Crònica de la xerrada sobre la unitat independentista. Girona. 21-X-2010.


Xerrada a Girona amb el Cercle Català de Negocis,

Reagrupament i Suma Independència

Superat el debat de la unitat, ara toca treballar perquè l’independentisme i Reagrupament facin un gran resultat el 28-N

El dijous 21 d’octubre va tenir lloc a la seu de Reagrupament una xerrada sobre la unitat independentista, en la qual van participar Ramon Carner, del Cercle Català de Negocis; Enric Canela, de Suma Independència, i Carles Bonaventura, de Reagrupament Independentista, al qual van assistir més d’una cinquantena de persones. L’acte va ser moderat per Laura Jaime, membre de la junta comarcal de Reagrupament Gironès.

En primer lloc, Enric Canela va dir que Suma Independència va sorgir no pas per anar en contra de ningú sinó a favor de l’independentisme. I que, justament per això, a partir d’un determinat moment es van decidir per sumar amb el moviment que consideraven millor i més coherent: Reagrupament. Canela va recordar que va ser militant de Convergència fins que van tombar al Parlament la ILP pel dret a decidir després de la mobilització dels Deu mil a Brussel·les. També va destacar que aconseguir el nostre objectiu, la independència, només depèn de nosaltres, dels catalans. Però va insistir a dir que hem de ser capaços d’explicar bé a la gent la necessitat que Catalunya esdevingui un poble lliure.

A continuació, Carles Bonaventura va dir que ell mateix és un exemple de la fragmentació per la qual ha passat l’independentisme català i va recordar el seu pas per diferents organitzacions: CUP, MDT, ERC… sempre buscant l’opció independentista més unitària i també amb més capacitat de fer forat. Va fer esment al fet que la cerca de la unitat no s’acaba en les eleccions del 28-N, sinó que cal continuar treballant-hi. Va recordar que RCat va néixer per posar fi a la fragmentacio independentista mitjançant una proposta nova que assegurés que com a minim hi hauria una candidatura independentista en les pròximes eleccions. Va tornar a dir que Reagrupament sempre ha apostat per la unitat, tant en els seus inicis, quan va aplegar molta gent de procedències diverses, com després quan va arribar a acords amb altres forces per sumar-les al seu projecte i fins i tot davant la gent del Manifest del Fossar.  Bonaventura va cloure la seva intervenció afirmant que per Reagrupament és molt important el 28-N però que també ho és el 29-N; és a dir, l’endemà de les eleccions i la tasca pedagògica, coherent i seriosa que hauran de fer els diputats i diputades de RCat, que va recordar que no participaran en cap govern ni ocuparan cap càrrec en l’administració, ja que Reagrupament sempre ha dit que el seu objectiu no és gestionar la comunitat autònoma sinó fer avançar el país cap a la independència.

Finalment, Ramon Carner va començar dient que els membres del Cercle Català de Negocis van ser uns dels que van sortir més escaldats de la negativa de Joan Laporta a encapçalar la llista de Reagrupament per Barcelona, ja que ells havien apostat decididament per sumar el seny i la rauxa (Carretero i Laporta) en una sola candidatura. Va recorddar que el CCN va decidir donar suport a Reagrupament i Solidaritat perquè van ser les úniques forces que van acceptar la via de la proclamació de la independència des del Parlament de Catalunya per assolir la sobirania. Personalment, però, va assegurar que ell dóna suport a Reagrupament, ja que els fets han deixat clar que Solidaritat no ha nascut per unir l’independentistme sinó per dividir-lo. I que davant aquesta situació ell entén que caldrà triar i que en aquests moments RCat és la proposta més lúcida i coherent. Va posar com a exemple que en el món de l’empresa sempre es té clar que val mes no associar-te amb algu que et genera dubtes, amb aquell del qual no t’acabes de refiar. Finalment, va cloure la seva intervenció dient que no està gens clar que la manca d’una sola candidatura perjudiqui els resultats de l’independentisme, ja que, si se supera la barrera del 3%, com a molt hi ha una variació d’un diputat i mig en els resultats que es puguin obtenir i que, a més a més, cal tenir en compte que anant per separat potser s’arribarà a sectors que no votarien independentista si hi hagués una sola llista per la senzilla raó que alguns dels candidats no els convencen. Ara com a mínim hi ha l’alternativa de poder votar una candidatura o l’altra.

A continuació hi ha haver un llarg col·loqui entre els ponents i els assistents a l’acte.

Els Comentaris estan tancats