Acte de Rut Carandell i Montserrat Tudela a Sitges


Teniu un resum de l’acte al Youtube, en aquest enllaç carandell a sitges

El 15 de setembre la Rut Carandell i la Montserrat Tudela van fer una conferència a l’auditori Miramar de Sitges on van parlar de la nova Constitució catalana que promou Reagrupament i de la necessitat de que a Catalunya hi hagi una dràstica  regeneració democràtica

Inicia el seu parlament Montserrat Tudela, davant d’una cinquantena d’assistents, dient que el dia 4 de novembre del 2006 va decidir prendre partit per una opció política. “Tornava d’Amposta i vaig sentir per la ràdio com s’anunciava el segon tripartit. Jo havia votat un d’aquests partits que el formen i per tant d’alguna manera, amb la meva entrada en política, considero que estic rescabalant el meu error”.

Montserrat Tudela: “On són els 233 diputats del congrés dels diputats que votaran a favor del concert econòmic?”

Va convidar als assistents a fer una ullada al seu blog, on hi aboca les seves opinions polítiques. Tudela va dir que és un honor compatir un lloc a la llista de Reagrupament per Barcelona amb persones com la Rut Carandell, de la qual va destacar la seva trajectòria i integritat, i Carles Móra, que va qualificar com a “alcalde de Catalunya”. Per a Tudela, és absurd parlar de la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació que s’hauria de fer d’acord amb l’article 92, que diu que un referèndum, del que sigui, l’ha d’aprovar el congrés dels diputats i posteriorment l’ha de signar el Rei. A continuació es va preguntar quines forces donaran suport a aquest referèndum quan no accepten ni tan sols un nou estatut. També va comentar, tal i com fa ver públic Reagrupament, amb un informe realitzat per juristes, que és impossible fer un concert econòmic. Caldria una majoria de dos terços. Tudela es va preguntar on són els 233 diputats que votaran a favor del concert econòmic i va dir que aquesta proposta no és realista. Es molt més realista, va afegir, reunir 68 diputats al parlament de Catalunya que proclamin de forma unilateral la independència. I mentrestant, es va preguntar, on és el millor finançament de la història?

Tudela: “El nostre govern ha fet entrar al govern espanyol en àmbits en els quals mai no havia estat: al Museu i al Teatre Nacional de Catalunya i al Liceu”

“Darrerament ens han dit moltes mentides. En l’àmbit de la cultura el nostre govern ha fet entrar al govern espanyol en àmbits en els que mai havia estat: al Museu i al Teatre Nacional de Catalunya i al Liceu. I això degut a un finançament que ens ofega”. En educació estem sota mínims. Ho suspenem tot i això que Catalunya havia tingut, en altres èpoques, un programa pedagògic molt avançat, com per exemple en l’època de la república. Ara tenim 200.000 “ninis”, que són els joves menors de 20 anys que ni treballen ni estudien. Això es gravíssim. Quin futur tenim com a país amb aquest panorama? I d’això se’n vanten davant dels mitjans de comunicació, dient que ni estudien, ni busquen treball. Cal trencar aquest sistema. Actualment s’està dedicant el 1’7% a ensenyament, xifra que decideix l’Estat espanyol. El mínim hauria de ser el 4%”.

A continuació va prendre la paraula Rut Carandell que va començar el seu parlament dient que “jo feia temps que estava en un partit on ja no tenia cap sentit ser-hi i vaig decidir fer el pas per canviar les coses. Per això ens hem integrat en una associació que té ganes de canviar les coses, perquè no som professionals de la política, però sí que som professionals que volen fer política.” Estem preparant una campanya amb molta valentia i molts pocs lligams i compromisos, perquè així entenem la regeneració democràtica. Per això no volem demanar crèdits a les caixes i als poderosos, perquè un cop a dins del parlament això podria coartar la nostra llibertat. Per això farem una campanya en la que no ens endeutarem.

Carandell: “Proclamar des del parlament de Catalunya de forma unilateral la independència, vol dir fer-ho sense el permís d’Espanya”

Va convidar als assistents a col·laborar econòmicament, però també fent xarxa. La nostra no és una vocació de partit. Els 3.000 i escaig que ja som ens hem conegut de formes molt diverses, sobretot per internet i amb actes com el d’avui”. Pel que fa al concert econòmic, Carandell va dir que mai s’ha vist una unió de PP, PSOE, CiU i PNV al congrés dels diputats a l’hora d’aprovar una cosa així i menys per adoptar una mesura que afavoriria Catalunya des del punt de vista econòmic”. La cap de llista de Reagrupament per Barcelona també va parlar de la proclamació unilateral d’independència, dient que per fer-la no cal demanar el permís d’Espanya.

Carandell: “Intentar fer gestió sense diners, no serveix de res”

A continuació va parlar del govern tripartit, que va ser presentat com un govern de gestió. “El president de la Generalitat va dir, en el seu programa, que pagaria uns audiòfons per a les persones amb problemes d’oïda i això no s’ha vist per enlloc”. És un exemple, segons la candidata de Reagrupament per Barcelona, al costat de la llei de la dependència, que tampoc s’ha aplicat, que intentar fer gestió sense diners, no serveix de res. “És una legislatura fracassada perquè no s’han aplicat moltes lleis que han quedat en paper mullat. I l’exemple màxim és la retallada del nou estatut. Ara el president de la Generalitat convoca les eleccions, parlant en castellà, quan això no s’havia vist mai, per una qüestió identitària, com a element de campanya”. Carandell considera que al final a Espanya també li interessa la independència de Catalunya perquè “li surt caríssim mantenir un model autonòmic, que a ells no els és nacionalment necessari i que només existeix per a tenir-nos a nosaltres lligats com a una autonomia de règim comú. Precisament aquest règim comú és el que fa que, quan a Catalunya se li dóna una competència, les altres autonomies també la reclamin”.

Els Comentaris estan tancats