promocio de l’us del català.

7 Donar clar, contundent i concret suport, fins i tot financer, a poder tornar rebre les 5 cadenes televisives sud-catalanes en català que rebem en analògic però que poden desaparèixer del dia al l’endemà passant en TDT-TNT, llavors que aquesta noves freqüències permeten no tan sols millor qualitat i més recepcions?
7. Europe Ecologie ja ha pres posicio publica respecte a la comunicacio audiovisual. Suport a les ràdios associatives en català i occità, pressio al canal public de ràdio i televisio francès per ampliar de manera substancial les emissions en llengua catalana. En el cas de les cadenes catalanes es prendrà contacte amb el CSA, el govern francès i els governs català i espanyol per resoldre definitivament la recepcio a Catalunya Nord. En cas de no arribar a cap acord, la Regio es farà càrrec a través d’un operador privat de la difusio dels canals catalans a Catalunya Nord. La Regio ajudarà la creacio d’una webtv occitana amb emissions en català i d’un canal TV occità en partenariat amb les altres regions occitanes (MigdiaPirineu, Aquitània i PACA intentant incloure la Vall d’Aran).

8 Afavorir l’ús de la llengua catalana tan a nivell local, departamental i regional com europeu donant suport a que aquesta (11ena en nombre d’europeus), al seu reconeixement a europa i que sigui llengua oficial de ple dret?
8. L’us public del català serà promogut a Catalunya Nord i es demanarà als diputats europeus d’Europe Ecologie de defensar la presència del català al Parlament Europeu demanant de reconsiderar la decisio de separar-se de l’unic traductor oficial al català al Parlament.
Enfi es mantindràn trobades i relacions de treball en un grup interregional Europe Ecologie de les 5 regions del sud per mutualitzar les accions a favor de l’occità i de les quals es beneficiarà també el català.

Per Europe Ecologie,
Pere MANZANARES
Candidat per Catalunya Nord

1 Comentari

8 preguntes als caps de llistes i candidats a les eleccions regionals

Si seu elegit (sigui amb majoria, sigui amb coalició o sigui fent part de la minoria departamental, regional) tindreu les iniciatives (o donareu suport a les iniciatives) següents?:
(Les respostes, o l’absència de resposta vostra, seran publicades a la nostra pàgina web i n’informarem els diaris, setmanals… informatius televisius, de premsa escrita o digital dels Països Catalans)

Prendreu la iniciativa o donareu suport a la iniciativa a:
1 L’acceptació per la regió un logo departamental per Catalunya Nord (66), com s’ha fet a altres regions i departaments, incloent una bandera catalana i les lletres CAT?

2 Aprovar i aplicar una carta detallada i concreta a favor de la llengua catalana (incloent la seu protecció, promoció i us public, sobretot en llocs públics o depenent de les administracions respectives) semblant a la iniciativa presa 3 anys enrere pel Consell General nord-català (dep. 66)?

3 Ajudar el Consell General nord-català a concretar aquesta carta seua votada al desembre 2007?

4 Concretar un tramit a prop de l’IGN (institut géographique national, francès) i seguireu les seues recomanacions ja existents, tornant -als mapes i sobre el terreny- a una grafia respectuosa de les denominacions de pobles, llocs, parts del territori… en la llengua catalana; promocionant i aplicant com a mínim amb una retolació bilingüe (com a altres regions i departaments de l’estat francès)?

5 Acceptar i promoure les regions transfrontereres existint (euroregió) o en projecte (Espai Català Transfronterrer) per que es concretin i siguin eines eficaç al servei dels ciutadans i de les seues iniciatives transfronterreres?

6 Acceptar i concretar, com ho han fet a Alsàcia, unes franquícies econòmiques i taxes públiques adaptades a la realitat transfronterera que fa patir tan comerços nord-catalans?

7 Donar clar, contundent i concret suport, fins i tot financer, a poder tornar rebre les 5 cadenes televisives sud-catalanes en català que rebem en analògic però que poden desaparèixer del dia al l’endemà passant en TDT-TNT, llavors que aquesta noves freqüències permeten no tan sols millor qualitat i més recepcions?

8 Afavorir l’ús de la llengua catalana tan a nivell local, departamental i regional com europeu donant suport a que aquesta (11ena en nombre d’europeus), al seu reconeixement a europa i que sigui llengua oficial de ple dret?

Respostes a: catalunyanord@reagrupament.cat
www.reagrupament.cat/catalunyanord

No hi ha Comentaris

Ara, el nord de Catalunya

Josep Maria Solé i Sabaté
Catedràtic d’història contemporània a la UAB

Si estireu la manta de la llengua francesa i de l’administració oficial que tapa i no permet tenir una visió profunda del Nord de Catalunya, la mal anomenada Catalunya Nord, destapareu i trobareu un país amb una catalanitat rica, ingent, plena de tradicions i folklore molt semblant, bessó en les facetes més seculars al de la resta de Catalunya. És la mateixa Catalunya mil·lenària que la del sud dels Pirineus. La del nord, format pel comtat de Rosselló amb el Conflent, Vallespir, Capcir i la meitat del comtat de Cerdanya, fou cedida per Felip IV a finals del 1659 a França sense consultar les corts catalanes ni els organismes catalans de govern i ni tan sols notificar-los-ho.

Francesos i espanyols van ignorar de forma ignominiosa la unitat nacional, cultural i lingüística de les terres així escindides. Un país català que va haver d’incorporar per força, i també per una lluent atracció, la immensa França imperial, la d’una cultura extraordinària que va ser usada com a arma genocida damunt una llenca de terra esquarterada. La matriu és a banda i banda de la serralada. Breument: a la part nord, Sant Miquel de Cuixà, i a la del sud, Ripoll. Poc ajut podien rebre els catalans del nord dels catalans del sud: aquests sofrien un procés similar de genocidi cultural a mans del regne, també imperial, d’Espanya. I encara faltava el pitjor sota els Borbons a partir del 1714. El franquisme. I fins al present. Les lleis contràries, de tota manera, són prou explícites a banda i banda.

En tots aquests centenars d’anys d’adscripció gal·la molts dels fets socials, administratius, comunicacionals, econòmics, culturals, esportius i fins i tot de l’imaginari col·lectiu han estat mirant cap al nord, cap a la França estatal. És un fet ben lògic. Però també ho és que en pocs llocs trobaríem tanta identitat específica ancorada en la nit dels temps com al Nord de Catalunya. Un tret que ho diu tot de la fortalesa i personalitat col·lectiva d’aquesta gent germana nostra que, abans per força i ara per general lleugeresa, tenim massa oblidats.

I en això ens equivoquem de dalt a baix. La terra catalana del nord del Pirineus és un cap de pont bàsic per a la nostra presència plena a Europa. Per geografia, economia, recursos, aigua, cultura, universitat i per la potencialitat industrial i turística que té, cal estrènyer tots els llaços existents d’allò més i crear-ne de nous. Com? La Generalitat pot actuar més per prestigi que realment, tenim un autogovern de poc poder, però això no sempre serà així, algun dia el poble català del sud farà que els nostres polítics deixin de ser uns simples majordoms d’uns amos altius de rapacitat insaciable. Des del present els catalans del sud hem de ser solidaris amb el Nord de Catalunya, per incrementar la nostra vivència amb ells. En tot i per tot.
Cal anar a passejar i perdre’s per Perpinyà, amarar-se de l’inigualable Palau dels Reis de Mallorca i d’unes visions des d’allà on en un dia clar es pot veure com el blau del Mediterrani agafa iridescències cristal·lines de la neu dels Pirineus. Unes muntanyes que compartim, el bressol de la nostra nació. Abans del segle XX era clar per a tothom. L’actuació dels Estats espanyol i francès, les guerres mundials i el franquisme van convertir en separació mental, amb fronteres tancades i controls constants, el que només era, i és, una ratlla administrativa. Si hom hi va per viles i pobles veurà que són com els del sud. Això sí, més nets i ben endreçats. A la Costa Vermella hom comprèn per què ha generat tanta passió, poesia, literatura i art, i, també, tanta història dramàtica amb el record inesborrable dels camps de concentració de postguerra. La gent, no l’administració, en general donà un cop de mà, un tros de pa, feina, caliu, ajut als centenars de milers d’exiliats que esperaven trobar lluny de l’Espanya franquista violenta i criminal un Estat francès que seria terra d’acollida i llibertat.

Hi ha qui diu que això és història, “pas d’Histoire”, i tenen tota la raó del món. A l’Europa del segle XXI cap persona culta, amant de la pau, pot defensar que les fronteres actuals siguin definides per guerres del segle XVII. Els TGV, el comerç, les universitats, la llibertat, l’Europa unida i lliure ens tornen a apropar. En l’obra de Pere Verdaguer, de Joan-Lluís Lluís i altres s’explica clarament. En el darrer llibre de Joan-Daniel Bezsonoff, Un país de butxaca, hi ha unes frases que són el resum de la nació cultural dels països de llengua i cultura compartida: “Em migparteixen, dues llengües, dues històries, dues propagandes, dues memòries”.

Josep Maria Solé i Sabaté
(L’avui del 20-2-2010)

No hi ha Comentaris