Joan Carretero, a Girona: “Europa pot legislar sobre el procés d’adhesió a la UE, però la independència depèn dels catalans”


El president de Reagrupament explica a Girona, en una sala del Col·legi de Periodistes plena, la Iniciativa Ciutadana Europea que té per objectiu que els ciutadans catalans, un cop Catalunya sigui independent, no perdin la ciutadania europea

Carles Bonaventura, regidor de Regrupament a l’Ajuntament de Girona, anuncia un acord entre els grups de CiU, CUP+RCat i ICV-EUiA per presentar conjuntament la moció de suport a la ICE al consistori gironí

El passat dijous dia 10 de maig, la sala del Col·legi de Periodistes de Girona es va omplir per escoltar com Joan Carretero, president de Reagrupament, feia la presentació a la ciutat de la Iniciativa Ciutadana Europea que set ciutadans de set estats diferents de la Unió Europea han impulsat, a títol individual i amb el suport de RCat, amb la intenció que, el dia que la nació catalana proclami la seva independència, els catalans i les catalanes no perdem la ciutadania europea.

El president de RCat va explicar que aquesta iniciativa, que al voltant del 31 de maig se sabrà si ha estat acceptada o no, es presenta amb la intenció de donar resposta a les llacunes que ara existeixen sobre un procés d’aquestes característiques. És a dir, tenint en compte els tractats i convenis aprovats per la UE, difícilment unes persones que avui ja tenen la condició de ciutadans europeus podrien perdre-la pel fet que la seva nació culminés amb èxit un procés de secessió d’un estat membre de la Unió Europea; no obstant això, és important que la UE deixi clar quin ha de ser el procés, ja que en un futur immediat a Europa es poden viure diversos casos de nacions sense estat propi, entre aquestes la catalana, que accedeixin a la independència i se separin d’un estat que ja forma part de la UE.

Davant les preguntes d’alguns dels assistents, Joan Carretero va tornar a insistir en el fet que, “tot i que aquesta ICE fos acceptada i tirés endavant, tot i que es poguessin recollir el milió de signatures que es necessiten, tot i que el Parlament Europeu discutís i aprovés la proposta… la qual cosa ja és un camí prou llarg i difícil i que pot durar entre dos i tres anys, la part fonamental continua sent la mateixa de sempre: la proclamació de la independència continua depenent només dels catalans”. És a dir, va dir Carretero, “Europa pot legislar sobre el procés d’adhesió, però els qui hem de decidir si volem ser independents o no som nosaltres, el poble català. I mentre  molts ciutadans continuïn votant formacions autonomistes no ens en sortirem, mentre una majoria de catalans votin partits als quals formar part d’Espanya ja els està bé, això no tindrà solució i anirem de mal en pitjor, ja que els europeus no vindran pas aquí a solucionar els nostres problemes”.

A continuació va parlar el regidor de Reagrupament a l’Ajuntament de Girona, Carles Bonaventura, que va destacar que la ICE és molt oportuna, perquè pretén rebatre el nou discurs que alts dirigents del PP fan darrerament. “Si us hi fixeu –va dir Bonaventura– l’espanyolisme ja no diu tant que l’independentisme és minoritari, ja no intenta menysprear-lo afirmant que és una cosa de quatre eixelebrats que no toquen de peus a terra i als quals ningú no fa cas. Ara s’imposa el discurs de la por i afirmen sense vergonya que, si mai Catalunya és independent, Espanya vetarà el seu ingrés a la UE i que l’Estat català serà un dels estats més miserables d’Europa. Per tant, és necessari que l’independentisme deixi clar que això no passarà i que serem les catalanes i els catalans els que lliurement decidirem quan arribi el moment si volem pertànyer a la Unió Europea o no, no pas cap estat aliè com l’espanyol.” La part positiva d’aquest nou discurs espanyolista, va dir Bonaventura, “és que deixa clar que els espanyols cada vegada tenen més clar que la nació catalana serà independent”.

Finalment, el també coordinador de RCat a la regió de Girona va explicar que en l’àmbit municipal també es treballa per impulsar la iniciativa ciutadana europea. Va recordar que feia pocs dies l’Ajuntament de Vic, a proposta de l’equip de govern que lidera Vila d’Abadal, va aprovar per unanimitat donar suport a la ICE. En aquest sentit, Reagrupament ha preparat una moció que farà arribar a tots els seus càrrecs electes locals perquè la presentin a tots els municipis on tenen representació i perquè també s’intenti entrar en altres consistoris”.

Pel que fa a l’Ajuntament de Girona, Bonaventura va explicar que s’ha arribat a un acord amb els grups de CiU, la CUP+RCat i ICV-EUiA per presentar conjuntament en aquest ple una moció de suport a la ICE. També s’hi demana que es faci arribar la moció a l’Associació de Municipis per la Independència perquè tots els ajuntaments que hi estan adherits puguin portar als plens aquesta moció.

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)

Powered by WP Hashcash


  1. No hi ha trackbacks