Dues denúncies de Reagrupament CN


Després de la seua reunió mensual, Reagrupament Catalunya Nord, seguint la proposta de dos dels seus associats, s’ha sumat a la ‘crida dels 350 anys’ denunciant l’actuació de l’estat francès i també ha escrit al president d’aquesta república (Sarkozy)
Dos actes complementaris de denúncia i de demanda de complir.

————
1 denúncia pública (‘Crida dels 350 anys: Els catalans no sem Humans?’):
(s’hi han sumat la Federació, L’Assemblea Nord-catalana, ERC, Força catalana i Unitat Catalana)
Crida d’iniciativa ciutadana militant nord-catalana , north-catalans calls of militant civic initiative (any 2009 year)

“C R I D A D E L S 3 5 0 A N Y S ! Els catalans no sem Humans?”
Afirmo/afirmem i denuncio/denunciem, alt i públicament: “és fàcil de comprovar per qui vulgui, que:
L’ESTAT FRANCÈS (o “La France, pays des droits de l’homme” com diuen encara uns quants)
NO COMPLEIX ni APLICA AQUÍ, des de centenars d’any i AVUI MATEIX al segle XXI
com a mínim els articles 1, 2 i 19 de la Declaració Universal dels drets Humans de 1948 la llei internacional de 1976 (drets socials i culturals), i 1978, ni de la declaració universal dels drets lingüístics (6/1996),
ni tan sols els textos europeus sobres les llengües regionals i minoritàries.”

(7 de novembre 1659 Tracta dels Pirineus; 2009 Crida dels 350 anys)

Per que quedi clar i comprovable per a tots, aquí en teniu els articles:
(Assemblea General de nacions unides de 1948):
“* Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres. —Article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948 Assemblea General de les Nacions Unides-1976)

* Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició. – Art. 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans (ONU)
A més a més, no es farà cap distinció basada en l’estatut polític, jurídic o internacional del país o del territori al qual pertanyi una persona, tant si és independent com si està sota administració fiduciària, si no és autònom, o està sota qualsevol altra limitació de sobirania. —Article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948-1976)

* Tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les pròpies opinions i el de cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà i sense límit de fronteres. —Articles 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans”

Crido/cridem tothom a llegir, compartir, fer conèixer aquest text i sumar-s’hi, com a acte personal de reivindicació social i ciutadana, deixant de costat qualsevol altres consideracions com serien les afinitats polítiques partidistes o electorals.

————
2 Carta al president Sarkozy (amb còpia enviada als elegits nord-catalans):
“Senyor President de la República Francesa

El dissabte 7 de novembre del 2009, l’eurodiputada de la UMP per la Catalunya Nord, Maite Sanchez-Schmid, ha declarat al diari català l’Avui:

“Batallaré al seu costat (dels eurodiputats) perquè el català sigui reconegut llengua oficial de la Unió Europea, tot i que serà difícil.
Pregunta del diari: Per què no l’hi demana a Nicolas Sarkozy?
“Si l’hi demanéssim estic convençuda que no ho rebutjaria….”

És més, fins avui inclòs, l’estat francès és un dels rars que encara no ha ratificat el text europeu a favor de le llengües regionals i minoritàries. Tampoc hem pogut constatar cap conseqüència concreta positiva a l’afegit a la constitució francesa (art. 75.1) qualificant les ‘llengües regionals’ de patrimoni estatal, ni la llei anunciada respecte a aquestes…

Us demanem doncs que féssiu el que calgui, perquè el català, sigui reconegut com a llengua de ple drets dins la Unió europea…

Senyor President, compliu la paraula de la vostra elegida europea UMP aconseguint que el Català sigui reconegut com a llengua europea.

Reagrupament a Catalunya Nord”

Els Comentaris estan tancats