Teresa Jordà (ERC) i Rosa Cruz (RCat) presenten la candidatura de la coalició independentista ERC-RCat-Catalunya Sí a l’auditori Josep Irla de Girona


El dimecres 26 d’octubre es va presentar a Girona, a l’auditori Josep Irla, la candidatura d’ERC-RCat-Catalunya Sí, presentació que va anar a càrrec de Teresa Jordà (ERC) i Rosa Cruz (RCat), cap de llista i número dos, respectivament, d’aquesta coalició independentista a la circumscripció de Girona. L’acte va ser presentat per Nil Papiol, de les JERC.

En la seva intervenció, l’exalcaldessa de Ripoll Teresa Jordà es va preguntar: “Per què en aquest país encara hi ha gent que no té clar que ja ha arribat l’hora de dir prou? Per què no es té clar que hem d’establir des d’ara mateix estratègies que ens portin a l’Estat propi?”. Amb aquestes paraules en forma de preguntes, la cap de llista va iniciar l’exposició del programa de la coalició. Un projecte, el de la independència, que té en aquesta candidatura la seva millor cara i que, a més, necessita la unitat de tots els catalans: “La nostra coalició és, vol ser i serà, l’eina que aglutini aquesta aspiració, que ara ja no és una quimera sinó una realitat”.

Jordà també va explicar, pel que fa a la base programàtica de la candidatura, que la prioritat és generar ocupació, crear una taxa zero per a emprenedors; corregir el dèficit en infraestructures, traspassar l’aeroport de Girona al govern català, dotar de finançament les empreses, defensar l’estat del benestar o recuperar la jubilació als 65 anys. La candidata ripollesa va cloure la seva intervenció amb una frase: “Davant la insostenibilitat de l’estat del benestar espanyol, l’estat del benestar serà català o no serà”, va dir.

Per la seva banda, l’advocada Rosa Cruz, de Reagrupament, va insistir en el seu parlament a recordar les conseqüències que l’espoli fiscal espanyol té per al conjunt de catalans i de gironins, alhora que posava de manifest també, amb les seves paraules, que en aquestes eleccions queda clar que CiU, amb el seu cap de cartell, Josep Antoni Duran i Lleida, no és de cap manera el vot útil dels independentistes, de tots aquells que volen un estat propi per a Catalunya.

En aquest sentit, Cruz es va preguntar “com poden haver-hi en aquests moments a Catalunya independentistes que s’estiguin plantejant votar Convergència i Unió quan el seu cap de llista a Madrid, el senyor Duran, cada vegada que és entrevistat insisteix a declarar que ell no és independentista i que votaria que no en un referèndum d’autodeterminació?”. El vot de tota aquesta gent de bona fe, que vota CiU per intentar frenar el PP, es pot acabar convertint, a les mans de CiU, “en un instrument, no pas per avançar cap a la sobirania, sinó per fer possible que el senyor Duran sigui ministre en un govern espanyol del PP presidit per Marianno Rajoy”, va afirmar la número dos de la llista.

Així mateix, la coordinadora de RCat del Gironès va recordar que Espanya, amb l’espoli fiscal de què som víctimes els catalans, més de 22.000 milions d’euros anuals, 3.000 euros l’any per cada català o catalana, ens condemna a ser un país de misèria, amb infraestructures de país tercermundista i amb obres, com les de l’N-II, que mai s’acaben”. Cruz va acabar dient que “l’única sortida a tot això és la independència” i hi va afegir que “el 20-N cal votar independentista i que l’única candidatura independentista que es presenta és la que formen ERC, RCat i Catalunya Sí”.

Els Comentaris estan tancats