“El federalisme i les comunitats autònomes ? L’avortament? La partitocràcia? La independència llunyana?” Rut Carandell (Olot, 28-07-2009)


Rut Carandell ha declarat aquest dimarts que “a Reagrupament no veiem la independència com un somni irrealitzable i llunyà, sinó com una realitat propera que tenim a l’abast, atès que tan sols depèn de nosaltres” i ha fet una crida perquè moltes persones s’afegeixin a treballar en el projecte independentista i de regeneració democràtica que impulsa Reagrupament.

La portaveu de Reagrupament, presentada pel garrotxí Salvador Moreno, va fer aquestes manifestacions en la presentació d’aquesta associació a la Garrotxa, que ha tingut lloc aquest dimarts a l’Orfeó Popular Olotí i ha aplegat uns cinquanta assistents. L’acte ha comptat amb un viu debat gràcies a l’activa participació de diversos assistents.

“El federalisme i les comunitats autònomes són fórmules de segles passats”

Segons Carandell, que ha explicat les línies mestres del projecte de Reagrupament, “l’Estat de les autonomies ha quedat blindat. És indiferent quina força política estigui al Govern a Madrid. La visió de Catalunya com una comunitat autònoma no canvia i el federalisme és impossible, atès que Espanya no el vol. De fet, el federalisme i el sistema de les comunitats autònomes són fórmules de segles passats”.

“Hem d’aprofitar les eleccions perquè el poble es pronunciï a favor d’una proposta clara per la independència”

Carandell s’ha referit també a les declaracions d’Heribert Barrera, enregistrades en un vídeo, segons el qual Catalunya necessita la independència amb urgència, a causa de les circumstàncies en què es troba. Les eleccions poden ser una bona oportunitat perquè “el poble es pronunciï a favor d’una proposta clara que defensa canviar les coses. Simplement, ho hem de voler fer”.

Carandell va recordar que al Parlament, ara mateix, no hi ha cap partit que defensi la independència, com es va posar de manifest quan fa unes setmanes tots els partits presents a la mesa del Parlament (PSC-PSOE, ICV, Esquerra, CiU i PP) van rebutjar, per unanimitat, una Iniciativa Legislativa Popular per a debatre sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya. “Què hauria passat si hi hagués al Parlament una força política netament independentista?”

“Què votarem sobre l’avortament?”

Interpel·lada per la ideologia del moviment, la representant de Reagrupament va destacar-ne el caràcter transversal, fonamentat en els valors democràtics del republicanisme i es va demanar, per exemple, “què votarem sobre l’avortament al Parlament? Doncs, res. Ni ho podrem votar perquè -desgraciadament- al Parlament de Catalunya no es decideixen moltes de les coses essencials que ens afecten. Aquesta és la veritat.”

“Cal superar la partitocràcia”

Carandell també es va referir a l’altre gran eix del projecte de Reagrupament: la regeneració democràtica. Va criticar que els diputats tan sols es deuen a un partit i no pas als ciutadans a qui en teoria haurien de representar. Per això va reivindicar la necessitat d’un nou sistema electoral -pendent a Catalunya en 30 anys- que inclogui llistes obertes, limitació de mandats a un màxim de 2, circumscripcions petites i properes als ciutadans, etc. Així mateix, va expressar que, des del principi, la voluntat dels impulsors de Reagrupament és aplicar la màxima exigència en el funcionament intern del moviment, que a hores d’ara s’ha estructurat com una associació (democràcia directa, eleccions primàries per a la designació, limitació de mandats en l’exercici de responsabilitats, internes, etc.).

Finalment, el plantejament d’independentisme i regeneració política que comporta Reagrupament tindrà una fortíssima oposició i un silenci deliberat dels grans mitjans de comunicació, controlats pels partits actuals i els interessos de l’Estat, cosa de la qual Carandell va manifestar que n’eren plenament conscients. Per això va demanar la implicació de les persones associant-se, col·laborant, difonent la proposta per mitjà del boca-orella, la xarxa de relacions personals i aprofitar les escletxes de llibertat que encara pot oferir Internet.

Els Comentaris estan tancats