CENTENARS DE MILERS D’EUROS PER PROMOURE LA MONARQUIA ESPANYOLA A GIRONA


El divendres 29 de juny, tot i que se’ns hi havia convidat formalment i ens hi havíem inscrit, en Jordi Navarro, de la CUP, i jo mateix, de Reagrupament, tots dos regidors de l’Ajuntament de Girona, vam ser retinguts a l’entrada de l’Auditori quan vam intentar accedir al Fòrum Impulsa, organitzat per la Fundació Príncepde Girona. Nosaltres en cap moment teníem la intenció de rebentar cap acte, tal com se’ns va acusar, sinó que hauríem volgut expressar a Felip de Borbó el nostre rebuig i el de la ciutadania gironina que representem –prop de 3.000 votants– a la seva presència a la ciutat. Així mateix, també volíem lliurar-li una carta explicativa de les raons d’aquesta petició i un memorial de greuges de tots els mals que històricament han causat els borbons a la nació catalana.

Per qui no ho sàpiga, el Fòrum Impulsa és un muntatge de la Fundació Príncep de Girona, que costa centenars de milers d’euros, en què de tant en tant, i sota l’etiqueta de la formació i l’emprenedoria, es presenten a la ciutat un seguit de projectes més o menys interessants –alguns, la veritat, absolutament prescindibles– fets per persones que un dia van tenir una idea i la van desenvolupar. S’adorna amb alguna perla, aquest any l’astronauta Miguel López-Alegría o l’escriptora Elisabetta Dami, autora del famós personatge Geronimo Stilton; s’hi convida molta gent guapa en representació de les empreses catalanes i espanyoles que fan de mecenes i tots els càrrecs institucionals del territori. I tot, sota la presidència del príncep Felip de Borbó, que es passeja per allà saludant els vassalls i en què fa els discursos d’inauguració  o de cloenda, o tots dos, i a més en català perquè resulti més entranyable; tot plegat acompanyat d’un dispositiu policial de seguretat absolutament desorbitat i enormement costós.

El rendiment que se’n  treu al territori és ínfim i el poc de positiu que surt d’aquest macroesdeveniment es podria obtenir a través d’altres fórmules en què s’impliquessin universitat, institucions, empreses, intel·lectuals de prestigi… Però no es fa així, perquè el veritable objectiu d’aquesta llopada, de tota aquesta parafernàlia és promoure la monarquia espanyola entre els gironins i “rentar la cara” davant d’Espanya a una ciutat que sempre ha destacat pel seu republicanisme i el seu independentisme; la “província” rebel en què durant molts anys el PP no obtenia representació en les eleccions espanyoles i on de tant en tant es cremaven retrats dels reis.

Per fer possible tot aquest muntatge, com ja he dit, fan falta molts diners, la qual cosala Fundaciói el Fòrum aconsegueixen a través d’un munt de patrons que paguen centenars de milers d’euros cada any en honor de la monarquia, d’Espanya i d’una Catalunya que volen que continuï sent espanyola pels segles dels segles, amén.  En aquest sentit,la Fundació Príncepde Girona continua recaptant diners amb la incorporació com a patrons de més empreses, ara també de les comarques gironines. Aquestes aportacions econòmiques es destinen a promocionar  una monarquia que històricament no ha aportat res de bo a Catalunya, que ens és aliena –el títol de Príncep de Girona es va recuperar fa relativament poc, ja que  Felip de Borbó, príncep d’Astúries, mai no havia tingut cap necessitat d’utilitzar-lo– i que, a més, està absolutament desprestigiada i en decadència. Aquests diners es recapten convencent els empresaris que, a través de la seva aportació, podran tenir una certa influencia, ja que sempre és bo quedar bé amb la monarquia. Molts d’aquests calés es destinen, en la majoria dels casos, a pura façana, a activitats d’imatge i propaganda dels borbons; amb l’agreujant, com deia fa pocs dies el digital Directe.cat, que tot allò que es recapta del teixit empresarial gironí són recursos que després perden entitats i ONG del teixit associatiu del propi territori, moltes de les quals, sobretot ara, en  aquests moments de crisi, travessen per una situació complicada.

En una roda de premsa dela CUP i Reagrupament, que vam fer pocs dies abans de la celebració del Fòrum Impulsa, jo mateix vaig tornar a denunciar quela Fundació Príncep de Girona continua estant sota sospita mentre no s’aclareixin les coincidències entre els seus patrons i les generoses donacions que aquests mateixos lobbys de poder van lliurar a la trama d’Iñaki Urdangarin. Per cert, aquestes jornades del Fòrum Impulsa es munten prenent com a base un model bastant similar al del conegut i ara investigat Instituto Nóos. En aquest sentit, el muntatge d’enguany del Fòrum Impulsa, segons fonts molt pròximes als organitzadors, podria situar-se entre els 700.000 i els 800.000 euros. Ens ho podem permetre en temps de crisi, encara que aquest finançament provingui de patrons privats? No és un insult a la intel·ligència i al sentit comú que mentre el nostre govern retalla de tot arreu, inclosos serveis bàsics, que mentre les taxes ala UdGaugmentaran l’any vinent un 60%, els nostres representants polítics seguin tots a primera fila i retin vassallatge al príncep borbó en un esdeveniment en el qual es dilapiden centenars de milers d’euros amb l’únic objectiu de fer que la monarquia borbònica caigui simpàtica als gironins?

Quines empreses apareixen com a grans patrons de la Fundació Príncepde Girona? Doncs per exemple Abertis, Telefónica, Repsol, Acciona, Gas Natural, ACS, Endesa, Indra, Iberdrola… És a dir, unes grans corporacions que viuen a l’ombra dels negocis de l’Estat. També hi trobem entitats financeres: La Caixa, el BBVA, Caixa Catalunya, el Banc Sabadell, Banco Santander, Ibercaja… Així mateix, també hi ha empreses que els últims anys omplen de franquícies les nostres contrades i que sempre han estat protegides per l’Estat, tant l’actual com, en molts casos, el de l’anterior règim franquista: El Corte Inglés, Mango, Inditex, Nestlé, Pikolin, Agbar, Danone, Hispasat, Planeta, Cobega, Sol Meliá, Freixenet, Nutrexpa, Casinos de Catalunya, Osborne, Família Rodés, Bodegas Torres… I, com deia més amunt, també empreses de les comarques gironines a les quals els agrada estar bé amb els que manen, perquè sempre els pot caure algun negoci o algun contacte de profit: Alzamora Packaging, Noel Alimentaria, Espadrilles Banyoles SL, Hijos de José Bassols, Frith Ravich, SL, Vichy Catalán, Laboratoris Hipra, Miquel Alimentació, Metalquimia… Sense oblidar, perquè sempre és important controlar la informació, grups periodístics i editorials com ara el Grupo, Godó –La Vanguardia, 8TV, RAC1–, el Grupo Zeta –El Periódico–, ISP –Família Rodés màxims accionistes del diari Ara– i el Grupo Planeta. Evidentment, des d’aquests mitjans difícilment es parlarà malament de la monarquia espanyola.

En conclusió, i perquè no se m’entengui malament: que a les comarques gironines hi hagués una fundació, plataforma o entitat que tingui per objectiu afavorir l’emprenedoria, la investigació, la formació, els negocis de les empreses del territori, la relació entre empresa i universitat… seria enormement interessant, però que el que s’hagi acabat fent, a través dela FPdGIsigui un pur aparador de xerrameca diversa en què es gasten centenars de milers d’euros, en què els i les representants del patrons van a lluir el seu últim modelet, on es fan reverències a l’hereu de la monarquia borbònica i en el qual els nostres representants polítics demostren la seva docilitat, submissió i vassallatge amb aquells que ens manen des de Madrid és impresentable. I encara més avui, quan l’independentisme ja comença a ser majoritari en les enquestes i quan l’espoli fiscal d’Espanya és especialment execrable en aquests moments de crisi i de dificultats econòmiques. Totes les colònies, al llarg dels segles, han tingut les seves elits servicials amb la metròpoli, avui aquest paper a les comarques gironines el desenvolupala Fundació Príncepde Girona i els partits que aquell divendres reien les gràcies a Felip de Borbó a primera fila: CiU, el PSC i el PP.

Carles Bonaventura.

http://diarigran.cat/?p=9911

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)

Powered by WP Hashcash


  1. No hi ha trackbacks