El ple del mes de desembre de l’Ajuntament de Girona declara la ciutat “territori català lliure i sobirà”


Foto: V. Raimundo

La moció va ser presentada pel grup de la CUP+RCat i ERC, i CiU i ICV-EUiA hi van votar a favor; el PP, en contra, i el PSC es va abstenir

Carles Bonaventura, de Reagrupament, que va fer la defensa del text de la moció en el plenari, afirma que “la nació catalana no podrà sobreviure gaire més temps si no disposa d’un estat propi aviat”

En el ple de l’Ajuntament de Girona del mes de desembre es va aprovar una moció presentada pel grup de la CUP+RCat i ERC, des de fora del consistori, en què es declara la ciutat “territori català lliure i sobirà” i s’encoratja el Parlament de Catalunya, en un total de deu punts, a avançar cap a la constitució de l’Estat català a través de l’adopció de tota una sèrie de decisions. La moció va ser aprovada per 15 vots a favor (CiU, CUP+RCat i ICV-EUiA), 3 en contra (PP) i 7 abstencions (PSC).

L’encarregat de defensar la moció en el plenari va ser el regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, que va destacar que “estem en un moment en què constatem dia a dia que les polítiques econòmiques que aplica el govern de l’Estat espanyol, sigui del color que sigui, perjudiquen enormement l’economia catalana i que  el dèficit crònic que patim pel que fa al finançament i a les inversions per part de l’Estat espanyol a Catalunya i a la resta dels Països Catalans, suposa un immens espoli del qual mai no ens recuperarem a menys que disposem d’un estat propi”. Bonaventura hi va afegir que “la conseqüència d’aquest espoli és el patiment de la ciutadania de Catalunya tant en l’àmbit econòmic com també, cosa que és encara més greu, en l’àmbit social, ja que en bona part aquest deriva de l’altre”.

El regidor reagrupat també va recordar el context de progressiva espanyolització del qual som víctimes: “La sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010 contra l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya i referendat per la ciutadania, i moltes altres decisions de diversos organismes espanyols que exerceixen funcions jurisdiccionals, deixen la nostra nació i la nostra gent en una situació d’indefensió davant els aparells de l’estat que impedeixen que puguem viure en un país normal”. Va recordar així mateix “les reformes educatives aprovades a les Corts espanyoles, que posen en perill el nostre model educatiu d’immersió lingüística a Catalunya, de la qual cosa hem tingut fa pocs dies una nova mostra en l’esborrany del senyor Wert, que margina encara més la llengua catalana en l’ensenyament”.

Finalment, va concloure dient que la voluntat del seu grup era la de “preservar el benestar dels ciutadans i ciutadanes de Girona, i impedir que la situació de crisi s’agreugi i derivi en més problemes de retallades i cohesió social, de degradació de les activitats empresarials i en més increment de la desocupació i empobriment de les famílies”, i que justament per tot això la CUP, Reagrupament Independentista i Esquerra Republicana de Catalunya, amb la voluntat que s’hi afegissin altres grups, havien proposat al ple aquesta moció.

A continuació, els portaveus dels grups d’ICV-EUiA i de CiU van intervenir dient que votarien afirmativament la moció perquè compartien la voluntat d’avançar en el camí de l’estat propi davant una Espanya que no aporta cap solució a les problemàtiques que afecten els ciutadans de Catalunya. Pel que fa a la resta de portaveus dels grups, la del PP va dir que hi votarien en contra perquè els integrants del seu grup pensaven absolutament el contrari del que es defensa en la moció, i la del PSC va anunciar la seva abstenció perquè, segons va argumentar, aquest no era un tema de competència municipal. Tot seguit hi va haver un torn de rèpliques i contrarèpliques entre aquestes dues portaveus i el regidor Carles Bonaventura, amb alguna intervenció, també de l’alcalde, Carles Puigdemont, que va mostrar el seu suport, igual que el de la majoria del poble de Catalunya, a l’exercici del dret a decidir i a fer possible que la nació catalana disposi d’un estat que defensi els seus interessos.

Bonaventura, en la seva rèplica a la senyora Veray, portaveu del PP, li va deixar clar que “la nació catalana no podrà sobreviure gaire més temps si no disposa d’un estat propi aviat”. I va recordar a la portaveu popular que, “a part de l’espoli fiscal de què és víctima Catalunya any rere any, el govern espanyol ni tan sols compleix els compromisos econòmics pactats, perquè ara mateix deu al govern de la Generalitat 8.600 milions d’euros. És inconcebible que, amb aquest deute pendent de cobrament, la Generalitat hagi d’acudir al fons de liquiditat (o de liquidació) autonòmic per demanar 5.400 milions al govern de l’Estat pels quals es pagaran en els pròxims deu anys 2.000 milions d’euros d’interessos, que hauran de sortir de l’esforç del treball de tots els catalans. Amb aquests números, pot comprovar que, mentre continuem formant part d’Espanya no ens en sortirem”, va finalitzar el regidor de RCat.

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)

Powered by WP Hashcash


  1. No hi ha trackbacks