Joan Carretero i Joan Canadell al Col·legi de metges de Girona. 27 d’octubre del 2010.


La sanitat en una Catalunya Independent

Amb Joan Carretero i Joan Canadell, Secretari General del CCN, va presentació l’acte Benjamí Pallarès, president del Col·legi de Metges de Girona

La primera intervenció va ser a càrrec de Joan Canadell, que va recordar als assistents, una quarantena de metges i de personal sanitari, les deficiències econòmiques que pateix Catalunya: les línies deficitàries de l’AVE actuals, l’espoli fiscal que patim des de fa anys, les polítiques fiscals que es fan des de Madrid, i que afavoreixen només les multinacionals. Va remarcar que Catalunya té una economia diferent a l’espanyola, basada en la petita i mitjana empresa, en la pagesia de petits conreus, que l’estat central no té en compte. “Una constructora va a demanar un crèdit i li concedeixen, mentre que una petita o mitjana empresa no ho aconsegueix”.

Amb els 60 milions d’euros que paguem els catalans, si fóssim independents podríem fer 1 hospital cada dia, la sanitat milloraria, les llistes d’espera serien inexistents. “Actualment, a l’hospital de Granollers s’ha d’esperar 25 mesos per una operació de pròtesi de genoll”.

Va parlar de la necessitat de tenir un 60% més d’infermeres, més metges i millor pagats.

Joan Carretero va explicar el programa de Reagrupament, basat en els tres eixos: independència, regeneració i treball. Es va referir a les paraules de l’actual president de la Generalitat que no ens calen referèndums, perquè els catalans tenim la possibilitat d’autodeterminar-nos cada 4 anys, quan anem a les urnes. Sobre la necessitat de tenir llei electoral pròpia, amb districtes petits, on els ciutadans votin els seu representant territorial. Limitació de mandats, llei d’incompatibilitats. Llei que obligui a publicar els ingressos i les despeses públiques, que permeti conèixer que rep les subvencions i les licitacions, que ens permetin conèixer que es fa amb els nostres impostos.

Referint-se a l’àmbit de la sanitat va afirmar que els professionals tenen greus dèficits de formació. Va recordar l’impost que grava la gasolina per dedicar-lo al sistema sanitari. Va proposar la possibilitat d’aplicar una taxa administrativa d’1€ per les receptes mèdiques, perquè diàriament es llencen molt medicaments.

Va fer referència a la recent sentència de TSJ sobre l’obligació dels ciutadans de conèixer el castellà i de no molestar-los amb qüestions de llengua.

En finalitzar l’acte, els assistents van encetar un debat interessant sobre com havia de gestionar-se la sanitat catalana.

Laura Jaime

Els Comentaris estan tancats