La sanitat, el conseller i l’assegurança. Per Jesús Bohigas.


Escoltem astorats les declaracions del conseller Boi Ruiz, que ens diu que, si volem continuar tenint garantida una bona assistència sanitària, ara és millor que ens fem una assegurança privada. Comença bé, el nou executiu. Em sembla que ja n’hi ha prou, de ser cornuts i pagar el beure; a vostès els van votar perquè van prometre que treballarien per Catalunya; per tant, abans de demanar-nos això, mirin qui paga la factura sanitària i qui són els que reben els serveis, i després reclamin els diners a qui no ha pagat.

L’estat del benestar no és la Terra de Xauxa, sinó que és una política de distribució dels impostos que paguen els ciutadans; per tant, n’ha de gaudir qui aporta els recursos, no la resta del món. El primer que han de preguntar-se és: a qui donem assistència? Té un mínim cotitzat? Si no cotitza, qui paga la factura dels serveis? Qui cobra la factura dels serveis donats a estrangers? Aquests diners tornen a Catalunya? Podem exigir que els estrangers que resideixen al país aportin una assegurança, si volen tenir permís de residència? Si es dóna assistència a una persona estrangera que no porta assegurança, podem passar-li la factura? Si no paga, la podem incloure en la llista de morosos perquè no pugui obtenir crèdits o embargar-li una part dels sous posteriors fins que no hagi cobert la despesa? És clar, el conseller potser dirà que, com que no tenim estat propi, no podem decidir en moltes coses; llavors, ens ho hem de manegar com puguem. Doncs si de moment els votants no ho han volgut, facin almenys el que han promès, vagin a Madrid a reclamar el concert econòmic sense perdre ni un segon, vagin a demanar competències sobre immigració. Almenys podríem arreglar alguna d’aquestes coses, que els ciutadans ja sabem que un “concert econòmic” no és cap “obra musical barata”.

Jesús Bohigas Bosch. Economista i associat a Reagrupament.

Els Comentaris estan tancats