El tercer any a l’Ajuntament d’Olot


Han passat 3 anys des que Reagrupament va entrar al govern municipal d’Olot amb Convergència i Unió. Com he fet cada 12 mesos, avui faig una mica de balanç de la nostra acció. L’alcalde ja va fer el dia 30 de maig una valoració global de l’acció de l’equip de govern però jo em limitaré a la meva aportació en aquest darrer any de maig 2013 a maig 2014.

No ha estat un any senzill; més aviat un any entrebancat. El conflicte laboral, finalment resolt, amb la Policia Municipal ha condicionat molt les actuacions en mobilitat i seguretat viària fins el punt que vaig decidir no iniciar cap campanya de mobilitat fins que tinguéssim un panorama més clar. A partir d’ara, mica en mica, tot es va posant a lloc i segur que podrem millorar les estadístiques.

Hem provat de tirar endavant el projecte “carrers per conviure”, una recuperació dels carrers pels ciutadans i per les relacions entre veïns quasi perdudes en benefici dels cotxes. Dels cotxes que hi passen i que hi aparquen. Els autèntics amos i senyors de les ciutats. De moment no hem aconseguit concretar cap actuació però tenim diversos barris de la ciutat interessats en implantar-ho i segur que ens en sortirem.

Aquest darrer any finalment hem pogut donar per tancat el projecte de senyalització dels espais de Memòria Històrica d’Olot, amb la reubicació i modificació del senyal de la Fossa Comuna històrica.

En un altre àmbit de coses, hem ajudat a la refundació de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Olot. Un grup d’homes i dones que amb una generositat extrema dediquen hores a fer tasques de seguretat en els nombrosos actes que hi ha a Olot. Tenint en compte que la majoria d’aquests actes tenen lloc durant el cap de setmana, l’esforç és encara més gran.

En la línia de dotar a la gestió municipal de més transparència, hem incrementat el contingut del web de l’Ajuntament amb dades biogràfiques sobre els regidors (els que no n’hi tenen és perquè no ho han volgut expressament o per omissió per part seva després d’haver prolongat els terminis més d’un cop) i també amb el pressupost municipal i la seva liquidació. Molt aviat hi haurà també els contractes d’obres i serveis, i les concessions. I més endavant molta altra informació.

També en el web, hem obert la seu electrònica que ha de ser la plataforma per l’increment dels tràmits on-line.

Més internament, la implantació del BPM i la signatura electrònica ha permès eliminar molta paperassa, encara que no hagi fet més lleugera la tramitació.

Hem iniciat el Pla d’usos de l’espai públic del Passeig d’en Blay que espero que puguem aprovar en el Ple el mes de juliol o setembre, dependent de com anem de ràpids a donar-hi forma jurídica. Hem obert un sistema de participació per Internet fent servir el Consensus que ha tingut un èxit relatiu però en el qual insistirem perquè hi creiem.

Hem creat un nou parc infantil a la zona dels pavellons d’esports.    Com vaig dir en un Ple de l’Ajuntament, a l’hora de fer nous parcs ens fixem en les dades demogràfiques per veure on hi ha més dèficit de jocs infantils. Amb la creació d’aquest parc hem arribat al punt de tenir clar que no ens calen de nous sinó que hem de reforçar amb més jocs els que ja tenim.

També ha entrat en funcionament, finalment, la zona verda de Can Tané; una zona d’aparcament gratuïta  exclusivament per veïns del Nucli Antic que valorem tan positivament que ja ens plantegem d’estendre l’experiència a altres punts de la ciutat.

Amb l’ajut de Dipsalut hm senyalitzat els “itineraris saludables”, una iniciativa que ja existia a molts altres municipis i que parteix d’un parell de conceptes ben senzills: caminar és molt bo per la salut i amb els itineraris aprenem a calibrar la distància recorreguda i el temps necessari per completar-lo. Un cop interioritzats el temps i la distància, es poden fer recorreguts al marge d’aquests itineraris. L’important és caminar: posar un peu davant l’altre, sense parar fins arribar a la destinació final.

I així és com em plantejo aquest 4rt any a l’Ajuntament d’Olot. Una passa rere l’altra, acabant alguns projectes concrets i deixant-ne altres d’encarrilats per si darrera meu algú altre agafa el relleu.

Josep Ferrés Coromina

Els Comentaris estan tancats