Reagrupament del Gironès aposta per una candidatura independentista unitària el 20-N a Girona


La comissió executiva comarcal del Gironès de Reagrupament, reunida aquesta setmana, ha valorat molt positivament els resultats de les primàries d’ERC del cap de setmana passat, que han situat l’escriptor Alfred Bosch com a cap de cartell d’aquesta formació. Considerem que la derrota de Joan Ridao significa també en bona part la derrota d’una línia política que buscava la confluència d’aquest històric partit amb l’esquerra espanyola i la marginalització de l’independentisme al si d’aquesta organització.

Per tant, des de RCat els felicitem i ens felicitem pel pas que ha fet Esquerra, ja que cosiderem que s’ha posat la primera pedra perquè ERC, Reagrupament i altres grups independentistes puguin sumar en una única candidatura amb vista a les eleccions del 20 de novembre. Amb Junqueras i Bosch es pot parlar d’unitat independentista; en canvi, amb els anteriors líders d’Esquerra això era impossible perquè les seves prioritats a l’hora d’establir aliances eren el PSC-PSOE, ICV-EUiA i IU.

Tot i això, entenem que encara queda feina per fer. El següent pas és deixar clar el que ha d’anar a fer l’independentisme català a les Corts espanyoles. Des de RCat Gironès afirmem que s’ha d’anar a Madrid a defensar la independència de Catalunya i l’estat propi, no pas a discutir lleis espanyoles i a participar en el sistema tal com Esquerra ha fet fins ara. En aquest sentit, ERC ha de fer un canvi radical en els seus plantejaments, i ha de passar, per exemple, de compartir grup amb Iniciativa i Izquierda Unida a establir acords amb organitzacions com ara Bildu o el BNG.

I, en tercer lloc, entenem que quan arribi el moment també caldrà parlar de llistes, perquè treballar per la unitat també implica que ERC reconegui que les altres organitzacions amb qui puguin compartir candidatura no han de tenir a les llistes un paper subaltern i secundari, sinó en alguns casos fornamental perquè aquesta unitat, aquesta suma sigui creïble i atractiva. En aquest sentit, estem convençuts que a la circumscripció de Girona, en la qual ERC ara té un diputat, el paper de Reagrupament en aquesta desitjada candidatura unitària per aquesta demarcació ha de ser determinant per aconseguir mantenir aquesta representació, sobretot tenint en compte que en l’actual conjuntura és previsible un increment de vot al PP i a CiU que farà encara més difícil consolidar-hi un diputat independentista.

Alhora, però, i tot i insistir que des de RCat es treballarà fins a l’últim segon per fer possible que a Girona hi hagi una candidatura independentista unitària en les eleccions del 20-N, també volem deixar clar Reagrupament ja ha començat a posar en marxa la seva maquinària interna per, en el cas que el conjunt dels associats decidissin que ens hem de presentar a aquestes eleccions, procedir a la recollida de signatures per poder presentar-nos en solitari, si aquest fos el cas, ja que la nova llei electoral obliga les formacions que ara no tenen representació a recollir les signatures del 0,1% del cens de la circumscripció, en el cas de la de Girona, 500 firmes.

En aquest sentit, Carles Bonaventura, coordinador de RCat a la regió de Girona, ha manifestat que “estem convençuts de la bona predisposició de totes les parts perquè a Girona hi pugui haver una candidatura independentista unitària el 20-N, potser no al 100%, però que s’hi acosti bastant. Si fem possible aquest ampli acord, crec que l’independentisme podrà mantenir a la circumscripció de Girona el diputat que ara té Esquerra, tot i el previsible avanç en nombre de vots del PP i CiU. En cas que Esquerra decidís concórrer als comicis en solitari, no tinc cap dubte que perdrien el diputat”.

El també regidor a l’Ajuntament de Girona hi ha afegit que, “si finalment no hi hagués una candidatura unitària de l’independentisme, segur que no serà culpa de Reagrupament, el nostre moviment ja va demostrar en les passades municipals la seva voluntat de pacte, la seva capacitat d’arribar a acords amb tothom i la seva generositat a l’hora de confeccionar les llistes. No obstant això, i tenint en compte el pes que té RCat a les comarques gironines, entenc que la nostra presència en una candidatura independentista unitària hauria de ser determinant, tot i que també vull deixar clar que les negociacions que hi pugui haver seran més d’àmbit català que no pas regional”.

Finalment, Bonaventura es felicita pel pas fet per ERC en les passades primàries: “Sembla que finalment Esquerra intenta tornar a la línia política que no hauria d’haver abandonat mai. Espero que aquest partit històric torni a ser una formació independentista i deixi de comportar-se com un partit autonomista d’esquerres. Per fer això ja hi ha el PSC i Iniciativa. Si continuen avançant en la direcció correcta, segur que es podran establir acords amb Reagrupament”.

Girona, 23 de setembre del 2011

Els Comentaris estan tancats