Joan Carretero: “A Catalunya tenim una democràcia de baixa qualitat”


(Entrev. al Periodic d’Andorra 21/12/2009)
Després de passar per l’alcaldia de Puigcerdà i per la Conselleria de Governació de la Generalitat, ara exerceix les seves funcions de metge a l’Hospital de Puigcerdà. La resta del temps el dedica a difondre el seu independentisme declarat a través de l’associació política Reagrupament.cat, de la qual és el president.
joan_carretero

–¿El va sorprendre ser elegit president de Reagrupament.cat per tan àmplia majoria?
-Bé, cal pensar que jo sóc la cara més visible i el que ha promogut l’associació. Per tant, era lògic que em votessin. No obstant això, els vull agrair la confiança, però a partir de l’endemà que t’han votat, tens molta responsabilitat per tirar endavant la feina a fer.

–Quan parla de “regeneració democràtica”, ¿què vol dir exactament?
-Miri, per desgràcia, a Catalunya tenim una democràcia de molt baixa qualitat. La prova és que cada vegada hi ha més gent desenganyada. I això passa perquè tenim un sistema copiat de l’espanyol, al qual hem afegit totes les nostres peculiaritats. Per tant, nosaltres quan parlem de “regeneració democràtica” volem dir fer una sèrie de lleis i de normes que ja estan en altres països en els quals hi ha democràcies d’alta qualitat.

–Les seves declaracions referents al fet que el càrrec de president del FCB era el més important de Catalunya van portar cua…
-Jo sempre dic el mateix i ho continuo mantenint. A mi m’encantaria que el Govern i el president del meu país fos una figura important i reconeguda arreu del món i que les seves paraules fossin tingudes en compte a tot arreu, però ‘per desgràcia’ no és així.

–A propòsit ¿Ha tingut contactes amb el senyor Laporta?
-Jo he tingut una sola reunió amb el senyor Laporta i vam parlar del Barça i de Catalunya. I és clar, vam coincidir amb la nostra anàlisi.

–Vostè generalment parla molt clar. Aquest fet, en política, ¿és un avantatge o un inconvenient?
-Penso que sempre és un avantatge dir el que es pensa, malgrat que hi hagi gent que els caigui fatal el que dius, però les coses són com són.

–¿Estan fent llistes per a les pròximes eleccions autonòmiques?
–Encara no.

–¿Com valora els resultats de les consultes independentistes del 13-D?
-Jo les valoro molt positivament. D’entrada, perquè s’han fet, i això ja és molt important; després perquè, hi ha hagut milers de voluntaris que hi han treballat. A més, perquè hi ha hagut quasi 200.000 persones que han votat, sabent que no eren unes votacions oficials. A banda, era un dia cru d’hivern que plovia, i eren unes consultes sense el suport de les ràdios ni les televisions publiques. Per tant, és un èxit fantàstic i va tenir un ressò important a la premsa internacional.

–¿Creu que a Puigcerdà s’hauria de fer una consulta d’aquest tipus?
-Crec que s’ha de fer a tots el municipis de Catalunya i, evidentment, a Puigcerdà. Entre altres motius, perquè, si no, no podré votar enlloc.

Els Comentaris estan tancats