La Constitució catalana a debat.


El passat divendres dia 22 es va iniciar el cicle de col•loquis que es tenia previst realitzar al local de Reagrupament de St. Pol de Mar.

El primer tema era “Independencia i Constitució” i el ponent l’Ignasi Planas; jutge i jurista, associat de Reagrupament i un dels redactors de la Constitució Catalana que Reagrupament presenta com alternativa a l’Estatut i a la Constitució Espanyola.

En el transcurs de la tertúlia, que es va perllongar més enllà de dues hores, la majoria d’assistents varen tenir ocasió d’expressar el seu parer i fer preguntes a l’Ignasi Planas.

Ignasi Planes:

“La constitució no deixa de ser una declaració de principis, principis afermats en la confiança en la democràcia. Gran Bretanya no té constitució i en canvi té uns sòlids principis democràtics”

“La Constitució espanyola va ser feta sota la por, la dels uns i la dels altres, va ser feta des de la manca de confiança”

“Catalunya té un parlament que no decideix sobre les lleis més importants; sobre immigració, polítiques econòmiques… Catalunya té un govern que no decideix sobre temes estratègics”

“Durant la transició els nostres polítics varen voler aconseguir l’encaix amb Espanya i l’obertura a Europa, el segon ha estat un èxit, el primer no ha reeixit”

“L’economia espanyola, que ha prosperat, és molt diferent de la catalana; allà es reparteixen les possibilitats i recursos financers entre unes elits molt concretes, en contrapartida l’economia catalana es basa en un teixit molt divers de petites i mitjanes empreses”

“La sentència de l’Estatut referma el concepte d’Espanya, de la integració de Catalunya com una part, Espanya és un tot amb una part que és Catalunya. Això fa impossible el diàleg “tu a tu” entre Catalunya i Espanya. Impossibilita la bilateralitat de les relacions entre les dues parts”

“Espanya no és un estat plurinacional ni plurilingüístic, existeixen determinades llengües de caràcter secundari per a l’Estat espanyol, amb menys drets que l’única llengua que es té el deure de conéixer”

“El concert no hi cap a la Constitució Espanyola, no estem en un estat federal”

“És important haver recuperat les institucions, en aquest aspecte estem millor que al 1975, no decidim sobre tributs, justicia, i en alguns aspectes de sanitat i educació, però administrem aquests temes i en el futur, si som lliures, podrem decidir sobre els mateixos”

Els Comentaris estan tancats