Renunciaries a la “grossa” de Nadal per Catalunya?


Article d’en Manel Margallo, publicat a 10mil.Cat

Renunciaries a la “grossa” de Nadal per Catalunya?

Per poder entendre una mica la manca d’unitat entre opcions que teòricament tenen els mateixos objectius, avui he escrit algunes reflexions sobre el que representa ser diputat.

Una de les coses que més em va impressionar durant la meva etapa de polític afeccionat va ser veure com moltes persones perden l’oremus per un càrrec polític. He vist persones que eren intel·ligents, i sense dubte molt catalanistes, perdre el cul actuant estúpidament per aconseguir ser un simple regidor del poble. Ja no parlo per ser alcalde, no. Només per ser un simple regidor he vist com era capaç de vendre’s l’anima i renunciar moltes coses de les que abans havia fet bandera.

Penso que la majoria d’ells no ho feien pels diners, ho feien per l’ego. No entraré a parlar de la teoria freudiana, però he vist un company independentista perdre la dignitat per anar a una recepció de la guarda civil perquè creia que així tindria més possibilitats de continuar de regidor. He vist altres que es vanagloriaven de la regeneració democràtica i en canvi gaudien que la gent anés a casa seva a demanar ajuda sobre problemes amb la contribució o d’algun permís amb l’Ajuntament i ell poder-los dir, que no és preocupessin que s’encarregava de tot. Parlo de fa més de 15 anys, quan els regidors del meu poble cobraven uns 350€ al mes si tenien cartera o uns 60€ si estaven a l’oposició. Pocs diners. Era més aviat per l’ego que ho feien.

Però si aquesta satisfacció de l’ego, li sumem que als darrers anys als pobles mitjans i sobretot a les ciutats, els alcaldes i regidors s’han assignat uns sous astronòmics comparats amb el que es podia guanyar fora, realment poder dir que sortir escollit a unes eleccions locals és per alguns casos com si t’hagués tocat la loteria.

A molts pobles mitjans i ciutats, la política local ha esdevingut una professió i l’Ajuntament l’empresa més important. Per posar un exemple, el darrer cop que vaig mirar el que cobrava l’alcaldessa del meu poble, a Malgrat de Mar, per l’any 1999, aquesta ja cobrava més de 55.000€ anuals. Estic segur que ara deu rondar pels 70.000€. Abans d’arribar a ser l’alcaldessa, havia estat caixera d’un supermercat d’un càmping a la platja. Aviat farà 20 anys que va passar de cobrar el sou mínim, només a l’estiu, a tenir un dels sous més alts del poble. Quasi com si t’hagués tocat el cupó de cap de setmana de l’Once que et garanteix per 25 anys un sou de 6.000€ al mes.

Igual que a la loteria existeix els premis normals i la “grossa” de Nadal, a la política succeeix el mateix. Poder arribar a ser diputat al Parlament, és com si et toqués la “grossa”.

Un diputat al Parlament, a part del seu sou de base que sembla poc, uns 42.000€, compta amb una excepció fiscal al IRPF d’una tercera part del seu sou. Té a més unes dietes que segons el lloc de residència van des de 21.000€ a 30.000€. És a dir el sou mínim brut d’un parlamentari català és de 63.000€ a 72.000€. Si extrapolem sense comptar que una tercera part no cotitza a la IRPF podem dir que equivaldria a un sou brut d’uns 80.000€ anuals. Però també podem sumar complements per ser representants del grup parlamentari que van des de 21.000€ a 50.000€ anuals o per ser membres de comissions siguin de llei o creades ad-hoc per seguiment, estudi o investigació (cas Millet per exemple), que poden cobrar entre 6.000€ i 11.000€ més anualment. En defenitiva un diputat català si hagués de trobar un sou similar a una empresa privada, hauria de cobrar entre 80.000 a 140.000€. ( aquí no compto amb els càrrecs de President, Vicepresident o secretaris de la Mesa del Parlament, que aquests menjant a part). Podeu llegir-ho amb detall a aquest document, que encara que és del 2007, estic segur que ara malgrat la rebaixa del sou que van anunciar que farien, deu ser més o menys el mateix.

Igual que hi ha diversos tipus de loteria, també hi ha diversos tipus de diputat. Un diputat provincial no és el mateix que ser-ho d’un Parlament autonòmic i aquest tampoc no és el mateix que ser-ho de l’Estat Espanyol, o ja no parlem de ser del Senat. Aquests darrers cobren més o menys el mateix que un diputat i ningú sap qui són i que fan. Però el que es porta el millor premi és ser Europarlamentari. Això si que és el “cuponazo”. A part que cobrés per cinc anys, tenen el bàsic sou de 7.200€ mensuals, més dietes i tots els viatges pagats amb avió en classe Business cada setmana des de casa. Però si no hi havia prou disposen d’un pressupost de 17.000€ al mes per poder contractar assistents sense que importi el parentesc (aquí inclou la parella o fills) i el millor de tot, només treballen 3 dies a la setmana. Ho sé de primera mà. Quan vam organitzar la manifestació de Brussel·les, vaig haver de demanar dos dies de vacances a la feina per poder anar el dijous al matí al Parlament Europeu perquè ens rebessin. Segons es veu, impossible trobar un eurodiputat abans del dilluns al migdia o després del dijous a la tarda, tots ja estan tornant cap a casa.

Com he dit al principi, l’ego de les persones per poder tenir un càrrec pot fer que es venguin per un plat de llenties. Però quan aquest plat de llenties resulta ser més aviat un plat d’un exquisit caviar, encara la temptació es dificilment insuperable. Però els diners no ho són tot, també cal recordar que un diputat té immunitat total mentre ho és i no pot ser investigat per la polícia. Té viatges pagats per a tot el món amb hotels de luxe i recepcions a llocs que mai hauria pogut somiar entrar. Però hi ha una altre cosa, que pels més espavilats els hi és encara més important: poder accedir a un nivell social ple de contactes que li permetrà desenvolupar la seva posterior carrera. Molts diputats i membres del govern, gràcies a aquesta xarxa de contactes, es col·loquen ells o familiars seus, com a membres de consells d’administració de moltes empreses publiques o semi-publiques o de privades que depenen de contractes públics. Un exemple ho tenim amb la dona del Montilla. Un cas tant escandalós tant pel fet de que la dona del President tingui més de 15 càrrecs gràcies a la política com pel fet que és denunci i no passi res. Increible !!

Molts quan deixen de ser diputats, consellers o ministres, acaben sent els directius d’aquestes empreses. Aquí no oblidem els bancs i caixes, cosa que explica l’opacitat del finançament dels partits i també la crisi actual degut a la política del totxo promocionada des dels governs locals, regionals i estatals.

Però si no n’hi havia prou, gràcies aquest bloc del company Òscar Izquierdo , he llegit les avantatges fiscals i sobretot per les pensions, que tenen els diputats, senadors i membres del govern. És increïble la immoralitat de les lleis que els mateixos diputats fan que afavoreixen escandalosament als seus interessos, mentre cada vegada endureixen més les condicions dels treballadors per aconseguir una pensió digna. Trobo escandalós que exdiputats i membres del govern pugin cobrar varies pensions a la vegada per diferents càrrecs públics mentre un treballador només pot cobrar una. Però encara trobo més escandalós que si un diputat o membre del govern, aconsegueix ser-ho al menys durant 7 anys, ja cobrarà la pensió màxima quan es jubili. És a dir, un treballador necessita haver de cotitzar al menys 35 anys per accedir a cobrar el màxim d’una sola pensió, però un diputat només amb 7 anys ja en té prou per cobrar-la a més la que tingui per la seva professió anterior o posterior.

Sense dubte arribar a ser un diputat és per a molts, un trampolí per entrar al club dels rics. És com si et toqués la “grossa” de Nadal. Obra tot un ventall de possibilitats per fer una veritable carrera, a part de poder-se garantir la pensió d’or quan et jubilis. Així em puc explicar la fal·lera per sortir diputat d’alguns que malgrat es diuen que són independentistes, no estan gaire per la unitat entre els independentistes. No sigui que per culpa de compartit amb altres companys li toqui anar més a baix a la llista i no surti escollit. Quan de vosaltres estaríeu disposats a renunciar que us toqui “la grossa” de Nadal perquè li toqui a un altre company? Tot per una proclamació d’independència que tothom sap que per desgràcia aquesta legislatura no serà possible?

No vull explicar el que he vist i el que crec que es veurà properament per part d’alguns per poder sortir a les llistes dels premiats de la loteria. Només pensant en termes loteristic, un pot arribar entendre certs comportaments de companys que consideraves patriotes de pedra picada. Arribar a ser diputat, igual com si et toca la “grossa” de Nadal, si que et pot canviar la vida.

Endavant les atxes!!

Els Comentaris estan tancats