L’ANC celebra a Girona la seva primera assemblea general amb la participació de prop de 2.500 persones


Es decideix fer una cadena humana per la diada de l’Onze de Setembre agafant com a model la que es va fer a les repúbliques bàltiques poc abans de la seva independència

També es marca com a objectiu portar el debat independentista a zones del país amb una forta presència castellanoparlant per deixar-hi clar que l’estat propi beneficiarà tota la població, independentment del seu origen

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va aprovar el 16 de març a Girona el seu full de ruta pels pròxims mesos. Els prop de 2.500 assistents al pavelló de Fontajau van establir les bases per poder aconseguir la independència l’any 2014. Aquest és l’eix central del projecte de l’ANC per aquest 2013, en què es preveu com a grans objectius organitzar tres actes de gran nivell, dels quals tan sols se’n va avançar un: realitzar una gran cadena humana al llarg de tot el territori català per la diada de l’Onze de Setembre. Aquesta activitat es portarà a terme al costat d’Òmnium Cultural però està oberta a altres organitzacions que vulguin afegir-s’hi.

El full de ruta aprovat per l’ANC a Girona preveu també apostar per preparar la desobediència civil i la resistència, i per reforçar-se i treballar en zones on el sentiment independentista és més baix, sobretot en àrees amb una majoria de gent castellanoparlant, a la qual s’ha de convèncer que la independència i l’estat propi seran beneficiosos per al conjunt de la societat catalana, independentment de la seva procedència.

Presència de Muriel Casals

La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va expressar als assistents que aquesta cadena humana ha de servir per “demostrar al món que el que passa a Catalunya no és una simple anècdota, sinó la voluntat del poble català de ser lliure”. Casals va animar els participants en l’assemblea a “buscar la unitat de la societat civil”. L’acció unitària “ha d’impulsar el procés cap a la independència d’una manera definitiva i imparable”, va afirmar.

Parlament de Carme Forcadell

En la seva intervenció, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va afirmar amb contundència: “Si la legalitat ens va en contra, cal trencar-la.” També va advertir que ara no es pot defallir, perquè: “El nostre adversari és molt fort i juga d’una manera molt bruta, i farà servir totes les armes que tingui al seu abast contra Catalunya i les nostres estructures d’estat.” Justament per això, va insistir Forcadell, cal exigir al govern de la Generalitat i als partits polítics que es constitueixi d’una vegada el Consell de la Transició Nacional. La presidenta de l’ANC va recordar que cal explicar a tothom que “l’única manera de sobreviure com a poble és que puguem disposar d’un estat propi”, i hi va afegir, fent referència a la lluita contra la corrupció i a favor de la regeneració política: “Amb la independència farem un estat més just i democràtic.”

En relació amb l’acte central del pròxim Onze de Setembre, Forcadell va deixar clar que la iniciativa de fer una cadena humana neix a partir de la gran manifestació de la Diada del 2012, la qual ens obliga a treballar per mantenir l’esperit d’aquella mobilització sense precedents i apostar per noves expressions populars, després d’aquella manifestació  històrica: “Les coses perfectes no es poden repetir”, va sentenciar.

La presidenta de l’ANC va cloure la seva intervenció dient que una cosa sí que havia quedat clara arreu del món després de l’11 de setembre del 2012: que els catalans no volem ser espanyols, i que el que volem és ser un nou estat d’Europa, i va acabar dient: “Tot i els intents de genocidi, cal saber defensar els nostres principis i llibertats.”

Intervenció de l’alcalde de Girona

En l’inici de l’assemblea general, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es va adreçar als assistents destacant: “Estem decidits a decidir el futur de Catalunya com estat propi.” I hi va afegir: “Som a la recta final d’un camí que ve de molt lluny”, va remarcar Puigdemont. L’alcalde gironí, en referència a Girona i els contenciosos que manté darrerament contra la delegada del govern espanyol a Catalunya, va dir que “la ciutat està decidida, igual que el món local en general, a comprometre’s en accions fermes” que no faran trontollar les “estratègies de la por”.

Convidats

Entre els assistents a l’assemblea general de l’ANC hi havia un ventall molt divers de la societat civil catalana i, pel que fa a formacions polítiques, hi eren presents Convergència, ERC, la CUP, Reagrupament…

En representació de RCat hi van assistir Xavier Serrahïma i Carles Bonaventura, membres de la seva junta directiva nacional. Bonaventura, que és també regidor a l’Ajuntament de Girona, es va mostrar molt satisfet que una assemblea tan important com aquesta s’hagués fet a la ciutat, i sobre la idea de fer una cadena humana el pròxim Onze de Setembre va dir que li semblava “una bona idea; no és una proposta nova, ja que aquesta iniciativa ja es va portar a la pràctica a les repúbliques bàltiques l’agost del 1989. Prop de dos milions de persones van unir les capitals d’Estònia, Letònia i Lituània en un acte sense precedents que va fer la volta al món i que va donar un gran impuls a la lluita per la seva independència, que finalment va arribar el setembre del 1991. Tan sols em resta animar tothom a participar-hi”.

El regidor reagrupat també hi va voler afegir que la mobilització al carrer és bàsica en tot procés independentista, però que no es pot oblidar que el pas definitiu l’han de fer les institucions. En aquest sentit, va animar l’ANC i la resta de la societat civil a no permetre que els nostres representants polítics facin cap pas enrere en el procés independentista.

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)

Powered by WP Hashcash


  1. No hi ha trackbacks