És fonamental la implicació de la ciutadania en l’acció política. Sant Pol, dissabte 30 d’octubre.


Arribat el dia anterior des de Karlsruhe, el coordinador de la vegueria d’exteriors, en Manel Bargalló, va participar el passat dissabte dia 30 en una de les Tertúlies de Tardor que s’organitzen al local de Reagrupament de St. Pol de Mar.

El bon amic Manel va pecar de modèstia ja que es va presentar amb prou feines una dotzena de fulls per repartir amb el resum del que ens pensava parlar; evidentment no hi va haver-hi per a tothom i els assistents que omplíem l’espai del local de St. Pol ens els vàrem haver de passar per poder-los donar un cop d’ull.

En Manel Bargalló, que resideix actualment a Alemanya, és una persona molt coneguda a la xarxa tant pels socis i simpatitzants de Reagrupament com per la resta de persones que naveguen per internet i amb els que moltes vegades es produeixen debats i fins i tot salta alguna espurna. En Manel és una persona coneixedora de la realitat política de Catalunya i mostra la seva opinió de forma apassionada, directa i sense subterfugis; no pretén enganyar a ningú ni molt menys dissimular res. Els escrits al seu blog, doncs, són seguits amb interès per moltes persones i creen estat d’opinió.

Varen ser quelcom més de dues hores de col•loqui en el qual molts dels assistents varen poder expressar el seu parer, fer preguntes a en Manel i fins i tot sentir algunes anècdotes de les seves experiències com a immigrant català a Alemanya.

Manel Bargalló:

“Actualment fer política a Catalunya, política en majúscules, es impossible. Altra cosa és fer política administrativa sobre el poc que ens deixen decidir”

“El nostre Parlament, no és un Parlament autèntic, és una imitació; ni sobre els toros ens acabaran deixant decidir”

“Cal canviar el sistema polític català. Catalunya ha de tenir un President representatiu, elegit pel poble que no interfereixi en l’acció de govern”

“Cal un sistema electoral de circumscripcions, on el representant electe es degui a qui l’ha votat”

“El mandats han de ser limitats a un parell de legislatures, cal establir mecanismes de control, fins i tot després d’haver abandonat el càrrec, per evitar que algú tregui profit immerescut dels coneixements adquirits durant l’exercici del seu mandat representatiu. Cal fiscalitzar les incompatibilitats durant i després del mandat, almenys durant 5 anys”

“És fonamental la implicació de la ciutadania en l’acció política. Els catalans han de fiscalitzar els polítics. Els ciutadans han de ser la consciència cívica, vigilant i efectiva”

“Totes les iniciatives legislatives populars que tinguin un cert percentatge, un 1% de la població per exemple, s’han de debatre al ple del parlament i aprovar o no. Cap comissió té dret a aturar-les abans no arribin al ple”

“S’ha de reduir la despesa electoral, bàsicament aquella que va a càrrec de l’erari públic. Els partits no poden estar endeutats ja que interfereix en la seva acció política, cal controlar les donacions i han de ser transparentes”

Tota una lliçó de radicalitat democràtica a càrrec d’en Manel Bargallo.

St. Pol 30 d’octubre de 2010

Els Comentaris estan tancats