Entrevista (inèdita) a Joan Carretero.


Avui s’ha inaugurat la seu de Reagrupament a Olot, al carrer número 17 de la capital de La Garrotxa. Aprofitem per entrevistar al president de Reagrupament i candidat a la presidència de la Generalitat per aquesta formació.
 
Que proposa Reagrupament?
La nostra principal raó de ser és treballar per a la independència de Catalunya. Aquest és el punt número 1 de Reagrupament. Però també n’hi ha d’altres. Nosaltres proposem la introducció de mesures regeneradores a la política catalana. No pot ser que el paper dels administrats sigui, només, anar a votar cada quatre anys.
 
I en que és concreten aquestes mesures?
Fer una llei electoral pròpia de Catalunya. Vull recordar que, malgrat tenir la competència per fer-la, els partits catalans, al llarg d’aquests darrers 30 anys, no han estat capaços de fer una llei electoral. Ara ens regim per la llei espanyola. Proposem que els diputats estiguin més estretament vinculats als territori, perquè la gent els pugui demanar comptes i explicacions de les seves actuacions. També volem fer una llei de limitació de mandats. Hi ha candidats en aquestes eleccions que no se’ls coneix cap dedicació fora de la política. Nosaltres creiem que això no és bò, perquè és perd el contacte amb els problemes de la gent i la realitat del dia a dia. Creiem en la política com un acte temporal de servei al país. Alguns en canvi pensen jubilar-se exercint aquesta activitat. També volem arbitrar mesures de transparència en l’adminitració. Vull recordar els famosos casos dels informes de la Generalitat, adjudicats a dit, sempre amb imports per sota dels 12.000 euros, que és la quantitat que estipula la llei per a que les licitacions hagin de ser amb un concurs públic. Els temes d’estudi d’aquells informes eren tan estrambòtics com la ventilació natural de patis, un disseny d’un parxís, un trencaclosques retallable, etc. Fins i tot n’hi havia un sobre l’avellana encarregat a una agència de detectius de Barcelona, que va costar 30.000 euros i que estava fet de retalls de diari sobre la normativa europea en matèria de subvencions. I estem parlant de gairebé 1600 informes, que s’han adjudicat majoritàriament a dit i sobre els quals no tenen control ni els propis diputats del Parlament de Catalunya. I també vull recordar el cas del president de la diputació de Girona…El Sr. Enric Vilert, el primer que va fer en ser escollit per al càrrec, va ser apujar-se el sou gairebé un 50%, passant a cobrar més que el president de l’Estat espanyol, fet que em sembla una falta d’ètica total. Que la primera mesura que prenguis en accedir al càrrec sigui apujar-te el sou és vergonyós. Durant la inauguració del local l’Àngel Font ha exposat el fet que s’hagi aprovat avançar el cost de la campanya electoral als partits catalans que actualment són presents al Parlament, la qual cosa suposa un escàndol majúscul en època de crisi. Quan parlem de regeneració democràtica, ens referim a tot això. I ningú en parla, perquè als que hi són ja els està bé.
Com penseu pagar la vostra campanya?
Tenim una filosofia que és aquesta: recaptarem tant com podrem i gastarem tant com tinguem. Ni un euro més. Ni cap lligam amb bancs o caixes que hipotequi les nostres decisions polítiques futures. La gran majoria de locals electorals que hem anat inaugurant aquests darrers mesos són cedits. No paguem cap lloguer. Les cessions les fan desinteressadament persones que creuen en el projecte de Reagrupament. Ens financem a base de donacions particulars que es poden fer a través de la nostra pàgina web. També venem als nostres actes, butlletes de 10 euros destinades a finançar la campanya i la Carreterina.
La Carreterina?
Sí la Carreterina Independex, un “medicament” fabricat per combatre infeccions com els que causen els virus “espanyococos” els “regionalicocos” o la “politiquitis lucrativa”. Si vol veure l’administració, els beneficis i les contraindicacions, pot anar a la pàgina web www.carreterina.cat
Abans heu parlat de Girona, us presenteu a la presidència de la Generalitat, però no ho feu com a cap de llista de la circumscripció de Barcelona…
És que en aquest país tot sembla que passi i s’acabi a Barcelona. La capital és molt important i de fet és innegable que és el cap i casal. Però jo visc a Puigcerdà i treballo de metge a l’hospital de la capital ceretana. Que em presenti a presidir la Generalitat, des de la circumscripció en la que visc i treballo, referma el meu compromís amb la gent del territori i és una mostra de la vinculació i la proximitat que us deia abans. Estem treballant per començar la campanya a Lleida i fer l’acte final a Girona.
Seguiu l’actualitat del que passa a la Garrotxa?
Un dels promotors i fundadors de Reagrupament és en Narcís Ribes, alcalde de Montagut i Oix. De fet vàrem fer una de les primeres trobades, ja fa un parell d’anys, en una masia d’aquest terme municipal. En Narcís forma part de la junta directiva i ens posa al dia de tot el que passa al territori. Un altre membre de la direcció de Reagrupament, l’Àngel Font, te ascendents olotins.
Algun missatge per acabar?
Sí vull recordar que dos anys després del que havia de ser el millor finançament de la història de Catalunya, ara el nostre govern ha d’emetre bons per a finançar-se. Som una comunitat autònoma de règim comú dins de l’Estat espanyol, capdavantera en la generació de riquesa, però que un cop ha pagat els seus impostos baixa llocs en el rànquing de la renda per càpita, quedant per sota de d’altres comunitats que són netament receptores. Això no te ni cap ni peus. Afortunadament, si volem, el dia 28 de novembre podem fer que les coses canviïn.

(Aquesta entrevista s’havia de publicar al setmanari La Comarca però per raons d’espai i calendari no ha estat possible)

Els Comentaris estan tancats